Sałatka z tuńczykiem, pomidorem i oliwkami
Sałatka z tuńczykiem, pomidorem lub pomidorkami koktajlowymi i oliwkami, czerwoną, cieniuśko krojoną, czerwoną cebulą, kalarepą – jeśli akurat mamy i oliwkami. Dla lepszego bilansu odżywczego i urozmaicenia wrzuciłam jeszcze porwaną mozzarellę i koperek. Często w takiej konfiguracji dodaję też krojone na ósemki jajko na twardo.
Wiecie jak to z tymi sałatkami jest. Brak jednego składnika nie wyklucza możliwości jej serwowania. Wymiana na inny, bardziej lubiany lub usunięcie nielubianego – proszszsz bardzo:) W kuchni mamy całkowitą dowolność łączenia smaków według gustów i upodobania.
Pojawiły się już nowalijki, zatem sprawdzą się krótko gotowane w osolonej wodzie szparagi czy zwyczajny, świeży ogórek czy rzodkiewka.
Sałatkę można podać na kolację, lekki obiad albo do grilla.
Oliwkowo – cytrynowy sos umie przygotować każdy.
No i teraz: ze świeżą bagietką posmarowaną masłem. Albo chrupiącą grzanką podpieczoną chwilę w piekarniku lub na grillowej kratce.
Zawsze dobrze smakuje.
Zobacz też przepis na sałatkę z rukoli i tuńczyka
Sałatka z tuńczykiem, pomidorem i oliwkami – składniki:
- pół dużej główki porwanej palcami sałaty lodowej lub 2-3 główki sałaty rzymskiej
- puszka tuńczyka w oliwie
- kilkanaście pomidorków koktajlowych lub duży pomidor pokrojony w grubą kostkę
- pół czerwonej cebuli pokrojonej w cienkie półplasterki
- mała kalarepka pokrojona w “zapałkę”
- kilka/kilkanaście oliwek
- łyżka posiekanego koperku
- pół kulki sera mozzarella
- ew. jedno, dwa ugotowane na twardo jajka pokrojone w ćwiartki
sos – 3 łyżki oliwy z oliwek, 1,5 łyżeczki soku z cytryny, łyżeczka musztardy, szczypta soli, szczypta cukru, ew. mały, drobno posiekany ząbek czosnku
świeżo zmielony, czarny pieprz
Sałatka z tuńczykiem, pomidorem i oliwkami – przepis:
Sałatę ułożyć w salaterce lub na dużym półmisku.
Pomidorki pokroić na połówki.
Składniki układać naprzemiennie na sałacie.
Wszystko zalać sosem z oliwy wymieszanej z pozostałymi składnikami. Wszystko oprószyć świeżo zmielonym pieprzem.
Mówię Wam – niebo na talerzu:)