Łatwa zapiekanka z cukinii. Zapiekanka z cukinii z papryką i pieczarkami
Łatwa zapiekanka z cukinii, bo w sezonie na cukinię, kto ma ogródek albo znajomych z ogródkiem, nie wie teraz w co ręce włożyć.
Bo jak już cukinie obrodzą, to jest ich baaardzo duża obfitość. Malownicze okazy dostałam od Ani. Jeden mój kolega zobaczywszy je uznał, że mam szansę w konkursie na najlepiej widoczne warzywo z kosmosu:)
Teraz te kilogramy w dwóch sztukach muszę na coś przerobić, rady nie ma. Cukinia smażona z czosnkiem, strugana obieraczką do warzyw na kształt makaronu wstążki to moje ulubione danie, ale nadaje się raczej do młodszych okazów z miękką skórką. Choć w zasadzie, po obraniu, pokrojeniu i usunięciu pestek – i duże sztuki też się ujdą. Są jeszcze placki z cukinii – trochę lżejsza wersja od ziemniaczanych, pewnie pasztet by się udał… Robicie? Macie swoje ulubione przepisy? Ktoś podrzuci dobry przepis w komentarzach?
Zapiekankę można urozmaicać dowolnymi dodatkami lub ziołami, w zależności od tego kto ma na co ochotę i w jakie produkty wyposażona jest lodówka, nadadzą się nawet ziemniaki pozostałe z obiadu albo makaron.
zapiekanka z cukinii – składniki (na formę do tarty, naczynie albo tortownicę ok. 26 cm)
– ok.1 kg cukinii
– kilka pieczarek (5-7 szt)
– 1 duża cebula
– 2 sztuki papryki (różnokolorowej)
– pierś z kurczaka (można zamienić na rybę, np łososia czy dorsza )
-2 ząbki czosnku
– kilka pomidorków koktajlowych
-2 jajka
– łyżeczka mąki ziemniaczanej
-200 ml śmietany lub gęstego jogurtu
-2-3 łyżki tartego parmezanu
– łyżka dwie masła do smażenia
– oregano i bazylia (po łyżeczce), szczypta tymianku, ostra papryka czuszka lub suszone chili
– ew. kulka mozzarelli
Cukinię (tylko twarde części bez pestek) zetrzeć na tarce, jeśli ma miękką skórkę – razem z nią, jeśli twardą- po obraniu.
Lekko osolić i odstawić na ok. 20 minut by puściła sok.
Pieczarki, cebulę, paprykę i mięso drobno pokroić.
Kurczaka lekko osolić, doprawić pieprzem i podsmażyć na niewielkiej ilości oleju.
Przełożyć na talerz i na tą samą patelnię (nie myć!) dodać nieco masła i podsmażyć pokrojone warzywa razem ze startą i mocno odciśniętą z soku cukinią. Wszystko lekko osolić (pamiętając, że cukinia była już solona) dodać szczyptę ostrej papryki. Smażyć na średnim ogniu.
Kiedy warzywa zmiękną, odsunąć je na brzeg patelni, dodać rozgniecione ząbki czosnku i po 30 sekundach wyłączyć ogień.
Jajka wymieszać ze śmietaną lub jogurtem, parmezanem i mąką. Dodać szczyptę soli, oregano, bazylię i tymianek.
Warzywa wymieszać z mięsem i pokrojonymi na cząstki pomidorkami.
Przełożyć wszystko do wysmarowanej masłem formy do zapiekania. Zalać mieszaniną jajek ze śmietaną.
Na wierzchu ułożyć pokrojoną w plastry mozzarellę. Wstawić do rozgrzanego do 200 st. piekarnika. Zapiekać ok. 20 -30 minut.
Mówię Wam – niebo na talerzu:)
bardzo smakowicie:)
wszystko z cukinią jest super
wygląda super
aż ślinka cieknie
ciekawy przepis
Zrobiłam. Dobre. Trzeba tylko uważać, bo warzywa puszczają sok, po podsmażeniu je jeszcze odsączałam. 🙂
Dzisiaj zrobiłam tę zapiekankę na obiadokolację. Wyszło przepysznie 🙂 Natomiast mam uwagę co do przepisu….nagle w opisie pojawiły się pomidorki do dodania (nie było ich w składnikach) i niestety zniknęła gdzieś w opisie mąka ziemniaczana (przez co nie dodałam do zapiekanki)…mimo to wyszło przepysznie 🙂
Już dopisałam, dziękuję, nieuważność ma lub innymi słowy – roztrzepanie:)
Uwielbiamy tą zapiekankę.Zrobilam ją w kilku opcjach- z tofu, z kurczakiem, bez papryki, zawsze pyszna!
Pozdrawiam.