Placki z cukinii
Placki z cukinii są podobne do tych tradycyjnych ziemniaczanych, choć sporo lżejsze i delikatniejsze. No i o wiele łatwiej zetrzeć cukinię niż ziemniaki. Nie mam do ich tarcia żadnego ułatwiacza w postaci elektrycznej maszynki i z tego powodu placki ziemniaczane nie goszczą tak często na moim stole jak mogłyby, pomalowane pazury nie lubią ostrych tarć:) Z cukinią nie jest tak trudno, łatwo ją rozdrobnić zwyczajną tarką o dużych oczkach. Jeśli jest młoda i ma delikatną skórkę, nie trzeba jej nawet obierać. Placki z cukinią mogą być dodatkiem do mięsa albo stanowić samodzielne danie, np. na kolację czy podwieczorek. Dla mięsożerców atrakcyjne będzie dodanie do ciasta pokrojonego w drobną kostkę i podsmażonego, wędzonego boczku.
składniki ( na porcję taką jak na zdjęciu) :
– ok. 50 dkg cukinii (dwie mniejsze, lub jedna większa)
– 1 cebula
– 4 łyżki mąki
– jajko
– sól, pieprz, ulubione zioła, np. tymianek, rozmaryn ( niekoniecznie)
– olej do smażenia
Jako sos – gęsty jogurt, np. typu bałkańskiego
Cukinię pozbawić środkowej części z nasionami i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Osolić nieco (ok.1/4 – 1/5 łyżeczki) i odstawić na ok. 15 minut, by puściła sok. Odcisnąć mocno ręką, płyn wylać. Do cukiniowej masy dodać startą na małych oczkach tarki cebulę. Dodać mąkę, jajko, wymieszać dobrze i doprawić pieprzem w ilości wedle upodobania. Smażyć na rozgrzanym na patelni oleju po obu stronach, na średnim ogniu, pilnując by placki były złote i się nie przypaliły. W połowie porcji a nieraz i częściej wymieniam olej na nowy. Odkładać na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, by placki odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Jogurt wystarczy wymieszać, ja lubię go solo, można jednak do niego dodać nieco chilli lub ząbek czosnku rozgnieciony z odrobiną soli.
Mówię Wam – niebo na talerzu:)
Uwielbiam ! Ja podaje z sosem tzatziki :_)
też pysznie:)
Ach, jedne z moich ulubionych placków…: )
🙂
Ależ pięknie wyglądają te placuszki-narobiłaś mi strasznej ochoty .Ja też czasami podaję sos tzatziki lub czosnkowy.
Pozdrawiam!!!
Uwielbiam… ja dodaję jeszcze twarożek :)!
Ja też bardzo lubię… i nie dodaję mąki (-:
O . I się nie rozlata? Spróbuję:)
czuję, że byłyby dobre z łososiem 🙂
Dobrze jest dodac troche startego zoltego sera i kurkumy 🙂