
Łatwa zapiekanka z cukinii. Zapiekanka z cukinii z papryką i pieczarkami
Łatwa zapiekanka z cukinii, bo w sezonie na cukinię, kto ma ogródek albo znajomych z ogródkiem, nie wie teraz w co ręce włożyć, bo jak już cukinie obrodzą, to jest ich baaardzo duża obfitość. Malownicze okazy dostałam od Ani. Jeden mój kolega zobaczywszy je uznał, że mam szansę w konkursie na najlepiej widoczne warzywo z kosmosu:)
Teraz te kilogramy w dwóch sztukach muszę na coś przerobić, rady nie ma. Cukinia smażona z czosnkiem, strugana obieraczką do warzyw na kształt makaronu wstążki to moje ulubione danie, ale nadaje się raczej do młodszych okazów z miękką skórką. Choć w zasadzie, po obraniu, pokrojeniu i usunięciu pestek – i duże sztuki też się ujdą. Są jeszcze placki z cukinii – trochę lżejsza wersja od ziemniaczanych, pewnie pasztet by się udał… Robicie? Macie swoje ulubione przepisy? Ktoś podrzuci dobry przepis w komentarzach?
Zapiekankę można urozmaicać dowolnymi dodatkami lub ziołami, w zależności od tego kto ma na co ochotę i w jakie produkty wyposażona jest lodówka, nadadzą się nawet ziemniaki pozostałe z obiadu albo makaron.
zapiekanka z cukinii – składniki (na blaszkę, formę do tary albo tortownicę ok. 26 cm)
– ok.1 kg cukinii
– kilka pieczarek
– 1 duża cebula
– 2 sztuki papryki (różnokolorowej)
– pierś z kurczaka (można zamienić na rybę, np łososi czy dorsza )
-2 ząbki czosnku
– kilka pomidorków koktajlowych
-2 jajka
– łyżeczka mąki ziemniaczanej
-200 ml śmietany lub gęstego jogurtu
-2-3 łyżki tartego parmezanu
– łyżka dwie masła do smażenia
– oregano i bazylia (po łyżeczce), szczypta tymianku, ostra papryka czuszka lub suszone chili
– ew. kulka mozzarelli
Cukinię (tylko twarde części bez pestek) zetrzeć na tarce, jeśli ma miękką skórkę – razem z nią, jeśli twardą- po obraniu. Lekko osolić i odstawić na ok. 20 minut by puściła sok.
Pieczarki, cebulę, paprykę i mięso drobno pokroić. Kurczaka lekko osolić, doprawić pieprzem i podsmażyć na niewielkiej ilości oleju. Przełożyć na talerz i na tą samą patelnię (nie myć!) dodać nieco masła i podsmażyć pokrojone warzywa razem ze startą i mocno odciśniętą z soku cukinią. Wszystko lekko osolić (pamiętając, że cukinia była już solona) dodać szczyptę ostrej papryki.
Kiedy warzywa zmiękną, odsunąć je lekko na bok, dodać rozgniecione ząbki czosnku i po 30 sekundach wyłączyć ogień.
Jajka wymieszać ze śmietaną lub jogurtem, parmezanem i mąką. Dodać szczyptę soli, oregano, bazylię i tymianek.
Warzywa wymieszać z mięsem i pokrojonymi na cząstki pomidorkami.
Przełożyć do wysmarowanej masłem formy do zapiekania.
Na wierzchu ułożyć pokrojoną w plastry mozzarellę. Wstawić do rozgrzanego do 200 st. piekarnika. Zapiekać ok. 20 -30 minut.
Mówię Wam – niebo na talerzu:)

bardzo smakowicie:)
wszystko z cukinią jest super
wygląda super
aż ślinka cieknie
ciekawy przepis
Zrobiłam. Dobre. Trzeba tylko uważać, bo warzywa puszczają sok, po podsmażeniu je jeszcze odsączałam. 🙂
Dzisiaj zrobiłam tę zapiekankę na obiadokolację. Wyszło przepysznie 🙂 Natomiast mam uwagę co do przepisu….nagle w opisie pojawiły się pomidorki do dodania (nie było ich w składnikach) i niestety zniknęła gdzieś w opisie mąka ziemniaczana (przez co nie dodałam do zapiekanki)…mimo to wyszło przepysznie 🙂
Już dopisałam, dziękuję, nieuważność ma lub innymi słowy – roztrzepanie:)