Szybki makaron z krewetkami. Krewetki najłatwiej i najprościej. Krewetki z patelni

Makaron z krewetkami  – krewetki w najprostszej, najłatwiejszej i dla mnie – najpyszniejszej oprawie. Przepis podrzuciła nam dawno temu BeElcia i od tego czasu serwuję go wszystkim zarzekającym się, że owoców morza nie tkną nigdy w życiu. Nawet zagorzali przeciwnicy zmieniają zdanie, naprawdę.
Krewetki wydają się drogie. Musiały przejechać wiele kilometrów i takie tam. Jednakowoż z kilogramowej porcji uzyskamy pyszny obiad dla czterech, pięciu osób. Oznacza to kilkanaście złotych na porcję, a to mniej niż kebab czy inny fastfood!

Kto umie krewetki obierać, może kupić świeże. W internetach jest mnóstwo poradników i instrukcji, może i ja się kiedyś podejmę, kto wie. Kto nie umie, kupuje krewetki mrożone i może nie jest tak cudnie, ale jakże niekłopotliwie. Można je nabyć lekko obgotowane, w różowo-pomarańczowym kolorze lub szare, nie poddane jeszcze obróbce cieplnej. Większe krewetki smażyć należy razem z ogonkiem, jest bardzo poręczny do trzymania i maczania ich w sosie w czasie jedzenia. Miałam tylko małe, koktajlowe, najlepsze są duże, tygrysie albo królewskie, ale z podaniem przepisu zwlekałam zdecydowanie za długo, niech będą i takie. Z bagietką którą można wycierać najlepszy na świecie, maślano-czosnkowo -winny sos. Albo makaron z krewetkami, jak tu – pycha!

makaron z krewetkami

 

makaron z krewetkami

  makaron z krewetkami – składniki (dla dwóch osób):

– 250 – 300 g krewetek ( najlepiej dużych)
– 3-4 ząbki czosnku
– dwie łyżki klarowanego masła
– trzy łyżki oliwy
– 50 ml białego wina
– ew. 1/4 papryczki chili lub chlust tabasco
– mały pęczek natki pietruszki ( 7-8 gałązek)

– 250 g ulubionego, ugotowanego makaronu – wstążki, kokardki, świderki itp. lub bagietka

Krewetki obrać (zdjąć pancerzyki, urwać głowę i wyciąć czarną nitkę biegnąca wzdłuż tułowia).
Mrożone zalać wodą i rozmrażać na sicie ok. 15 minut. Osuszyć papierowym ręcznikiem.
Czosnek, pietruszkę i papryczkę drobno posiekać. Na patelni rozgrzać połowę masła, wrzucić czosnek i papryczkę, smażyć 30 sekund. Dodać osuszone krewetki i smażyć minutę. Wlać wino i na największym ogniu odparować przez kolejną minutę. W tym czasie przewrócić krewetki na druga stronę.
Szybko wsypać natkę pietruszki, dodać resztę masła, odrobinę tabasco, oliwę i odstawić z ognia.
Można dodać kilka kropli cytryny i lekko osolić.

makaron z krewetkami

Mówię Wam – niebo na talerzu:)
Zapisz



  1. Beata
    7 czerwca, 2016, 8:45 am

    Już mam pomysł na dzisiejszą kolację 🙂

  2. Lena
    7 czerwca, 2016, 8:52 am

    ale już dawno nie jadłam krewetek:)

  3. Pieruńskie maszkety
    7 czerwca, 2016, 11:16 am

    Krewetki albo się lubi albo się ich jeszcze nie jadło (odpowiednio przyrządzonych), przepis tak prosty że chyba się skuszę 🙂 pozdrawiam!

  4. Marcek
    14 marca, 2018, 2:19 pm

    Cześć objad wyszedł przepyszny nie zdążyłem zrobić zdjęcia takie dobre

  5. Pingback: 2019
  6. Pingback: javsearch.mobi
Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Administratorem danych pozyskanych za pośrednictwem formularza jest Fundacja Rozwoju Przedsiębiorczości „Twój StartUP”, dane będą upublicznione w serwisie w celu wyrażenia opinii na podst. wyrażonej zgody do czasu jej wycofania. Pełne informacje są dostępne tutaj.

Optionally add an image (JPEG only)

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Optionally add an image (JPEG only)