Łatwa tarta z rabarbarem. Krucha tarta z rabarbarem i migdałami
Tarta z rabarbarem i przepis na kruche, maślane ciasto, chyba mój ulubiony, bez użycia jajek. Nie trzeba podpiekać osobno spodu, wyjdzie jak należy. Rabarbar można podmienić na jabłka z cynamonem. Jeśli owoce mają dużo soku, lepiej w nie wmieszać łyżkę mąki ziemniaczanej dla pewności, by ewentualny nadmiar wilgoci nie pozbawił ciasta kruchości. Na kawałkach tarty z rabarbarem widać wilgotny spód, mąki nie dałam, ale tak lubię, nie każdemu może to odpowiadać.
tarta z rabarbarem – składniki (na formę 26-28 cm):
na ciasto:
– 150 g masła
– 3 łyżki cukru
– 150 g mąki
– 6 łyżek bardzo zimnej wody
– szczypta soli
nadzienie:
– ok. 1 kg rabarbaru o możliwie czerwonym kolorze
– 100 g płatków migdałów
– 3 łyżki cukru (najlepiej brązowego)
– łyżka skrobi ziemniaczanej
tarta z rabarbarem – przepis
Masło posiekać w kostkę, włożyć do miski, dodać cukier, mąkę, wodę i szczyptę soli. Możliwie szybko zagnieść ciasto na okruchy i uformować je w kulę. Można to zrobić ręcznie, przy pomocy malaksera lub miksera z końcówkami”haki”. Spłaszczyć ciasto na kształt dysku, zawinąć w folię i włożyć na 15 minut do zamrażarki lub na pół godziny do lodówki.
Rabarbar pokroić na centymetrowe kawałki, zasypać cukrem, dodać 1/3 płatków migdałowych, wymieszać, odstawić.
Piekarnik rozgrzać do 210 stopni bez termoobiegu.
Ciasto rozwałkować między arkuszami folii spożywczej mniej więcej na wymiar formy wraz z rantem. Wyłożyć nim blaszkę i obciąć ewentualne nierówne brzegi, dno wysypać połową pozostałych płatków migdałowych.
Jeśli rabarbar puścił sok, odlać, a kawałki oprószyć mąką ziemniaczaną, wymieszać.Wyłożyć na spód tarty.
Wstawić do całkowicie rozgrzanego piekarnika, piec ok. 40- 45 minut.
Pozostałe migdały podprażyć na suchej patelni do lekkiego zezłocenia, przełożyć na talerz, pozostawione na patelni mogą zbytnio się zrumienić. Upieczoną tartę wyjąć z pieca, posypać podprażonymi migdałami. Można zajadać po lekkim ostudzeniu. Dla urozmaicenia z gałką lodów (np. z tego przepisu) – pycha.
Mówię Wam – niebo na talerzu:)
taka tarta obowiązkowa wiosną:)
A jaki jest wymiar Twojej formy do tarty ?
26 cm z wysokim rantem. Dopisałam, dzięki:)
I taką też mam. Dzięki :).
Fajny i prosty przepis, wypróbuję 🙂
koniecznie muszę zrobić! wygląda przepysznie 🙂
Prosta, ale za to pyszna<3
Pieczemy 😀
Czekam na wrażenia:)
Hmmm… kiedyś zrobiłam taka tartę w małych foremkach z intencją poczęstowania rodzinki. Była pyszna… tak pyszna, że sama wszystko pożarłam 🙁 Super przepis!
🙂 zdarza się:)