Domowe lody
Nie trzeba mieć maszynki, żeby zrobić domowe lody, choć zawsze myślałam, że kremowej konsystencji bez jej użycia nie uda mi się uzyskać. Robiłam tylko sorbety owocowe, jogurtowe wariacje dla dzieci. Okazuje się, że racji nie miałam. Lody są gładkie, kremowe, mają prawdziwy, śmietankowy smak, są z prawdziwą, niesyntetyczną wanilią. Najlepsza do nich jest krucha, pyszna szarlotka, na którą przepis podałam tutaj , ale solo też są pyszne. Przy użyciu kubeczka śmietanki i dwóch jajek otrzymamy ok. 1,3 l lodów. Baaardzo ekonomiczny i pyszny przepis podaję:)
domowe lody składniki:
– 300 ml słodkiej śmietanki 30-36%
– dwa jajka
– 100 g cukru
– esencja waniliowa, cukier waniliowy, wyskrobane wnętrze laski wanilii
– łyżka wody
Oddzielić żółtka od białek. Połowę cukru utrzeć z żółtkami, wanilią i łyżką wody. Ubić na sztywno białka, pod koniec dodając drugą część cukru. W osobnym pojemniku ubić śmietankę. Do ubitych żółtek dodawać po łyżce piany i mieszać delikatnie ( bez użycia miksera). Wmieszać również porcjami ubitą śmietankę. Przełożyć do zamykanego pojemniczka i włożyć na kilka godzin do zamrażarki. Należy je zjeść w ciągu dwóch, trzech dni.
Domowe lody, pysznie i bez sztuczności:)
A jak robisz sotvety dla dzieci?
Sorbety? Czy co? 🙂
Tak,sorbety,literowka sie wkradla:)
Nie robiłam. Ale planuję:)
Lody z tego przepisu są DOSKONAŁE 🙂 dziękuję 🙂
Domowe lody to świetny smakołyk ! Genialny przepis, polecam! 🙂