Domowe lody czekoladowe

Kiedy pada, kiedy dzieciom się nudzi, kiedy szaro, nie ma wyjścia, trzeba zmienić koncepcję i zamiast wycieczki do lasu, rowerów, pikniku czy innej zabawy na powietrzu można wymyślić coś, co sprawi frajdę całej rodzinie. Zróbmy razem lody! Kto by tam nie chciał mieć w domu lodów, które nie mają żadnych sztuczności, konserwantów, polepszaczy, są z prawdziwej śmietanki? W dodatku nie wymagają posiadania specjalnej maszynki  a ich konsystencja nie odbiega od tych sklepowych. Potrzebne są tylko trzy naczynia i mikser z końcówkami do ubijania. Bardzo łatwe i bardzo dobre. W wersji śmietankowej przepis tutaj. Szarlotka do lodów – tutui np. tu. 

 

lody
lody
lody

składniki ( na ok. 1 l lodów)

– 300 ml słodkiej śmietanki 30 – 36%
– 3 łyżki cukru
– 2 duże jajka (lub 3 małe)
– łyżka wody
– pół tabliczki gorzkiej czekolady  o zawartości min. 60 % kakao, (cała, jeśli chcemy mieć mocno czekoladowy smak)
– ew. wnętrze wyskrobane ze środka laski wanilii lub kilka kropli ekstraktu waniliowego – niekoniecznie
– ew. pół tabliczki startej czekolady, jeśli chcemy mieć jej wiórki w masie lodowej lub posypać deser

W rondelku nad gotującą się wodą stopić czekoladę. Oddzielić dokładnie żółtka od białek, żółtka ubić z cukrem na jasny krem, dodać łyżkę wody i wanilię. Białka ubić osobno, na sztywną pianę.W trzecim pojemniku ubić na sztywno śmietankę. Do ubitych żółtek dodawać powoli, mieszając łyżką stopioną, lekko ostudzoną czekoladę, następnie ubitą śmietankę i na końcu po łyżce piany z białek. Przełożyć do plastikowego, zamykanego pojemnika i wstawić do zamrażarki na kilka godzin.

lody

Mówię Wam – niebo na talerzu:)



  1. Magda
    3 maja, 2014, 9:48 am

    nie ma lepszych lodów niż te domowe! 🙂

  2. babka z rodzynkiem
    3 maja, 2014, 3:46 pm

    U mnie też dzisiaj domowe lody czekoladowe:-)

  3. skoraq cooks
    3 maja, 2014, 6:16 pm

    Mmmmmm, czekoladowe lody i na dodatek domowe…? Pyszota 🙂

  4. Salvador Dali
    4 maja, 2014, 5:47 am

    taaakie cuda i to z samego rana przyszło mi oglądać… omnomn… toż to boskość.. 🙂

  5. Justyna Żak
    4 maja, 2014, 10:58 am

    jakie pyszności , przydałby mi się teraz takie lody do kawy:)

  6. Anonimowy
    3 marca, 2015, 7:40 pm

    Co to ta słodka śmietanka, to jakaś specjalna czy zwykła śmietanka 30% np firmy piętnica ???

    1. opalanka
      3 marca, 2015, 9:27 pm

      Zwykła, słodka, czyli niekwaśna. Z napisem "śmietanka" zwykle bywa słodka i ma 30 – 36 % tłuszczu. Ta z napisem "śmietana" zwykle jest kwaśna i ma 12-18 %. Chyba, że producent wyraźnie na opakowaniu zaznaczy że ma 30 – 36 i jest kwaśna.

    2. Anonimowy
      4 marca, 2015, 7:26 am

      Bardzo dziękuję za szybką odpowiedź 🙂 Bardzo fajna strona 🙂 🙂 Gratuluję 🙂

  7. Anonimowy
    6 marca, 2015, 7:28 am

    hmm.., nie mogę się przekonać do surowych jajek. Bezpieczne są?

    1. opalanka
      6 marca, 2015, 9:26 am

      Umyj albo sparz. Surowe jajka jem od dzieciństwa. Wyżeram ZAWSZE kogel mogel przy pieczeniu ciast, bo nie mogę się opanować. Do tatara dodaję żółtko. Jemy SUROWE MIĘSO i SUROWE JAJKO! Karmię tym rodzinę i żyję, pewnie jak tysiące innych gospodyń domowych. Może ryzykuję, a może w tym popłochu jajecznym maczają łapki jakieś koncerny farmaceutyczne. Dookoła pełno włośni, tasiemców, dotykamy rękami zakażonych pieniędzy i klamek.Chodzimy na basen pełen zarazków, to jest dopiero wylęgarnia. Jednym się od tego coś dzieje, innym nie. Takie samo pytanie można zadać pijącym mleko prosto od krowy i jedzącym wiejskie masło. Ja jem, Wierzę w to, że są łatwiejsze sposoby na zakażenie i mnie omija. Jednoznacznej odpowiedzi udzielić nie mogę 🙂

    2. Anonimowy
      6 marca, 2015, 9:48 am

      No w sumie racja. Dzięki 🙂 Nigdy w ten sposób nie myślałam.

  8. poszewki
    18 marca, 2015, 3:35 pm

    troszkę z nimi pracy ale warto, są rewelacyjne!:)

  9. Anonimowy
    7 czerwca, 2015, 7:30 am

    Zgadzam się najlepsze na świeci! Wczoraj je przygotowywałam z mamą , a dzisiaj jemy! Troche jest tego mieszania, miksowania, ale warto. Smakują trochę jak toffi i są ZDECYDOWANIE lepsze od tych ze sklepu. Pozdrawiam Natalka 11 lat :))

    1. opalanka
      7 czerwca, 2015, 10:11 am

      Brawo Natalko i Mamo:) Ciesze się, że się udały. Pozdrowionka:)

  10. Anonimowy
    4 listopada, 2015, 12:02 pm

    Witam,

    czy nie trzeba tych lodów mieszać co pół godziny, jak radziła Pani w innym poście o lodach?

    1. opalanka
      4 listopada, 2015, 12:11 pm

      Tu masa jest dość napuszona od ubijania. I nie było takiej potrzeby.

  11. Anonimowy
    11 stycznia, 2016, 7:40 pm

    Świetny przepis! Pierwszy raz w życiu ubijałam śmietanę i wyszła bez problemu:))) A córka przeszczęśliwa, że będzie mieć domowe lody:) (nasza ulubiona lodziarnia zamknięta…) Zastanawiam się tylko jakby wyszły z mleczną czekoladą? Pozdrawiam – Basia

    1. opalanka
      11 stycznia, 2016, 8:24 pm

      Nie robiłam jeszcze:)

    2. HellGirlMarlena
      12 stycznia, 2016, 10:55 pm

      Z mleczną czekoladą wyszły bardziej słodkie. Gorzka czekolada ma bardziej wyrazisty smak w lodach. Ja ostatnio robiłam tort lodowy czekoladowy dla syna z innego przepisu. Było chyba więcej czekolady. Zamiast wszystkich mlecznych dałam jedną gorzką. I też były slodkie, dla mnie trochę za słodkie 🙂 Syn był uradowany 🙂 I oczywiście domowe lody są o niebo lepsze niż sklepowe 🙂

    3. opalanka
      13 stycznia, 2016, 8:37 am

      Można dać połowę albo 1/3 cukru i też wyjdą, pozdrawiam:)

  12. Angelika Koźmińska
    21 maja, 2017, 12:45 pm

    Zrobiłam je ! są przepyszne, taka lekka konsystencja i mega czekoladowe 😀

  13. Unknown
    14 sierpnia, 2017, 9:52 pm

    Zrobiłam dziś te lody już po raz kolejny , chyba czwarty… dziękuję za ten przepis, jest prosty bo nie trzeba mieć maszynki do lodów ani mieszać ich w pudełku! Są pyszne:-))

  14. dorota
    3 kwietnia, 2020, 5:43 pm

    Witam, wczoraj zrobiłam lody te i waniliowe pierwszy raz, dzis robię je po raz kolejny, bo zniknęły w zastraszającym tempie:) bedą jak znalazł na upalne dni!! są przepyszne a przede wszystkim nie ma w nich grama chemii:D dziekuję

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Twoje dane będą przetwarzane zgodnie z polityką prywatności.

Optionally add an image (JPEG only)

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Optionally add an image (JPEG only)