Łatwa tarta z rabarbarem. Krucha tarta z rabarbarem i migdałami

Tarta z rabarbarem i przepis na kruche, maślane ciasto, chyba mój ulubiony, bez użycia jajek. Nie trzeba podpiekać osobno spodu, wyjdzie jak należy. Rabarbar można podmienić na jabłka z cynamonem. Jeśli owoce mają dużo soku, lepiej w nie wmieszać łyżkę mąki ziemniaczanej dla pewności, by ewentualny nadmiar wilgoci nie pozbawił ciasta kruchości. Na kawałkach tarty z rabarbarem widać wilgotny spód, mąki nie dałam, ale tak lubię, nie każdemu może to odpowiadać.

tarta z rabarbarem

 

tarta z rabarbarem

tarta z rabarbarem – składniki (na formę 26-28 cm): 

na ciasto:

– 150 g masła
– 3 łyżki cukru
– 150 g mąki
– 6 łyżek bardzo zimnej wody
– szczypta soli

nadzienie: 

– ok. 1 kg rabarbaru o możliwie czerwonym kolorze
– 100 g płatków migdałów
– 3 łyżki cukru (najlepiej brązowego)
– łyżka skrobi ziemniaczanej

tarta z rabarbarem – przepis

Masło posiekać w kostkę, włożyć do miski, dodać cukier, mąkę, wodę i szczyptę soli. Możliwie szybko zagnieść ciasto na okruchy i uformować je w kulę. Można to zrobić ręcznie, przy pomocy malaksera lub miksera z końcówkami”haki”. Spłaszczyć ciasto na kształt dysku, zawinąć w folię i włożyć na 15 minut do zamrażarki lub na pół godziny do lodówki.

Rabarbar pokroić na centymetrowe kawałki, zasypać cukrem, dodać 1/3 płatków migdałowych, wymieszać, odstawić.
Piekarnik rozgrzać do 210 stopni bez termoobiegu.
Ciasto rozwałkować między arkuszami folii spożywczej mniej więcej na wymiar formy wraz z rantem. Wyłożyć nim blaszkę i obciąć ewentualne nierówne brzegi, dno wysypać połową pozostałych płatków migdałowych.
Jeśli rabarbar puścił sok, odlać, a kawałki oprószyć mąką ziemniaczaną, wymieszać.Wyłożyć na spód tarty.
Wstawić do całkowicie rozgrzanego piekarnika, piec ok. 40- 45 minut.
Pozostałe migdały podprażyć na suchej patelni do lekkiego zezłocenia, przełożyć na talerz, pozostawione na patelni mogą zbytnio się zrumienić. Upieczoną tartę wyjąć z pieca, posypać podprażonymi migdałami. Można zajadać po lekkim ostudzeniu. Dla urozmaicenia z gałką lodów (np. z tego przepisu) – pycha.

tarta z rabarbarem

Mówię Wam – niebo na talerzu:)

 

Zapisz



  1. Lena
    27 kwietnia, 2016, 8:08 am

    taka tarta obowiązkowa wiosną:)

  2. An etka
    27 kwietnia, 2016, 11:47 am

    A jaki jest wymiar Twojej formy do tarty ?

    1. opalanka
      27 kwietnia, 2016, 12:01 pm

      26 cm z wysokim rantem. Dopisałam, dzięki:)

    2. An etka
      27 kwietnia, 2016, 7:08 pm

      I taką też mam. Dzięki :).

  3. Justa Konowrocka
    27 kwietnia, 2016, 12:44 pm

    Fajny i prosty przepis, wypróbuję 🙂

  4. Poproszę Dokładkę
    27 kwietnia, 2016, 5:24 pm

    koniecznie muszę zrobić! wygląda przepysznie 🙂

  5. Angie
    29 kwietnia, 2016, 6:34 am

    Prosta, ale za to pyszna<3

  6. Asia Kurek
    10 czerwca, 2016, 6:43 pm

    Pieczemy 😀

    1. opalanka
      10 czerwca, 2016, 7:35 pm

      Czekam na wrażenia:)

  7. Agnieszka Jakubczyk
    11 czerwca, 2016, 1:19 pm

    Hmmm… kiedyś zrobiłam taka tartę w małych foremkach z intencją poczęstowania rodzinki. Była pyszna… tak pyszna, że sama wszystko pożarłam 🙁 Super przepis!

    1. opalanka
      11 czerwca, 2016, 2:17 pm

      🙂 zdarza się:)

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Twoje dane będą przetwarzane zgodnie z polityką prywatności.

Optionally add an image (JPEG only)

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Optionally add an image (JPEG only)