Łatwa tarta z rabarbarem. Krucha tarta z rabarbarem i migdałami

Tarta z rabarbarem i przepis na kruche, maślane ciasto, chyba mój ulubiony, bez użycia jajek. Nie trzeba podpiekać osobno spodu, wyjdzie jak należy. Rabarbar można podmienić na jabłka z cynamonem. Jeśli owoce mają dużo soku, lepiej w nie wmieszać łyżkę mąki ziemniaczanej dla pewności, by ewentualny nadmiar wilgoci nie pozbawił ciasta kruchości. Na kawałkach tarty z rabarbarem widać wilgotny spód, mąki nie dałam, ale tak lubię, nie każdemu może to odpowiadać.

tarta z rabarbarem

 

tarta z rabarbarem

tarta z rabarbarem – składniki (na formę 26-28 cm): 

na ciasto:

– 150 g masła
– 3 łyżki cukru
– 150 g mąki
– 6 łyżek bardzo zimnej wody
– szczypta soli

nadzienie: 

– ok. 1 kg rabarbaru o możliwie czerwonym kolorze
– 100 g płatków migdałów
– 3 łyżki cukru (najlepiej brązowego)
– łyżka skrobi ziemniaczanej

tarta z rabarbarem – przepis

Masło posiekać w kostkę, włożyć do miski, dodać cukier, mąkę, wodę i szczyptę soli. Możliwie szybko zagnieść ciasto na okruchy i uformować je w kulę. Można to zrobić ręcznie, przy pomocy malaksera lub miksera z końcówkami”haki”. Spłaszczyć ciasto na kształt dysku, zawinąć w folię i włożyć na 15 minut do zamrażarki lub na pół godziny do lodówki.

Rabarbar pokroić na centymetrowe kawałki, zasypać cukrem, dodać 1/3 płatków migdałowych, wymieszać, odstawić.
Piekarnik rozgrzać do 210 stopni bez termoobiegu.
Ciasto rozwałkować między arkuszami folii spożywczej mniej więcej na wymiar formy wraz z rantem. Wyłożyć nim blaszkę i obciąć ewentualne nierówne brzegi, dno wysypać połową pozostałych płatków migdałowych.
Jeśli rabarbar puścił sok, odlać, a kawałki oprószyć mąką ziemniaczaną, wymieszać.Wyłożyć na spód tarty.
Wstawić do całkowicie rozgrzanego piekarnika, piec ok. 40- 45 minut.
Pozostałe migdały podprażyć na suchej patelni do lekkiego zezłocenia, przełożyć na talerz, pozostawione na patelni mogą zbytnio się zrumienić. Upieczoną tartę wyjąć z pieca, posypać podprażonymi migdałami. Można zajadać po lekkim ostudzeniu. Dla urozmaicenia z gałką lodów (np. z tego przepisu) – pycha.

tarta z rabarbarem

Mówię Wam – niebo na talerzu:)

 

Zapisz



  1. Lena
    27 kwietnia, 2016, 8:08 am

    taka tarta obowiązkowa wiosną:)

  2. An etka
    27 kwietnia, 2016, 11:47 am

    A jaki jest wymiar Twojej formy do tarty ?

    1. opalanka
      27 kwietnia, 2016, 12:01 pm

      26 cm z wysokim rantem. Dopisałam, dzięki:)

    2. An etka
      27 kwietnia, 2016, 7:08 pm

      I taką też mam. Dzięki :).

  3. Justa Konowrocka
    27 kwietnia, 2016, 12:44 pm

    Fajny i prosty przepis, wypróbuję 🙂

  4. Poproszę Dokładkę
    27 kwietnia, 2016, 5:24 pm

    koniecznie muszę zrobić! wygląda przepysznie 🙂

  5. Angie
    29 kwietnia, 2016, 6:34 am

    Prosta, ale za to pyszna<3

  6. Asia Kurek
    10 czerwca, 2016, 6:43 pm

    Pieczemy 😀

    1. opalanka
      10 czerwca, 2016, 7:35 pm

      Czekam na wrażenia:)

  7. Agnieszka Jakubczyk
    11 czerwca, 2016, 1:19 pm

    Hmmm… kiedyś zrobiłam taka tartę w małych foremkach z intencją poczęstowania rodzinki. Była pyszna… tak pyszna, że sama wszystko pożarłam 🙁 Super przepis!

    1. opalanka
      11 czerwca, 2016, 2:17 pm

      🙂 zdarza się:)

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Administratorem danych pozyskanych za pośrednictwem formularza jest Fundacja Rozwoju Przedsiębiorczości „Twój StartUP”, dane będą upublicznione w serwisie w celu wyrażenia opinii na podst. wyrażonej zgody do czasu jej wycofania. Pełne informacje są dostępne tutaj.

Optionally add an image (JPEG only)

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Optionally add an image (JPEG only)