Jak się robi ćwikłę? Dlaczego w święta powinniśmy jeść ćwikłę?
Jak się robi ćwikłę, która potrzebna jest do jajek, wędlin, pasztetu i pieczonych mięs? Najlepsza z warzyw na czas przednówkowy. Chrzan ma silne działanie lecznicze, pełni rolę naturalnego antybiotyku i reguluje pracę pęcherzyka żółciowego. Jest idealny na przeziębienia i wzmacnianie odporności.
W książce “Kucharz Polski ” Marji (pisownia oryginalna) Śleżańskiej z 1932 czytam sobie przepis:
“Wziąć buraków dużych, obmyć, oczyścić, ugotować na miękko, pokrajać w cienkie plastry, włożyć w duży słój, przesypać warstwami chrzanem, zalać przegotowanym, ostudzonym octem z cukrem “. Podobnie jest u Ćwierczakiewiczowej. Ale tarte buraczki zmieszane z tartym chrzanem są bardziej praktyczne i łatwiejsze w użyciu, prawda? Buraki z piekarnika wydają mi się bardziej aromatyczne. Podczas gotowania woda rozpuszcza minerały w nich zawarte, zatem pieczenie uznaję za lepszą i zdrowszą metodę. Po umyciu zawijam je w folię lub wkładam do małego żaroodpornego naczynia, przykrywam i wstawiam na ok. 45 -50 minut do piecyka. Potem obieram, ścieram na drobnej tarce (przydają się rękawiczki), mieszam z chrzanem, doprawiam i już. Buraki są zasadotwórcze i przywracają równowagę po zakwaszających go mięsiwach i słodyczach. Regulują poziom cholesterolu a nawet łagodzą skutki nadużycia alkoholu.
Prawdziwą, polską ćwikłę uznaję za obowiązkową pozycję na wszystkich stołach! Widziałam w internetach wersję z wasabi i limonką. Niby podobna sprawa… ale polskie to polskie:) Gdyby porcja okazała się za duża, można ćwikłę zamknąć w słoiczki i pasteryzować przez 45 minut. Wytrzyma długo.
Przepis- jak się robi ćwikłę.
składniki (na półlitrowy słoik ćwikły):
– 4 buraki
– dwie łyżki świeżo startego chrzanu lub 3-4 łyżki gotowego, kupionego (bez dodatków)
– łyżka octu lub dwie łyżki cytryny
– łyżeczka cukru
– duża szczypta soli
jak się robi ćwikłę – przepis
Umyte buraki bez obierania włożyć do żaroodpornego naczynia z pokrywką, pognieciony, zwilżony lekko wodą papier do pieczenia lub zawinąć w folię aluminiową (mniej zdrowa opcja, można poczytać np. w komentarzu pod wpisem).
Duże sztuki można przekroić na połówki, skróci to czas pieczenia. Wstawić do piekarnika, temperaturę ustawić na 200 stopni. Piec ok. 45- 50 minut. Sprawdzam ich miękkość patyczkiem od szaszłyka. Zdarza mi się wieczorem ustawić piekarnik na automatyczne wyłączanie i iść spać. Rano trę ostygnięte buraki. Przy wyciąganiu z folii należy uważać na ewentualny, kapiący sok. Po przestygnięciu, zetrzeć buraki na drobnej tarce. Połączyć ze startym chrzanem, doprawić cukrem, octem (można winnym lub cytryną) i solą. Spróbować i jeśli chrzan byłby mało ostry – dodać więcej.
Mówię Wam – niebo na talerzu 🙂
Ćwikła ze schabikiem mmm 🙂
Jeszcze nie robiłam samodzielnie, muszę zrobić,bo ją uwielbiam:)
Super pomysł, żeby upiec buraczki – taka tradycja w nowoczesnym wydaniu 🙂 Zaglądanie do starych książek kucharskich bywa ciekawe i pouczające 🙂
Poeksperymentować można, ale i tak zawsze będę wracać do ćwikły z chrzanem!I też piekę buraczki 🙂
Great post!
Useful information worthy of thanks ,
http://ixgram.com
uwielbiam buraczki ćwikłowe, z chrzanem są mega wyśmienite
Nie wiem jak to jest ale w święta smakuje najlepiej 😀
uwielbiam ćwikłę,ja zawsze robię taką ostrzejszą,pycha !
A jak wobec tego zrobić domowy chrzan?
Obrać obieraczką do warzyw, zetrzeć na drobnych oczkach tarki. Skropić cytryną. Dolać wrzątku dla rozluźnienia konsystencji. Przy podawaniu doprawić niewielką ilością śmietany i szczyptą cukru.
2 korzenie zetrzeć na małej tarce, dodać szklankę wrzątku. Doprawić szczyptą soli, łyżeczką lub dwiema cukru, 2 łyżkami octu jabłkowego. Przełożyć do słoiczków. U mnie przed podaniem mieszało się z łyżką śmietany.
Dziękuję. Zaraz zrobię zapas, bo mój mąż uwielbia taki domowy chrzan 🙂
Jak długo taka ćwikła”wytrzyma ” w lodówce bez pasteryzacji?czy można zrobić np.3 dni przed Świętami, czy jednak lepiej dzień ” przed”? 🙂
Można trzy dni, wytrzyma długo, trzeba zamieszać przed podaniem.
Wszystko sie zgadza co do buraczkow. Pieczone sa zdrowsze, ale napewno nie beda zdrowe jak sie je piecze owiniete w folie aluminiowa. Ja nie mam wogole w posiadaniu takiego swinstwa, dziwie sie ze blogerki ktore ucza nas zdrowego jedzenia tego nie wiedza. Przepraszam ze tak ostro, ale….
Tutaj mozna poczytac, https://www.google.com/search?q=Folia+aluminiowa+na+wysokie+temperatury&safe=active&client=safari&rls=en&sxsrf=ALeKk01QLkiW0Fusur8D4lGAhUDrIfzc4g%3A1617546544863&ei=MM1pYPihNMr1qwHC94H4Ag&oq=folia+aluminiowa+szkodliwosc&gs_lcp=Cgdnd3Mtd2l6EAEYBTIHCAAQRxCwAzIHCAAQRxCwAzIHCAAQRxCwAzIHCAAQRxCwAzIHCAAQRxCwAzIHCAAQRxCwAzIHCAAQRxCwAzIHCAAQRxCwA1AAWABgj7QCaAFwAngAgAGlAYgBpQGSAQMwLjGYAQCqAQdnd3Mtd2l6yAEIwAEB&sclient=gws-wiz
Słuszna uwaga.