Jak się robi ćwikłę? Dlaczego w święta powinniśmy jeść ćwikłę?

Jak się robi ćwikłę, która potrzebna jest do jajek, wędlin, pasztetu i pieczonych mięs? Najlepsza z warzyw na czas przednówkowy. Chrzan ma silne działanie lecznicze, pełni rolę naturalnego antybiotyku i reguluje pracę pęcherzyka żółciowego. Jest idealny na przeziębienia i wzmacnianie odporności.
W książce „Kucharz Polski ” Marji (pisownia oryginalna) Śleżańskiej z 1932 czytam sobie przepis:
„Wziąć buraków dużych, obmyć, oczyścić, ugotować na miękko, pokrajać w cienkie plastry, włożyć w duży słój, przesypać warstwami chrzanem, zalać przegotowanym, ostudzonym octem z cukrem „. Podobnie jest u Ćwierczakiewiczowej. Ale tarte buraczki zmieszane z tartym chrzanem są bardziej praktyczne i łatwiejsze w użyciu, prawda? Buraki z piekarnika wydają mi się bardziej aromatyczne. Podczas gotowania woda rozpuszcza minerały w nich zawarte, zatem pieczenie uznaję za lepszą i zdrowszą metodę. Po umyciu zawijam je w folię lub wkładam do małego żaroodpornego naczynia, przykrywam i wstawiam na ok. 45 -50 minut do piecyka. Potem obieram, ścieram na drobnej tarce (przydają się rękawiczki), mieszam z chrzanem, doprawiam i już. Buraki są zasadotwórcze i przywracają równowagę po zakwaszających go mięsiwach i słodyczach. Regulują poziom cholesterolu a nawet łagodzą skutki nadużycia alkoholu.

Prawdziwą, polską ćwikłę uznaję za obowiązkową pozycję na wszystkich stołach! Widziałam w internetach wersję z wasabi i limonką. Niby podobna sprawa… ale polskie to polskie:) Gdyby porcja okazała się za duża, można ćwikłę zamknąć w słoiczki i pasteryzować przez 45 minut. Wytrzyma długo.

Przepis- jak się robi ćwikłę.

jak się robi ćwikłę

 

składniki (na półlitrowy słoik ćwikły):

– 4 buraki
– dwie łyżki świeżo startego chrzanu lub 3-4 łyżki gotowego, kupionego (bez dodatków)
– łyżka octu lub dwie łyżki cytryny
– łyżeczka cukru
– duża szczypta soli

jak się robi ćwikłę – przepis

Umyte buraki bez obierania włożyć do żaroodpornego naczynia lub zawinąć  w folię aluminiową. Duże sztuki można przekroić na połówki, skróci to czas pieczenia. Wstawić do piekarnika, temperaturę ustawić na 200 stopni. Piec ok. 45- 50 minut. Sprawdzam ich miękkość patyczkiem od szaszłyka. Zdarza mi się wieczorem ustawić piekarnik na automatyczne wyłączanie i iść spać. Rano trę ostygnięte buraki. Przy wyciąganiu z folii należy uważać na ewentualny, kapiący sok. Po przestygnięciu, zetrzeć buraki na drobnej tarce. Połączyć ze startym chrzanem, doprawić cukrem, octem (można winnym lub cytryną)  i solą. Spróbować i jeśli chrzan byłby mało ostry – dodać więcej.

jak sie robi ćwikłę

Mówię Wam – niebo na talerzu 🙂

Zapisz

Zapisz



  1. Tomasz
    23 marca, 2016, 8:51 am

    Ćwikła ze schabikiem mmm 🙂

  2. Lena
    23 marca, 2016, 9:55 am

    Jeszcze nie robiłam samodzielnie, muszę zrobić,bo ją uwielbiam:)

  3. amandaricci.butikzprzepisami
    23 marca, 2016, 2:40 pm

    Super pomysł, żeby upiec buraczki – taka tradycja w nowoczesnym wydaniu 🙂 Zaglądanie do starych książek kucharskich bywa ciekawe i pouczające 🙂

  4. Beata, Magazyn Kuchenny
    23 marca, 2016, 4:40 pm

    Poeksperymentować można, ale i tak zawsze będę wracać do ćwikły z chrzanem!I też piekę buraczki 🙂

  5. poul
    24 marca, 2016, 11:14 am

    Great post!

    Useful information worthy of thanks ,

    http://ixgram.com

  6. nfs
    24 marca, 2016, 2:54 pm

    uwielbiam buraczki ćwikłowe, z chrzanem są mega wyśmienite

  7. ola in the kitchen
    24 marca, 2016, 7:19 pm

    Nie wiem jak to jest ale w święta smakuje najlepiej 😀

  8. Ewa W
    1 kwietnia, 2016, 8:43 am

    uwielbiam ćwikłę,ja zawsze robię taką ostrzejszą,pycha !

  9. Malwina
    28 listopada, 2017, 8:20 pm

    A jak wobec tego zrobić domowy chrzan?

    1. Beata Królikiewicz
      28 listopada, 2017, 9:00 pm

      Obrać obieraczką do warzyw, zetrzeć na drobnych oczkach tarki. Skropić cytryną. Dolać wrzątku dla rozluźnienia konsystencji. Przy podawaniu doprawić niewielką ilością śmietany i szczyptą cukru.

    2. Beata Królikiewicz
      30 listopada, 2017, 5:07 pm

      2 korzenie zetrzeć na małej tarce, dodać szklankę wrzątku. Doprawić szczyptą soli, łyżeczką lub dwiema cukru, 2 łyżkami octu jabłkowego. Przełożyć do słoiczków. U mnie przed podaniem mieszało się z łyżką śmietany.

  10. MALWINA
    3 grudnia, 2017, 11:32 am

    Dziękuję. Zaraz zrobię zapas, bo mój mąż uwielbia taki domowy chrzan 🙂

  11. Magda
    27 marca, 2018, 7:26 am

    Jak długo taka ćwikła”wytrzyma ” w lodówce bez pasteryzacji?czy można zrobić np.3 dni przed Świętami, czy jednak lepiej dzień ” przed”? 🙂

    1. Beata Królikiewicz
      27 marca, 2018, 4:22 pm

      Można trzy dni, wytrzyma długo, trzeba zamieszać przed podaniem.

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Optionally add an image (JPEG only)

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Optionally add an image (JPEG only)