Najlepszy domowy pasztet na święta. Łatwy pasztet z mięsa
Najlepszy domowy pasztet na święta, przepis babci! Tradycyjny, domowy, bardzo dobry, zwarty, kremowy i dobrze doprawiony, zostanie zjedzony w pierwszej kolejności podczas każdej domowej biesiady. Smakuje każdemu, sprawdzał się i nadal sprawdza w naszym domu od wielu lat.
Mięsa użyte do pasztetu mogą być rozmaite, najlepiej lekko poprzerastane tłuszczem- wieprzowa karkówka, łopatka, biodrówka czy szynka, kawałek cielęciny i wołowiny, zająca, królika czy kurczaka ze skórą. Dla dobrej smarowności i gładkiej konsystencji potrzebny jest tłuszcz – biały boczek, podgardle czy słonina. To on sprawi, że pasztet będzie soczysty, będzie się ładnie smarował i nie kruszył przy krojeniu. No i jest nośnikiem smaku, z nim zwyczajnie smakuje lepiej. Koniecznie trzeba go porządnie doprawić solą, dużą ilością pieprzu, startej gałki muszkatołowej i suszonego czosnku.
Jak piec pasztet w kąpieli wodnej
Warto spróbować piec pasztet w kąpieli wodnej jak sernik, wstawiając formę do większej, wypełnionej wrzątkiem. Jeśli taką nie dysponujemy wystarczy piec na kratce grillowej, a pod nią ustawić żaroodporne naczynie z gorącą wodą. Pasztet tak pieczony nabierze wyjątkowo delikatnej konsystencji. Zdarza mi się piec bez wody, namawiam jednak by przynajmniej od czasu do czasu spróbować, to nie jest dużo więcej pracy, a efekt o niebo lepszy.
Pieczenie większej ilości ma sens bo domowy pasztet znakomicie się mrozi bez szkody dla jego jakości.
Do świątecznego pasztetu dodaję również gotowane z mięsem warzywa i kilka suszonych grzybów, a ostatnio częściej – ugotowaną kaszę jaglaną, nie jest wyczuwalna, za to jaka zdrowa:)
Ilość przypraw podałam orientacyjnie, tak doprawiam mięso dla swojej rodziny, należy spróbować masę po wyrobieniu i podsypać ją wedle własnych upodobań. To łatwy przepis, gotuje się mięso z warzywami i trzykrotnie mieli w maszynce, potem hop do formy i cała filozofia. Najlepszy domowy pasztet na święta.
Do pasztetu i innych mięs pasuje idealnie ćwikła z chrzanem – przepis.
Obejrzyj też najlepszy i najzdrowszy pasztet na świecie
pasztet z cukinii i kaszy jaglanej i najłatwiejszy pasztet domowy do smarowania
składniki (na dwie nieduże keksówki ok. 25×11) :
– 600 g wieprzowej łopatki lub szynki
– 600 g wołowiny bez kości
– 300 g białego, surowego boczku lub podgardla
– 3 cienkie plastry słoniny do wyłożenia na wierzch pasztetu
– 2 marchewki , 2 pietruszki, kawałek selera i por
– 4 duże cebule
– 4 wątróbki z indyka lub 20 dag wątróbki wieprzowej lub cielęcej
– 5 kulek ziela angielskiego, 4 listki laurowe, 6 kulek czarnego pieprzu
– kilka suszonych grzybów
– 2 bułki kajzerki
– 4 jajka
– łyżeczka soli, mielonego pieprzu, dwie łyżeczki słodkiej papryki, pół łyżeczki startej gałki muszkatołowej, 1/4 łyżeczki ostrej papryki, łyżeczka suszonego czosnku, łyżeczka majeranku, łyżeczka suszonego cząbru lub zielonej czubrycy, + dodatkowe 3 łyżeczki soli do gotowania mięsa
– 2 plasterki słoniny pokrojone w cienkie paski
– masło lub smalec do smarowania formy, tarta bułka do jej wysypania
sposób przygotowania
Mięso i boczek pokroić w kostkę, ok. 4 cm. Włożyć do garnka razem z obranymi warzywami oraz dwiema cebulami bez łupiny, zielem, listkami laurowymi, pieprzem i grzybami. Zalać zimną wodą w ilości takiej, by wszystko było przykryte, nie więcej.
Osolić ok. 3 łyżeczkami soli. Zagotować, zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem ok. 1,5 godziny.
Dołożyć wątróbkę, nie trzeba już jej gotować, wystarczy że będzie w wywarze do czasu jego ostygnięcia.
Bułki włożyć do garnka, by nasiąkły stygnącym wywarem.
Odstawić do ostudzenia (gorące mięso tępi ostrza maszynki).
Mięso razem z warzywami, grzybami, cebulą oraz namoczoną, nieodciśniętą bułką trzykrotnie zmielić.
Dwie cebule pokroić w drobną kostkę i przesmażyć krótko na niewielkiej ilości oleju, na patelni.
Mięso doprawić mielonym pieprzem i pozostałymi przyprawami do smaku.
Dodać żółtka jaj i podsmażoną cebulę, wymieszać ręką lub dużą łyżką. Trzeba spróbować masy, czy jest właściwie słona i ostra, w razie potrzeby dosypać więcej soli lub pieprzu czy papryki.
Z białek ubić na sztywno pianę, delikatnie wmieszać je w masę.
Formy posmarować masłem i wysypać tartą bułką.
Przełożyć masę do blaszek, wierzch pasztetu lekko oprószyć tartą bułką, a na wierzchu ułożyć cienkie paseczki z plasterków słoniny.
Formy wstawić do większej blaszki, wlać na jej dno ok 1,5 l wrzątku.
Piec w nagrzanym do 200 stopni piekarniku, ok. 1,5 godziny, na środkowej półce piekarnika, z funkcją góra – dół.
Studzić w lekko uchylonym piekarniku.
Mówię Wam – niebo na talerzu:)
oooo to jest to
ja na Boże Narodzenie zrobiłam pasztet z dzikiem, teraz też taki zrobię, niezwykły smak:)
zazdraszczam dziczyzny:)
Witaj! Jesteśmy zbiorem blogów kulinarnych, promującym przepisy blogerów. Dołączyło do nas już przeszło 1000 blogerów. Posiadamy łącznie bazę 1,5 miliona użytkowników na FB. Miło by nam było, jeśli zechciałabyś dodać swojego bloga do naszego Katalogu Smaków. Serdecznie zapraszamy do rejestracji na : http://www.katalogsmakow.pl (należy kliknąć w "MOJE KONTO" w prawym górnym rogu strony. Pozdrawiamy!
Mam pytanie odnośnie słoniny;) Napisała pani o niej dwa razy ale rozumiem, że używamy jej tylko do polożenia na wierzch przy pieczeniu? Czy gotujemy razem z miesem? Pozdrawiam
czy mozna uzyc watrobki wolowej? niestety nie moglam znalezc zadnej innej w sklepie
Tak.
Pychota 🙂
Czas pieczenia wydaje mi się bardzo długi ,przecież mięso już się ugotowało,Robię wszystko bardzo podobnie ,nie prawie identycznie,mielę tyko 2 razy(taki lubię),piekę 40minut i jest super!!!Pozdrawiam mój ulubiony blog kulinarny!
ja tegoroczne święta spędziłam w towarzystwie pasztetu kremowego dobrowolskich 😀
Przepis poprosimy!
Niesamowity 🙂
Pasztet genialny, jak mam czas to robię go w domu bo jest pyszny. Ale rzadko ten czas jest i na szczęście znalazłam u dobrowolskich równie pyszny i naturalny pasztet 🙂
Przepisem się podziel:)
Przecież to kupny pasztet/pasztetowa 😉 więc na przepis nie ma co liczyć. Porównanie masowej produkcji do domowych wyrobów to chyba lekka przesada, ale jak komuś smakuje taka chemia to nic mi do tego. Ja tam wolę domowe 😉
Jest idealny! Doprawiłam trochę mocniej i zrobiłam wersję klasyczną oraz z suszoną żurawiną i z pistacjami. Pyszności!
Mogę prosić o wymiary foremek do pieczenia ? Chcialabym zrobic z połowy porcji na początek.
podaję zwykle przy składnikach – “(na dwie nieduże keksówki ok. 25×11)”
Mam pytanie jak nie mam maszynki do mięsa mogę użyć mlendera ?
Tak. Tylko nie należy przesadzić z długością czasu blendowania.
Witam.
Korzystam z tego przepisu od ponad 3 lat, jest genialny. Pasztet przepyszny, aksamity. Polecam
Dziękuję ❤️
Ale się cieszę!