rolada serowa faszerowana mięsem

Rolada serowa faszerowana mięsem

Rolada serowa faszerowana mięsem i ugotowanymi na twardo jajkami, pokrojona w grube plastry, np. z dodatkiem pieczonych ziemniaków może stanowić rolę głównego dania obiadowego na świątecznym stole. Niewykorzystaną jednego dnia da się pokroić w plastry i odsmażyć na patelni.
Kiedy pieczeń ostygnie, pokrojona, z pyszną przyjemnością wskoczy do kanapki.
Poukładane na talerzu krążki ładnie wyglądają  z dodatkiem chrzanu, domowej ćwikły , żurawiny, musztardy ( zwłaszcza francuskiej) czy chrupiącej sałatki. Znikną ze stołu w try miga.
Nie wiem jak u Was, ale u nas w święta sklepowa wędlina nie ma wielkiego brania. Chętniej sięgamy po przekąski uszykowane własnymi rękami, domowym sposobem. Zazwyczaj smakują o wiele lepiej, nie mają konserwantów i polepszaczy.
Roladę serową można przygotować w przeddzień podania. Po przestygnięciu i przenocowaniu w lodówce lepiej się kroi.
Jeśli podajemy ją na ciepło – lepiej upiec ją w dniu obiadu czy kolacji

Rolada serowa faszerowana mięsem – składniki:

ciasto na roladę:

  • 6  jajek
  • 300g twardego, żółtego sera
  • 4 łyżki majonezu

farsz:

  • 800g mielonego mięsa wołowo – wieprzowego lub drobiowego
  • 2 surowe jajka
  • mała kajzerka lub 2 łyżki tartej bułki
  • 1/2 cebuli startej na najmniejszych oczkach tarki
  • ew. kilka suszonych pomidorów z zalewy
  • 2 łyżeczki soli, 1/2 łyżeczki pieprzu, łyżeczka słodkiej papryki
  • 5 ugotowanych na twardo jajek

Rolada serowa faszerowana mięsem – przepis:

Dużą blaszkę z wyposażenia piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik ustawić na 200 st. z funkcją góra-dół.
Jajka wybić do miski i ubijać mikserem ze szczyptą soli, aż staną się jasną , pienistą masą. Zwykle zajmuje to 5-6 minut.
Ser zetrzeć na drobnych oczkach tarki i razem z majonezem dodawać w kilku porcjach do masy. Po każdej porcji wszystko przemieszać łyżką.
Masę wylać na papier na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wyrównać łopatką.
Wstawić do całkowicie rozgrzanego pieca. Piec 15 minut.
Wyjąć, pozostawić do lekkiego wystudzenia. Piekarnika nie wyłączać.
W międzyczasie namoczyć kajzerkę w wodzie.
Mięso włożyć do miski, dodać surowe jajka, drobno pokrojone suszone pomidory, sól, pieprz, słodką paprykę, starą cebulę i mocno odciśniętą z wody bułkę lub 3 łyżki bułki tartej.
Ręką wymieszać porządnie masę.
Upieczony placek serowy położyć na ściereczce rozłożonej na kuchennym blacie, papierem do góry.
Delikatnie zdjąć papier, a na cieście cienką warstwą rozłożyć mięso, wygładzić powierzchnię.
Wzdłuż szerszego brzegu rolady ułożyć jedno za drugim gotowane jajka.
Pomagając sobie ściereczką zwinąć wszystko w możliwie ciasną roladę.
Roladę zawinąć w papier do pieczenia.

Wszystko wstawić na środkową półkę piekarnika. Piec 50 minut w temperaturze 200 stopni z funkcją góra-dół.

rolada serowa faszerowana mięsem

rolada serowa faszerowana mięsem mielonym

Jeśli korzystasz z przepisów, lubisz Niebo Na Talerzu, możesz postawić mi kawę. Docenisz moją pracę, a w kuchni będzie Ci się wszystko  udawać jeszcze lepiej:)

rolada z żółtego sera z mięsem mielonymMówię Wam – niebo na talerzu:)

 



Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Twoje dane będą przetwarzane zgodnie z polityką prywatności.

Optionally add an image (JPEG only)

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Optionally add an image (JPEG only)