Błyskawiczna szarlotka. Szarlotka sypana

Błyskawiczna szarlotka, najłatwiejszy przepis bez ucierania, zagniatania i ubijania, stary jak świat i sprawdzony milion razy. Bez jajek. Miesza się mąkę z kaszą manną i cukrem, i wysypuje pod i na jabłka. Kasza manna skleja składniki podczas pieczenia i jest pysznie. Jeśli ktoś ma jabłka ze słoika (najlepszy mój przepis tutaj) to już tylko wystarczy włączyć piekarnik i jest:). Kto lubi – dodaje cynamon albo rodzynki czy siekane orzechy. Kto nie – pomija. Błyskawiczna szarlotka,  na ciepło czy zimno, z lodami, bitą śmietaną lub solo. Niektórzy mówią, że najlepsza jaką jedli 🙂

błyskawiczna szarlotka

 

błyskawiczna szarlotka

błyskawiczna szarlotka- składniki ( na blaszkę ok. 23 x 32 cm lub torownicę 26 cm):

– dwie szklanki kaszy manny
– dwie szklanki mąki pszennej lub orkiszowej
– dwie łyżeczki proszku do pieczenia
– szklanka cukru
– 2 kg jabłek (najlepiej twarde, niezbyt słodkie, mogą być też np. takie ze słoika)
– ew. dwie, trzy łyżeczki cynamonu i dwie garście rodzynek
– 170 g prawdziwego, schłodzonego masła bez oleju

błyskawiczna szarlotka – przepis

Dwie lub trzy łyżeczki masła do wysmarowania grubo dna i boków formy
Formę wysmarować masłem. Piekarnik ustawić na 170 st. Jabłka obrać i zetrzeć na grubej tarce czy w malakserze lub pokroić w kostkę ok. 1,5×1,5 cm.
Kaszę mannę, mąkę, proszek i cukier wymieszać dobrze w misce, podzielić na trzy równe części. 1/3 wysypać na dno blaszki, wyrównać. Wyłożyć połowę jabłek, oprószyć je lekko cukrem (ok. 2 łyżki), ew. cynamonem i rodzynkami. Posypać możliwie równo drugą częścią mieszaniny. Wyłożyć drugą warstwę jabłek, (ew.posypać cynamonem i rodzynkami) i wierzch oprószyć pozostałą mieszanką mąki, cukru i kaszy. Wyrównać powierzchnię łyżką. Na to wszystko wyłożyć kawałeczki masła. Ja strugam je nożykiem do warzyw, ale można je pokroić lub zetrzeć na grubej tarce. Ciasto wstawić do całkowicie rozgrzanego piekarnika i piec ok. 60 -70 minut.

błyskawiczna szarlotka

Mówię Wam – niebo na talerzu:)

Zapisz

Zapisz



  1. Alexandra
    16 sierpnia, 2015, 10:02 am

    To moja ulubiona szarlotka! Przepis na nią też publikowałam u siebie. Jest nieziemska! 🙂

  2. Angie
    16 sierpnia, 2015, 3:15 pm

    Szybka, ale pewnie bardzo pyszna;)

  3. Anonimowy
    16 sierpnia, 2015, 3:48 pm

    Piekę ją już drugi raz w tym tygdniu. Sezon na jabłka pełną gębą! <3

  4. Anonimowy
    17 sierpnia, 2015, 6:57 am

    Czekam z niecierpliwością na teściów, żeby im takie ciasto zaprezentować jak do nas wpadną w odwiedziny 🙂 Dziękuję za przepis!/ Kaja

  5. wedelka
    18 sierpnia, 2015, 11:02 pm

    Strasznie dawno jej nie robiłam. Smaczna i szybka w wykonaniu 🙂

  6. Gonia
    21 sierpnia, 2015, 5:16 pm

    Witam ,czy masło trzeba dawać na każda warstwę sypana czy całe 150 g na sama gore ciasta?

    1. opalanka
      21 sierpnia, 2015, 6:45 pm

      Tylko na górę.

  7. Autografy Sportowców Zimowych
    22 sierpnia, 2015, 12:12 pm

    Wygląda bardzo ładnie, zapewne również tak smakuje.

  8. Aguś kulinarnie
    22 sierpnia, 2015, 8:42 pm

    Jak ja dawno nie jadłam szarlotki:)

  9. Urszula – Proste potrawy
    23 sierpnia, 2015, 8:06 am

    Przepis zapisany !

  10. Urszula – Proste potrawy
    23 sierpnia, 2015, 8:10 am

    Przepis zapisany !

  11. Anonimowy
    30 sierpnia, 2015, 9:16 am

    Czy zamiast jabłka mogą być śliwki?

    1. opalanka
      30 sierpnia, 2015, 12:21 pm

      Nie robiłam, choć kto wie:) Trochę mogą mieć za dużo soku. Ale trzeba sprawdzić:)

  12. Anonimowy
    29 września, 2015, 4:34 pm

    Pyszna, robiłam , i napewno zrobię mojej wnusi na urodzinki. Oczywiście oprócz tortu 🙂

  13. Anonimowy
    30 października, 2015, 3:52 pm

    Świetny blog. Szukałam przepisu na biszkopt i tu trafiłam. Dodaję do ulubionych 🙂 Małgorzata

  14. Anonimowy
    25 listopada, 2015, 10:01 pm

    Robiłam już dwa razy i za każdym razem szybko znikała..pozdrawiam Ewa

  15. Unknown
    26 stycznia, 2016, 11:45 am

    Czy manna błyskawiczna się nada?

    1. opalanka
      26 stycznia, 2016, 12:13 pm

      Lepsza ta zwykła, ale z błyskawiczną robiłam i się nada:)

  16. Gloria Szostakow
    21 lutego, 2016, 2:46 pm

    Rada dla tych którym spód się nie dopiekł i był w formie proszku: piekłam w tortownicy i po godzinie obkroiłam ciasto tak by odeszło od brzegów po czy przyłożyłam dugi spód od tortownicy na gorze ciasta i przewróciłam je do góry dnem by sprawdzić czy jest ok. Niestety nie było więc nałożyłam na nie masło i jeszcze na 20 minut wsadziłam do pieca i po tym czasie wyszło znakomite. I miało i spod i górę chrupiące. Przepyszne. A w ramach modyfikacji dodałam do sypkich składników szklankę mleka w proszku. Tak juz mam że zawsze przerabiam przepisy na swój sposob. Pozdrawiam

  17. Anonimowy
    28 lutego, 2016, 9:26 am

    Właśnie miałam taki problem i zamierzałam prosić o radę, a tu…proszę – już wiem :-))
    A czy podlanie przed pieczeniem odrobiną oliwy spodu też da ten sam efekt? Muszę spróbować. I dziękuję za przepis – szarlotka jest pyszna!

    1. opalanka
      28 lutego, 2016, 3:15 pm

      🙂 dałabym masło w wiórkach na spód.

  18. Katarzyna Jasionek
    19 marca, 2016, 8:35 pm

    Kasza manna ma być ugotowana czy sypka-tzn.surowa???

  19. opalanka
    19 marca, 2016, 9:54 pm

    Surowa.

  20. Kasiass s
    25 marca, 2016, 12:40 pm

    No i niestety wyszła marnie :/ mimo iż piekłam 1,5 godziny w środku i tak miejscami całkiem surowa.. w innych przepisach widziałam większą temperaturę, ale piekłam według Twojej. Pewnie masz elektryczny piekarnik albo z termoobiegiem.. szkoda, bo miała być dla gości 🙁

    1. opalanka
      25 marca, 2016, 1:14 pm

      Mam elektryczny piekarnik. Piekłam bez termoobiegu, by ciasto nie wyschło.Piekarnik, rodzaj jabłek, mniej, bardziej soczystych, u każdego inaczej być może. Ustaw następnym razem temperaturę na wyższą.Pozdrowionka

  21. Anonimowy
    25 marca, 2016, 7:47 pm

    Witam, zrobiłam sZarlotke rano.coś mnie yknelo i ukrywam właśnie kawałek…a tam spod cechy, surowy….da się to uratować?

  22. Anonimowy
    25 marca, 2016, 7:52 pm

    Ukroilam kawałek a tak spod suchy, surowy

    1. opalanka
      25 marca, 2016, 9:04 pm

      Można dopiec, włączyć tylko dolną grzałkę albo przykryć wierzch aluminiową folią.

  23. Kasia P
    28 sierpnia, 2016, 11:57 am

    Pierwszy raz zawiodlam sie na Twoim przepisie… pieklam prawie 2 godz i po 1.5h musialam ciasto odwracać bo na spodzie suche i masla dodawac…
    Jesli zrobie jeszcze eaz to nasla na spod tez dam.

    1. opalanka
      28 sierpnia, 2016, 2:58 pm

      Uchm, 2 godziny i pół, to pewnie cały sok odparował i stąd suchość.
      Tu wiele czynników wpływa na efekt ostateczny. Jabłka, ilość masła, czas pieczenia. Metodą prób i błędów trzeba, nie da się inaczej.

    2. opalanka
      28 sierpnia, 2016, 2:59 pm

      A masło na spodzie jest w przepisie.

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Administratorem danych pozyskanych za pośrednictwem formularza jest Fundacja Rozwoju Przedsiębiorczości „Twój StartUP”, dane będą upublicznione w serwisie w celu wyrażenia opinii na podst. wyrażonej zgody do czasu jej wycofania. Pełne informacje są dostępne tutaj.

Optionally add an image (JPEG only)

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Optionally add an image (JPEG only)