Błyskawiczna szarlotka. Szarlotka sypana
Błyskawiczna szarlotka, najłatwiejszy przepis bez ucierania, zagniatania i ubijania, stary jak świat i sprawdzony milion razy. Bez jajek. Miesza się mąkę z kaszą manną i cukrem, i wysypuje pod i na jabłka. Kasza manna skleja składniki podczas pieczenia i jest pysznie. Jeśli ktoś ma jabłka ze słoika (najlepszy mój przepis tutaj) to już tylko wystarczy włączyć piekarnik i jest:). Kto lubi – dodaje cynamon albo rodzynki czy siekane orzechy. Kto nie – pomija. Błyskawiczna szarlotka, na ciepło czy zimno, z lodami, bitą śmietaną lub solo. Niektórzy mówią, że najlepsza jaką jedli 🙂
błyskawiczna szarlotka- składniki ( na blaszkę ok. 23 x 32 cm lub torownicę 26 cm):
– dwie szklanki kaszy manny
– dwie szklanki mąki pszennej lub orkiszowej
– dwie łyżeczki proszku do pieczenia
– szklanka cukru
– 2 kg jabłek (najlepiej twarde, niezbyt słodkie, mogą być też np. takie ze słoika)
– ew. dwie, trzy łyżeczki cynamonu i dwie garście rodzynek
– 170 g prawdziwego, schłodzonego masła bez oleju
błyskawiczna szarlotka – przepis
Dwie lub trzy łyżeczki masła do wysmarowania grubo dna i boków formy
Formę wysmarować masłem. Piekarnik ustawić na 170 st. Jabłka obrać i zetrzeć na grubej tarce czy w malakserze lub pokroić w kostkę ok. 1,5×1,5 cm.
Kaszę mannę, mąkę, proszek i cukier wymieszać dobrze w misce, podzielić na trzy równe części. 1/3 wysypać na dno blaszki, wyrównać. Wyłożyć połowę jabłek, oprószyć je lekko cukrem (ok. 2 łyżki), ew. cynamonem i rodzynkami. Posypać możliwie równo drugą częścią mieszaniny. Wyłożyć drugą warstwę jabłek, (ew.posypać cynamonem i rodzynkami) i wierzch oprószyć pozostałą mieszanką mąki, cukru i kaszy. Wyrównać powierzchnię łyżką. Na to wszystko wyłożyć kawałeczki masła. Ja strugam je nożykiem do warzyw, ale można je pokroić lub zetrzeć na grubej tarce. Ciasto wstawić do całkowicie rozgrzanego piekarnika i piec ok. 60 -70 minut.
Mówię Wam – niebo na talerzu:)
To moja ulubiona szarlotka! Przepis na nią też publikowałam u siebie. Jest nieziemska! 🙂
Szybka, ale pewnie bardzo pyszna;)
Piekę ją już drugi raz w tym tygdniu. Sezon na jabłka pełną gębą! <3
Czekam z niecierpliwością na teściów, żeby im takie ciasto zaprezentować jak do nas wpadną w odwiedziny 🙂 Dziękuję za przepis!/ Kaja
Strasznie dawno jej nie robiłam. Smaczna i szybka w wykonaniu 🙂
Witam ,czy masło trzeba dawać na każda warstwę sypana czy całe 150 g na sama gore ciasta?
Tylko na górę.
Wygląda bardzo ładnie, zapewne również tak smakuje.
Jak ja dawno nie jadłam szarlotki:)
Przepis zapisany !
Przepis zapisany !
Czy zamiast jabłka mogą być śliwki?
Nie robiłam, choć kto wie:) Trochę mogą mieć za dużo soku. Ale trzeba sprawdzić:)
Pyszna, robiłam , i napewno zrobię mojej wnusi na urodzinki. Oczywiście oprócz tortu 🙂
Świetny blog. Szukałam przepisu na biszkopt i tu trafiłam. Dodaję do ulubionych 🙂 Małgorzata
Robiłam już dwa razy i za każdym razem szybko znikała..pozdrawiam Ewa
Czy manna błyskawiczna się nada?
Lepsza ta zwykła, ale z błyskawiczną robiłam i się nada:)
Rada dla tych którym spód się nie dopiekł i był w formie proszku: piekłam w tortownicy i po godzinie obkroiłam ciasto tak by odeszło od brzegów po czy przyłożyłam dugi spód od tortownicy na gorze ciasta i przewróciłam je do góry dnem by sprawdzić czy jest ok. Niestety nie było więc nałożyłam na nie masło i jeszcze na 20 minut wsadziłam do pieca i po tym czasie wyszło znakomite. I miało i spod i górę chrupiące. Przepyszne. A w ramach modyfikacji dodałam do sypkich składników szklankę mleka w proszku. Tak juz mam że zawsze przerabiam przepisy na swój sposob. Pozdrawiam
Właśnie miałam taki problem i zamierzałam prosić o radę, a tu…proszę – już wiem :-))
A czy podlanie przed pieczeniem odrobiną oliwy spodu też da ten sam efekt? Muszę spróbować. I dziękuję za przepis – szarlotka jest pyszna!
🙂 dałabym masło w wiórkach na spód.
Kasza manna ma być ugotowana czy sypka-tzn.surowa???
Surowa.
No i niestety wyszła marnie :/ mimo iż piekłam 1,5 godziny w środku i tak miejscami całkiem surowa.. w innych przepisach widziałam większą temperaturę, ale piekłam według Twojej. Pewnie masz elektryczny piekarnik albo z termoobiegiem.. szkoda, bo miała być dla gości 🙁
Mam elektryczny piekarnik. Piekłam bez termoobiegu, by ciasto nie wyschło.Piekarnik, rodzaj jabłek, mniej, bardziej soczystych, u każdego inaczej być może. Ustaw następnym razem temperaturę na wyższą.Pozdrowionka
Witam, zrobiłam sZarlotke rano.coś mnie yknelo i ukrywam właśnie kawałek…a tam spod cechy, surowy….da się to uratować?
Ukroilam kawałek a tak spod suchy, surowy
Można dopiec, włączyć tylko dolną grzałkę albo przykryć wierzch aluminiową folią.
Pierwszy raz zawiodlam sie na Twoim przepisie… pieklam prawie 2 godz i po 1.5h musialam ciasto odwracać bo na spodzie suche i masla dodawac…
Jesli zrobie jeszcze eaz to nasla na spod tez dam.
Uchm, 2 godziny i pół, to pewnie cały sok odparował i stąd suchość.
Tu wiele czynników wpływa na efekt ostateczny. Jabłka, ilość masła, czas pieczenia. Metodą prób i błędów trzeba, nie da się inaczej.
A masło na spodzie jest w przepisie.