Szybka i łatwa babka czekoladowa

Łatwa babka czekoladowa, najszybsze do zrobienia ciasto na świecie. To błyskawiczna babka na święta dla zabieganych, zapracowanych, leniwych i tych, którym zupełnie nie umieją i nie lubią piec. Nie ma znaczenia kolejność dodawania składników, niepotrzebny jest mikser. Ciasto jest tak uniwersalne (a przy tym smaczne!), że można zrobić je w małej tortownicy i po ostygnięciu przekroić na warstwy do tortu, albo upiec je w dowolnej foremce, prostokatnej blaszce czy w keksówce lub na muffinki. Obojętnie – z kremem, cukrem pudrem, polewą albo bez niczego.

Łatwa babka czekoladowa – ciasto, które zawsze wyjdzie. Jest wilgotne, puszyste i takie jak trzeba. Można urozmaicić jego smak siekanymi bakaliami (u mnie żurawina i orzechy) albo siekaną czekoladą, pokrojonymi morelami czy wiórkami kokosowymi. Smakować będzie większości domowników, jest wilgotna i miękka. Pięć minut roboty, naprawdę, Olcia robiła między obieraniem ziemniaków a smażeniem kotletów. Sprawdzić można jeszcze przed świętami:)

Łatwa babka czekoladowa,

 

Łatwa babka czekoladowa – składniki (na  formę ok. 1,5 l) : 

– 3 szklanki mąki (ok.450g)
– 3 łyżki ciemnego kakao
– 3/4 szklanki cukru
– łyżka cukru waniliowego lub kilak kropli ekstraktu z wanilii
– czubata łyżeczka sody
– szklanka mleka (250 ml)
– 3/4 szklanki oleju lub stopionego masła
3 jajka
– bakalie (ok. 1/2- 3/4 szklanki ulubionych, tj. orzechy, żurawina, suszone morele, rodzynki itp.)

polewa:

– tabliczka białej czekolady
– łyżeczka masła
– dwie łyżki mleka

Łatwa babka czekoladowa- przepis

Piekarnik ustawić na 170 st. Formę wysmarować masłem i wysypać tartą bułką lub siekanymi drobno orzechami. Wszystkie składniki wsypać/wlać do miski. Wymieszać łyżką na jednolitą masę. Przelać do formy. Wstawić do całkowicie nagrzanego piekarnika. Piec ok. 45- 55 minut. Patyczek od szaszłyka włożony do ciasta powinien wyjść suchy, nieoklejony.
Czekoladę do polewy połamać, włożyć do małego rondelka, zalać mlekiem, dodać masło i cukier. Podgrzewać mieszając nad garnkiem z gotująca się wodą aż składniki się połączą.

Łatwa babka czekoladowa

 

Łatwa babka czekoladowa

Mówię Wam – niebo na talerzu:)

Zapisz



  1. Aguś kulinarnie
    17 marca, 2015, 7:55 am

    Świetna:)może być na każdą inną okazję,nie tylko na święta:)

  2. Lena
    17 marca, 2015, 8:19 am

    Mięciutka i pysznie czekoladowa:)

  3. Salvador Dali
    17 marca, 2015, 8:45 am

    może szybka, ale za to na pewno boska 😀 wydaje się wilgotna, miękka 🙂 mniam!

  4. Marcela
    17 marca, 2015, 9:12 am

    pycha! jak z mojego dzieciństwa!

  5. poproszedokladke.pl
    17 marca, 2015, 5:53 pm

    wygląda na doskonale wilgotną, czyli idealną 🙂

  6. Karmel-itka.
    17 marca, 2015, 6:06 pm

    ach, już wiem, że byłaby moją ulubioną!

  7. wedelka
    17 marca, 2015, 9:49 pm

    Świetna 🙂 Taka jak lubię najbardziej 🙂

  8. gin
    18 marca, 2015, 5:00 pm

    Mniam, wygląda smakowicie 🙂

  9. Anonimowy
    21 marca, 2015, 1:44 pm

    średnia, czuć soda trochę bez smaku……a miałam takiego smaka…..

  10. Anonimowy
    23 marca, 2015, 10:35 am

    Zrobiłam, u mnie sody nie czuć, polewa (z ciemnej czekolady) dodaje smaku (w każdym razie goście się objadali). Fajna. Zrobię jeszcze nie raz, nie dwa;;).

    1. opalanka
      2 kwietnia, 2015, 9:27 pm

      Ciesze się:)

  11. MarshallBruce Mathers
    2 kwietnia, 2015, 7:03 pm

    Witam zrobiłam podwójną porcję bo mam dużą blachę i po 55minutch ciasto było surowe w srodku wsadziłam na poł godziny jeszcze ale cos z tego bedzie??jedynie co nie zgodnie z przepisem to proszek do pieczenia zamiast sody

    1. opalanka
      2 kwietnia, 2015, 9:27 pm

      Więcej ciasta, dłużej piec trzeba. Powinno być dobrze, pewnie już jest:)

    2. MarshallBruce Mathers
      2 kwietnia, 2015, 9:35 pm

      no ba pewno ze jest tj już 1/4 nie ma 🙂 wielkanocne podjadanie czas zacząć :)Pozdrawiam i smacznego jajka:)

    3. opalanka
      3 kwietnia, 2015, 2:58 pm

      Dziękuję, wzajemnie:)

  12. Anonimowy
    20 października, 2016, 11:26 am

    Witam, ciasteczko zrobione i muszę przyznać, że nie dość, że jest szybkie (najszybsze jakie kiedykolwiek robiłam )to jeszcze przepyszne. Dziękuję za przepis. PS. widok męża zajadającego się – bezcenny ;))) a dodam, że jest wybredny w babkach :)))) Musi być zawsze wilgotna …. :)) co dosyć często ciężko uzyskać z innych przepisów

    1. opalanka
      20 października, 2016, 1:24 pm
  13. Anonimowy
    25 stycznia, 2017, 2:05 pm

    Super przepis! Zrobiłam w wersji bez kakao i bakali tylko z czekoladą na wierzchu i jest rewelacja! Pyszna, wilgotna i szybka !! Dziękuję ��

    1. opalanka
      25 stycznia, 2017, 8:39 pm

      Cieszę się 🙂

  14. Rurka z Kremem
    2 kwietnia, 2018, 12:38 pm
  15. Dorota
    4 lutego, 2019, 2:17 pm

    Wygląda pysznie! 🙂 Zrobiłam, ale niestety pękła mi na pewnej wysokości i widać, że środek wylał się na boki i jest taka hmm piętrowa… Jeszcze stygnie ale liczę, że nie zrobił się zakalec 🙁

    1. Beata Królikiewicz
      5 lutego, 2019, 6:45 pm

      Następnym razem zmniejsz nieco temperaturę. Każdy piekarnik ma swoje widzimisia.

  16. Aga
    11 kwietnia, 2020, 4:35 pm

    Dzien dobry, czy zamiast moge dac proszek do pieczenia??

    1. Beata Królikiewicz
      13 kwietnia, 2020, 11:47 am

      Tak.

  17. Aga
    11 kwietnia, 2020, 4:35 pm

    Dzien dobry, czy zamiast sody moge dac proszek do pieczenia??

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Twoje dane będą przetwarzane zgodnie z polityką prywatności.

Optionally add an image (JPEG only)

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Optionally add an image (JPEG only)