Szybka i łatwa babka czekoladowa

Łatwa babka czekoladowa, najszybsze do zrobienia ciasto na świecie. To błyskawiczna babka na święta dla zabieganych, zapracowanych, leniwych i tych, którym zupełnie nie umieją i nie lubią piec. Nie ma znaczenia kolejność dodawania składników, niepotrzebny jest mikser. Ciasto jest tak uniwersalne (a przy tym smaczne!), że można zrobić je w małej tortownicy i po ostygnięciu przekroić na warstwy do tortu, albo upiec je w dowolnej foremce, prostokatnej blaszce czy w keksówce lub na muffinki. Obojętnie – z kremem, cukrem pudrem, polewą albo bez niczego.

Łatwa babka czekoladowa – ciasto, które zawsze wyjdzie. Jest wilgotne, puszyste i takie jak trzeba. Można urozmaicić jego smak siekanymi bakaliami (u mnie żurawina i orzechy) albo siekaną czekoladą, pokrojonymi morelami czy wiórkami kokosowymi. Smakować będzie większości domowników, jest wilgotna i miękka. Pięć minut roboty, naprawdę, Olcia robiła między obieraniem ziemniaków a smażeniem kotletów. Sprawdzić można jeszcze przed świętami:)

Łatwa babka czekoladowa,

 

Łatwa babka czekoladowa – składniki (na  formę ok. 1,5 l) : 

– 3 szklanki mąki (ok.450g)
– 3 łyżki ciemnego kakao
– 3/4 szklanki cukru
– łyżka cukru waniliowego lub kilak kropli ekstraktu z wanilii
– czubata łyżeczka sody
– szklanka mleka (250 ml)
– 3/4 szklanki oleju lub stopionego masła
3 jajka
– bakalie (ok. 1/2- 3/4 szklanki ulubionych, tj. orzechy, żurawina, suszone morele, rodzynki itp.)

polewa:

– tabliczka białej czekolady
– łyżeczka masła
– dwie łyżki mleka

Łatwa babka czekoladowa- przepis

Piekarnik ustawić na 170 st. Formę wysmarować masłem i wysypać tartą bułką lub siekanymi drobno orzechami. Wszystkie składniki wsypać/wlać do miski. Wymieszać łyżką na jednolitą masę. Przelać do formy. Wstawić do całkowicie nagrzanego piekarnika. Piec ok. 45- 55 minut. Patyczek od szaszłyka włożony do ciasta powinien wyjść suchy, nieoklejony.
Czekoladę do polewy połamać, włożyć do małego rondelka, zalać mlekiem, dodać masło i cukier. Podgrzewać mieszając nad garnkiem z gotująca się wodą aż składniki się połączą.

Łatwa babka czekoladowa

 

Łatwa babka czekoladowa

Mówię Wam – niebo na talerzu:)

Zapisz



  1. Aguś kulinarnie
    17 marca, 2015, 7:55 am

    Świetna:)może być na każdą inną okazję,nie tylko na święta:)

  2. Lena
    17 marca, 2015, 8:19 am

    Mięciutka i pysznie czekoladowa:)

  3. Salvador Dali
    17 marca, 2015, 8:45 am

    może szybka, ale za to na pewno boska 😀 wydaje się wilgotna, miękka 🙂 mniam!

  4. Marcela
    17 marca, 2015, 9:12 am

    pycha! jak z mojego dzieciństwa!

  5. poproszedokladke.pl
    17 marca, 2015, 5:53 pm

    wygląda na doskonale wilgotną, czyli idealną 🙂

  6. Karmel-itka.
    17 marca, 2015, 6:06 pm

    ach, już wiem, że byłaby moją ulubioną!

  7. wedelka
    17 marca, 2015, 9:49 pm

    Świetna 🙂 Taka jak lubię najbardziej 🙂

  8. gin
    18 marca, 2015, 5:00 pm

    Mniam, wygląda smakowicie 🙂

  9. Anonimowy
    21 marca, 2015, 1:44 pm

    średnia, czuć soda trochę bez smaku……a miałam takiego smaka…..

  10. Anonimowy
    23 marca, 2015, 10:35 am

    Zrobiłam, u mnie sody nie czuć, polewa (z ciemnej czekolady) dodaje smaku (w każdym razie goście się objadali). Fajna. Zrobię jeszcze nie raz, nie dwa;;).

    1. opalanka
      2 kwietnia, 2015, 9:27 pm

      Ciesze się:)

  11. MarshallBruce Mathers
    2 kwietnia, 2015, 7:03 pm

    Witam zrobiłam podwójną porcję bo mam dużą blachę i po 55minutch ciasto było surowe w srodku wsadziłam na poł godziny jeszcze ale cos z tego bedzie??jedynie co nie zgodnie z przepisem to proszek do pieczenia zamiast sody

    1. opalanka
      2 kwietnia, 2015, 9:27 pm

      Więcej ciasta, dłużej piec trzeba. Powinno być dobrze, pewnie już jest:)

    2. MarshallBruce Mathers
      2 kwietnia, 2015, 9:35 pm

      no ba pewno ze jest tj już 1/4 nie ma 🙂 wielkanocne podjadanie czas zacząć :)Pozdrawiam i smacznego jajka:)

    3. opalanka
      3 kwietnia, 2015, 2:58 pm

      Dziękuję, wzajemnie:)

  12. Anonimowy
    20 października, 2016, 11:26 am

    Witam, ciasteczko zrobione i muszę przyznać, że nie dość, że jest szybkie (najszybsze jakie kiedykolwiek robiłam )to jeszcze przepyszne. Dziękuję za przepis. PS. widok męża zajadającego się – bezcenny ;))) a dodam, że jest wybredny w babkach :)))) Musi być zawsze wilgotna …. :)) co dosyć często ciężko uzyskać z innych przepisów

    1. opalanka
      20 października, 2016, 1:24 pm
  13. Anonimowy
    25 stycznia, 2017, 2:05 pm

    Super przepis! Zrobiłam w wersji bez kakao i bakali tylko z czekoladą na wierzchu i jest rewelacja! Pyszna, wilgotna i szybka !! Dziękuję ��

    1. opalanka
      25 stycznia, 2017, 8:39 pm

      Cieszę się 🙂

  14. Rurka z Kremem
    2 kwietnia, 2018, 12:38 pm
  15. Dorota
    4 lutego, 2019, 2:17 pm

    Wygląda pysznie! 🙂 Zrobiłam, ale niestety pękła mi na pewnej wysokości i widać, że środek wylał się na boki i jest taka hmm piętrowa… Jeszcze stygnie ale liczę, że nie zrobił się zakalec 🙁

    1. Beata Królikiewicz
      5 lutego, 2019, 6:45 pm

      Następnym razem zmniejsz nieco temperaturę. Każdy piekarnik ma swoje widzimisia.

  16. Aga
    11 kwietnia, 2020, 4:35 pm

    Dzien dobry, czy zamiast moge dac proszek do pieczenia??

    1. Beata Królikiewicz
      13 kwietnia, 2020, 11:47 am

      Tak.

  17. Aga
    11 kwietnia, 2020, 4:35 pm

    Dzien dobry, czy zamiast sody moge dac proszek do pieczenia??

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Administratorem danych pozyskanych za pośrednictwem formularza jest Fundacja Rozwoju Przedsiębiorczości „Twój StartUP”, dane będą upublicznione w serwisie w celu wyrażenia opinii na podst. wyrażonej zgody do czasu jej wycofania. Pełne informacje są dostępne tutaj.

Optionally add an image (JPEG only)

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Optionally add an image (JPEG only)