Szybka i łatwa babka czekoladowa
Łatwa babka czekoladowa, najszybsze do zrobienia ciasto na świecie. To błyskawiczna babka na święta dla zabieganych, zapracowanych, leniwych i tych, którym zupełnie nie umieją i nie lubią piec. Nie ma znaczenia kolejność dodawania składników, niepotrzebny jest mikser. Ciasto jest tak uniwersalne (a przy tym smaczne!), że można zrobić je w małej tortownicy i po ostygnięciu przekroić na warstwy do tortu, albo upiec je w dowolnej foremce, prostokatnej blaszce czy w keksówce lub na muffinki. Obojętnie – z kremem, cukrem pudrem, polewą albo bez niczego.
Łatwa babka czekoladowa – ciasto, które zawsze wyjdzie. Jest wilgotne, puszyste i takie jak trzeba. Można urozmaicić jego smak siekanymi bakaliami (u mnie żurawina i orzechy) albo siekaną czekoladą, pokrojonymi morelami czy wiórkami kokosowymi. Smakować będzie większości domowników, jest wilgotna i miękka. Pięć minut roboty, naprawdę, Olcia robiła między obieraniem ziemniaków a smażeniem kotletów. Sprawdzić można jeszcze przed świętami:)
Łatwa babka czekoladowa – składniki (na formę ok. 1,5 l) :
– 3 szklanki mąki (ok.450g)
– 3 łyżki ciemnego kakao
– 3/4 szklanki cukru
– łyżka cukru waniliowego lub kilak kropli ekstraktu z wanilii
– czubata łyżeczka sody
– szklanka mleka (250 ml)
– 3/4 szklanki oleju lub stopionego masła
– 3 jajka
– bakalie (ok. 1/2- 3/4 szklanki ulubionych, tj. orzechy, żurawina, suszone morele, rodzynki itp.)
polewa:
– tabliczka białej czekolady
– łyżeczka masła
– dwie łyżki mleka
Łatwa babka czekoladowa- przepis
Piekarnik ustawić na 170 st. Formę wysmarować masłem i wysypać tartą bułką lub siekanymi drobno orzechami. Wszystkie składniki wsypać/wlać do miski. Wymieszać łyżką na jednolitą masę. Przelać do formy. Wstawić do całkowicie nagrzanego piekarnika. Piec ok. 45- 55 minut. Patyczek od szaszłyka włożony do ciasta powinien wyjść suchy, nieoklejony.
Czekoladę do polewy połamać, włożyć do małego rondelka, zalać mlekiem, dodać masło i cukier. Podgrzewać mieszając nad garnkiem z gotująca się wodą aż składniki się połączą.
Mówię Wam – niebo na talerzu:)
–
Zapisz
Świetna:)może być na każdą inną okazję,nie tylko na święta:)
Mięciutka i pysznie czekoladowa:)
może szybka, ale za to na pewno boska 😀 wydaje się wilgotna, miękka 🙂 mniam!
pycha! jak z mojego dzieciństwa!
wygląda na doskonale wilgotną, czyli idealną 🙂
ach, już wiem, że byłaby moją ulubioną!
Świetna 🙂 Taka jak lubię najbardziej 🙂
Mniam, wygląda smakowicie 🙂
średnia, czuć soda trochę bez smaku……a miałam takiego smaka…..
Zrobiłam, u mnie sody nie czuć, polewa (z ciemnej czekolady) dodaje smaku (w każdym razie goście się objadali). Fajna. Zrobię jeszcze nie raz, nie dwa;;).
Ciesze się:)
Witam zrobiłam podwójną porcję bo mam dużą blachę i po 55minutch ciasto było surowe w srodku wsadziłam na poł godziny jeszcze ale cos z tego bedzie??jedynie co nie zgodnie z przepisem to proszek do pieczenia zamiast sody
Więcej ciasta, dłużej piec trzeba. Powinno być dobrze, pewnie już jest:)
no ba pewno ze jest tj już 1/4 nie ma 🙂 wielkanocne podjadanie czas zacząć :)Pozdrawiam i smacznego jajka:)
Dziękuję, wzajemnie:)
Witam, ciasteczko zrobione i muszę przyznać, że nie dość, że jest szybkie (najszybsze jakie kiedykolwiek robiłam )to jeszcze przepyszne. Dziękuję za przepis. PS. widok męża zajadającego się – bezcenny ;))) a dodam, że jest wybredny w babkach :)))) Musi być zawsze wilgotna …. :)) co dosyć często ciężko uzyskać z innych przepisów
Bardzo się cieszę. To oznacza, że murzynek z jabłkami i babka z jabłkami z karmelem też jest dla Was:) http://niebonatalerzu.blogspot.com/2016/03/atwa-babka-z-serem-i-jabkami-przepisy.html
http://niebonatalerzu.blogspot.com/2016/10/murzynek-z-jabkami-czekoladowe-ciasto.html
Super przepis! Zrobiłam w wersji bez kakao i bakali tylko z czekoladą na wierzchu i jest rewelacja! Pyszna, wilgotna i szybka !! Dziękuję ��
Cieszę się 🙂
oto moja babka: http://rurkazkremem01.blogspot.com/2018/03/babka-czekoladowa-dla-wszystkich.html zapraszam i pozdrawiam 😉
Wygląda pysznie! 🙂 Zrobiłam, ale niestety pękła mi na pewnej wysokości i widać, że środek wylał się na boki i jest taka hmm piętrowa… Jeszcze stygnie ale liczę, że nie zrobił się zakalec 🙁
Następnym razem zmniejsz nieco temperaturę. Każdy piekarnik ma swoje widzimisia.
Dzien dobry, czy zamiast moge dac proszek do pieczenia??
Tak.
Dzien dobry, czy zamiast sody moge dac proszek do pieczenia??