Polędwiczki w sosie szpinakowym

Polędwiczki w sosie szpinakowym –  wieprzowe, z bardzo delikatnej, miękkiej i szybkorobiącej się części mięsa.

Jamie Olivier często wykorzystuje ten kawałek na okoliczności pokazów z piętnastominutowymi obiadami. Długie smażenie czy pieczenie powoduje, że mięso twardnieje i traci w tym przypadku wszystkie swoje pyszne zalety. Piętnastominutowy, pyszny obiad  jak z najlepszej restauracji, bardzo łatwa sprawa. Nada się w tygodniu na błyskawiczne podanie w tygodniu i niedzielny obiad z zaproszoną teściową. Zupełnie nie ma się do czego przyczepić:)

P.S. Dziękuję za wszystkie wczorajsze rozmowy telefonicznej na linii „Halo, Niebo”. To była wielka przyjemność rozmawiać z osobami, które zaglądają na naszą stronę. Nabrałam ochoty na więcej, jeśli macie takie życzenie, będziemy tę akcję powtarzać, napiszcie o tym w komentarzach? Jeszcze raz bardzo dziękuję i ściskam bardzo !   

Polędwiczki w sosie szpinakowym

Polędwiczki w sosie szpinakowym- składniki ( na dwie, trzy spore porcje):

2 polędwiczki wieprzowe
– ok. 10 dkg świeżego szpinaku lub 1/4 paczki mrożonki w liściach
– 200 ml słodkiej śmietanki kremówki  ( 30 – 36%)
mała cebula
dwa ząbki czosnku 
masło, olej do smażenia
– sól, świeżo zmielony, czarny pieprz

Polędwiczki w sosie szpinakowym- przepis

Jeśli szpinak jest zamrożony – rozmrozić i odcisnąć ręką z soku. Cebulę drobno pokroić. Polędwiczki pokroić na plastry o grubości ok 1,5 cm. Lekko rozgnieść dłonią. Oprószyć solą. Na patelni rozgrzać łyżkę masła z łyżką oleju. Smażyć polędwiczki po minucie, półtorej z każdej strony, przełożyć z patelni na talerz ( wstawiam do nagrzanego do 50 st piekarnika by nie ostygły). Na tej samej patelni, do pozostałego z polędwiczek tłuszczu dodać łyżeczkę masła, rozgrzać i wrzucić cebulę. Kiedy lekko się zezłoci, dodać rozgnieciony czosnek, smażyć pół minuty mieszając i dodać szpinak. Smażyć całość jeszcze dwie, trzy minuty. Dodać śmietanę i mieszając podgrzewać aż sos lekko zgęstnieje (ok. 3 minuty). Śmietanowo – szpinakowym sosem zalać polędwiczki, całość oprószyć świeżo zmielonym pieprzem.

Polędwiczki w sosie szpinakowym

Mówię Wam – niebo na talerzu:)

 

Zapisz



  1. Kinga Łucja
    8 marca, 2015, 10:30 am

    Smaczne ;))

  2. Lena
    8 marca, 2015, 11:31 am

    Szpinakowy sos musi świetne pasować do mięsa, zrobię takie polędwiczki 😉

  3. poproszedokladke.pl
    8 marca, 2015, 12:18 pm

    świetny przepis, bezproblemowe polędwiczki i szpinak!

  4. Alexandra
    8 marca, 2015, 3:25 pm

    Pyszne, soczyste połączenie. Niebo 🙂

  5. Angie
    8 marca, 2015, 5:54 pm

    Ten sos szpinakowy bardzo do mnie przemawia, polędwiczki wyglądają pysznie: )

  6. dariozka91
    8 marca, 2015, 11:24 pm

    u mnie takie polędwiczki zawsze lądują na talerzu w towarzystwie sosu z zielonego pieprzu, ale i taki szpinakowy przypadłby całej rodzinie do gustu 🙂

  7. Elzbieta Filipkowska
    9 marca, 2015, 6:35 pm

    Zrobione, pycha

  8. Łukasz Majchrowski
    10 marca, 2015, 8:55 am

    Brzmią i wyglądają niesamowicie dobrze 😀

  9. Anonimowy
    19 kwietnia, 2015, 7:08 pm

    Fantastyczny przepis 🙂 w mojej wersji pojawiła się szczypta świeżo startej gałki muszkatołowej, która idealnie dopełniła smaku ! Ola

    1. opalanka
      19 kwietnia, 2015, 8:39 pm

      Super:)

  10. Anonimowy
    23 lipca, 2015, 7:05 pm

    Dzisiaj robiłam, niebo w gębie! Podałam z kaszą gryczaną, wyszło wyśmienite. Prostszego obiadu z dań mięsnych do zrobienia chyba nie ma 🙂

  11. Anonimowy
    29 sierpnia, 2015, 6:25 pm

    Super przepis. Bardzo się bałam, że przegapię moment i polędwiczki będą twarde, ale udało się 🙂 Goście zachwyceni, wszystkie polędwiczki się rozeszły bardzo szybko :). Kruche, rozpływające się :). Kolejny udany przepis z Pani bloga. Dziękuję 🙂

  12. Anonimowy
    20 marca, 2016, 7:01 pm

    Rewelacja!

  13. Anonimowy
    28 kwietnia, 2016, 7:06 am

    A z czym podawać te polędwiczki?

  14. opalanka
    28 kwietnia, 2016, 7:49 am

    z ziemniakami, ryżem, komosą ryżową, kaszą albo z kluseczkami np. półfrancuskimi

  15. Anonimowy
    15 czerwca, 2016, 2:10 pm

    O matko ale pyszne!! Zdecydowanie wpisze sie w nasze codzienne menu

  16. Anonimowy
    29 września, 2016, 2:23 pm

    Najlepsze na świecie ❤

  17. Hans
    14 lutego, 2021, 11:40 am

    Świetny przepis na popisowy obiad dla dwojga w walentynki. Delikatnie zmodyfikowany pieprzem dodając delikatność i do śmietany został dodany ser topiony celem delikatnego zagęszczenia (śmietana pozostała bardzo płynna a niby była 30% w co wątpię). Wyszło mega szybko i przyjemnie do tego ryż pychotka

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Twoje dane będą przetwarzane zgodnie z polityką prywatności.

Optionally add an image (JPEG only)

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Optionally add an image (JPEG only)