Polędwiczki w sosie szpinakowym
Polędwiczki w sosie szpinakowym – wieprzowe, z bardzo delikatnej, miękkiej i szybkorobiącej się części mięsa.
Jamie Olivier często wykorzystuje ten kawałek na okoliczności pokazów z piętnastominutowymi obiadami. Długie smażenie czy pieczenie powoduje, że mięso twardnieje i traci w tym przypadku wszystkie swoje pyszne zalety. Piętnastominutowy, pyszny obiad jak z najlepszej restauracji, bardzo łatwa sprawa. Nada się w tygodniu na błyskawiczne podanie w tygodniu i niedzielny obiad z zaproszoną teściową. Zupełnie nie ma się do czego przyczepić:)
P.S. Dziękuję za wszystkie wczorajsze rozmowy telefonicznej na linii “Halo, Niebo”. To była wielka przyjemność rozmawiać z osobami, które zaglądają na naszą stronę. Nabrałam ochoty na więcej, jeśli macie takie życzenie, będziemy tę akcję powtarzać, napiszcie o tym w komentarzach? Jeszcze raz bardzo dziękuję i ściskam bardzo !
Polędwiczki w sosie szpinakowym- składniki ( na dwie, trzy spore porcje):
– 2 polędwiczki wieprzowe
– ok. 10 dkg świeżego szpinaku lub 1/4 paczki mrożonki w liściach
– 200 ml słodkiej śmietanki kremówki ( 30 – 36%)
– mała cebula
– dwa ząbki czosnku
– masło, olej do smażenia
– sól, świeżo zmielony, czarny pieprz
Polędwiczki w sosie szpinakowym- przepis
Jeśli szpinak jest zamrożony – rozmrozić i odcisnąć ręką z soku. Cebulę drobno pokroić. Polędwiczki pokroić na plastry o grubości ok 1,5 cm. Lekko rozgnieść dłonią. Oprószyć solą. Na patelni rozgrzać łyżkę masła z łyżką oleju. Smażyć polędwiczki po minucie, półtorej z każdej strony, przełożyć z patelni na talerz ( wstawiam do nagrzanego do 50 st piekarnika by nie ostygły). Na tej samej patelni, do pozostałego z polędwiczek tłuszczu dodać łyżeczkę masła, rozgrzać i wrzucić cebulę. Kiedy lekko się zezłoci, dodać rozgnieciony czosnek, smażyć pół minuty mieszając i dodać szpinak. Smażyć całość jeszcze dwie, trzy minuty. Dodać śmietanę i mieszając podgrzewać aż sos lekko zgęstnieje (ok. 3 minuty). Śmietanowo – szpinakowym sosem zalać polędwiczki, całość oprószyć świeżo zmielonym pieprzem.
Mówię Wam – niebo na talerzu:)
Smaczne ;))
Szpinakowy sos musi świetne pasować do mięsa, zrobię takie polędwiczki 😉
świetny przepis, bezproblemowe polędwiczki i szpinak!
Pyszne, soczyste połączenie. Niebo 🙂
Ten sos szpinakowy bardzo do mnie przemawia, polędwiczki wyglądają pysznie: )
u mnie takie polędwiczki zawsze lądują na talerzu w towarzystwie sosu z zielonego pieprzu, ale i taki szpinakowy przypadłby całej rodzinie do gustu 🙂
Zrobione, pycha
Brzmią i wyglądają niesamowicie dobrze 😀
Fantastyczny przepis 🙂 w mojej wersji pojawiła się szczypta świeżo startej gałki muszkatołowej, która idealnie dopełniła smaku ! Ola
Super:)
Dzisiaj robiłam, niebo w gębie! Podałam z kaszą gryczaną, wyszło wyśmienite. Prostszego obiadu z dań mięsnych do zrobienia chyba nie ma 🙂
Super przepis. Bardzo się bałam, że przegapię moment i polędwiczki będą twarde, ale udało się 🙂 Goście zachwyceni, wszystkie polędwiczki się rozeszły bardzo szybko :). Kruche, rozpływające się :). Kolejny udany przepis z Pani bloga. Dziękuję 🙂
Rewelacja!
A z czym podawać te polędwiczki?
z ziemniakami, ryżem, komosą ryżową, kaszą albo z kluseczkami np. półfrancuskimi
O matko ale pyszne!! Zdecydowanie wpisze sie w nasze codzienne menu
Najlepsze na świecie ❤
Świetny przepis na popisowy obiad dla dwojga w walentynki. Delikatnie zmodyfikowany pieprzem dodając delikatność i do śmietany został dodany ser topiony celem delikatnego zagęszczenia (śmietana pozostała bardzo płynna a niby była 30% w co wątpię). Wyszło mega szybko i przyjemnie do tego ryż pychotka