Polędwiczki w sosie szpinakowym

Polędwiczki w sosie szpinakowym –  wieprzowe, z bardzo delikatnej, miękkiej i szybkorobiącej się części mięsa.

Jamie Olivier często wykorzystuje ten kawałek na okoliczności pokazów z piętnastominutowymi obiadami. Długie smażenie czy pieczenie powoduje, że mięso twardnieje i traci w tym przypadku wszystkie swoje pyszne zalety. Piętnastominutowy, pyszny obiad  jak z najlepszej restauracji, bardzo łatwa sprawa. Nada się w tygodniu na błyskawiczne podanie w tygodniu i niedzielny obiad z zaproszoną teściową. Zupełnie nie ma się do czego przyczepić:)

P.S. Dziękuję za wszystkie wczorajsze rozmowy telefonicznej na linii „Halo, Niebo”. To była wielka przyjemność rozmawiać z osobami, które zaglądają na naszą stronę. Nabrałam ochoty na więcej, jeśli macie takie życzenie, będziemy tę akcję powtarzać, napiszcie o tym w komentarzach? Jeszcze raz bardzo dziękuję i ściskam bardzo !   

Polędwiczki w sosie szpinakowym

Polędwiczki w sosie szpinakowym- składniki ( na dwie, trzy spore porcje):

2 polędwiczki wieprzowe
– ok. 10 dkg świeżego szpinaku lub 1/4 paczki mrożonki w liściach
– 200 ml słodkiej śmietanki kremówki  ( 30 – 36%)
mała cebula
dwa ząbki czosnku 
masło, olej do smażenia
– sól, świeżo zmielony, czarny pieprz

Polędwiczki w sosie szpinakowym- przepis

Jeśli szpinak jest zamrożony – rozmrozić i odcisnąć ręką z soku. Cebulę drobno pokroić. Polędwiczki pokroić na plastry o grubości ok 1,5 cm. Lekko rozgnieść dłonią. Oprószyć solą. Na patelni rozgrzać łyżkę masła z łyżką oleju. Smażyć polędwiczki po minucie, półtorej z każdej strony, przełożyć z patelni na talerz ( wstawiam do nagrzanego do 50 st piekarnika by nie ostygły). Na tej samej patelni, do pozostałego z polędwiczek tłuszczu dodać łyżeczkę masła, rozgrzać i wrzucić cebulę. Kiedy lekko się zezłoci, dodać rozgnieciony czosnek, smażyć pół minuty mieszając i dodać szpinak. Smażyć całość jeszcze dwie, trzy minuty. Dodać śmietanę i mieszając podgrzewać aż sos lekko zgęstnieje (ok. 3 minuty). Śmietanowo – szpinakowym sosem zalać polędwiczki, całość oprószyć świeżo zmielonym pieprzem.

Polędwiczki w sosie szpinakowym

Mówię Wam – niebo na talerzu:)

 

Zapisz



  1. Kinga Łucja
    8 marca, 2015, 10:30 am

    Smaczne ;))

  2. Lena
    8 marca, 2015, 11:31 am

    Szpinakowy sos musi świetne pasować do mięsa, zrobię takie polędwiczki 😉

  3. poproszedokladke.pl
    8 marca, 2015, 12:18 pm

    świetny przepis, bezproblemowe polędwiczki i szpinak!

  4. Alexandra
    8 marca, 2015, 3:25 pm

    Pyszne, soczyste połączenie. Niebo 🙂

  5. Angie
    8 marca, 2015, 5:54 pm

    Ten sos szpinakowy bardzo do mnie przemawia, polędwiczki wyglądają pysznie: )

  6. dariozka91
    8 marca, 2015, 11:24 pm

    u mnie takie polędwiczki zawsze lądują na talerzu w towarzystwie sosu z zielonego pieprzu, ale i taki szpinakowy przypadłby całej rodzinie do gustu 🙂

  7. Elzbieta Filipkowska
    9 marca, 2015, 6:35 pm

    Zrobione, pycha

  8. Łukasz Majchrowski
    10 marca, 2015, 8:55 am

    Brzmią i wyglądają niesamowicie dobrze 😀

  9. Anonimowy
    19 kwietnia, 2015, 7:08 pm

    Fantastyczny przepis 🙂 w mojej wersji pojawiła się szczypta świeżo startej gałki muszkatołowej, która idealnie dopełniła smaku ! Ola

    1. opalanka
      19 kwietnia, 2015, 8:39 pm

      Super:)

  10. Anonimowy
    23 lipca, 2015, 7:05 pm

    Dzisiaj robiłam, niebo w gębie! Podałam z kaszą gryczaną, wyszło wyśmienite. Prostszego obiadu z dań mięsnych do zrobienia chyba nie ma 🙂

  11. Anonimowy
    29 sierpnia, 2015, 6:25 pm

    Super przepis. Bardzo się bałam, że przegapię moment i polędwiczki będą twarde, ale udało się 🙂 Goście zachwyceni, wszystkie polędwiczki się rozeszły bardzo szybko :). Kruche, rozpływające się :). Kolejny udany przepis z Pani bloga. Dziękuję 🙂

  12. Anonimowy
    20 marca, 2016, 7:01 pm

    Rewelacja!

  13. Anonimowy
    28 kwietnia, 2016, 7:06 am

    A z czym podawać te polędwiczki?

  14. opalanka
    28 kwietnia, 2016, 7:49 am

    z ziemniakami, ryżem, komosą ryżową, kaszą albo z kluseczkami np. półfrancuskimi

  15. Anonimowy
    15 czerwca, 2016, 2:10 pm

    O matko ale pyszne!! Zdecydowanie wpisze sie w nasze codzienne menu

  16. Anonimowy
    29 września, 2016, 2:23 pm

    Najlepsze na świecie ❤

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Administratorem danych pozyskanych za pośrednictwem formularza jest Fundacja Rozwoju Przedsiębiorczości „Twój StartUP”, dane będą upublicznione w serwisie w celu wyrażenia opinii na podst. wyrażonej zgody do czasu jej wycofania. Pełne informacje są dostępne tutaj.

Optionally add an image (JPEG only)

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Optionally add an image (JPEG only)