Jajka faszerowane. Jajka faszerowane fetą i suszonymi pomidorami

Jajka faszerowane nadają się nie tylko na wielkanocne śniadanie. W naszym domu np., częściej pojawiają się w porze kolacji. Ciekawe, ile jajek zjada przeciętna, polska rodzina w święta wielkanocne? Trzy, cztery rodzaje faszerowanych, w majonezie i sosie chrzanowym, do żurku, jajka marynowane, tych w ciastach nie wiadomo jak policzyć. Baaaardzo dużo tego. Dobrze, że ten cholesterol w jajkach to ściema i martwić się nie ma czym:)

Zobacz jeszcze jajka faszerowane łososiemjajka faszerowane po polsku oraz zakładkę Wielkanoc.

Dobra przekąska, kolorowa, ładnie wygląda na świątecznym stole, przepis przydaje się również na inne, niekoniecznie świąteczne okazje.

 

Jajka faszerowane
Jajka faszerowane

jajka faszerowane  – składniki ( na 10 połówek jajek):

– 5 jajek
– 4 suszone pomidory z oleju
– 2 łyżki sera feta
– dwie łyżki jogurtu lub majonezu
– łyżka siekanej bazylii
– duża szczypta chilli
– duża szczypta pieprzu
– ćwiartki orzecha włoskiego do dekoracji

jajka faszerowane – przepis

Jajka ugotować na twardo (10 minut od momentu zagotowania się wody), zalać zimną wodą, obrać ze skorupek, przekroić na połówki. Ostrożnie wyjąć żółtka do miseczki, rozgnieść porządnie widelcem z serem feta i jogurtem lub majonezem. Dodać siekaną bazylię, posiekane drobno suszone pomidory i pozostałe przyprawy, wymieszać. Przełożyć do dekoratora cukierniczego lub wypełniać białka łyżeczką. Udekorować siekanymi pomidorami i ćwiartkami orzecha. Przed podaniem schłodzić w lodówce.

Jajka faszerowane

 

Mówię Wam – niebo na talerzu:)
Zapisz

Zapisz

Zapisz



  1. Marzena
    26 marca, 2015, 9:27 am

    Na pewno nie będę czekać do świąt:-) Jutro robię!:-)

  2. Lena
    26 marca, 2015, 9:44 am

    Pysznie nadziane;) I jak apetycznie podane:)

  3. Salvador Dali
    26 marca, 2015, 3:48 pm

    na święta u mnie w domu nie królują faszerowane jaja.. my zostaliśmy wieeelkimi i (chyba) starymi fanami jajek z chrzanem.. omnomn.. mogłabym go jeść i jeść.. a do szynki jak idealnie pasuje!
    Ale pięknie nadziałaś te jaja.. cudownie zdobią stół 🙂

  4. poproszedokladke.pl
    26 marca, 2015, 8:27 pm

    pięknie je podałaś! a połączenie bardzo udane 🙂

  5. Konczi i Szpileczka
    31 marca, 2015, 8:58 am

    Wykorzystam pomysł na to nadzienie! Wyglądają apetycznie

  6. Łukasz Majchrowski
    24 marca, 2016, 11:40 am

    Szukałem właśnie inspiracji na jakieś nowe faszerowane jajka i chyba właśnie znalazłem – pycha! 😀

  7. Katarzyna Borakiewicz
    26 marca, 2016, 5:39 pm

    pycha!

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Administratorem danych pozyskanych za pośrednictwem formularza jest Fundacja Rozwoju Przedsiębiorczości „Twój StartUP”, dane będą upublicznione w serwisie w celu wyrażenia opinii na podst. wyrażonej zgody do czasu jej wycofania. Pełne informacje są dostępne tutaj.

Optionally add an image (JPEG only)

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Optionally add an image (JPEG only)