Jajka faszerowane. Jajka faszerowane fetą i suszonymi pomidorami
Jajka faszerowane nadają się nie tylko na wielkanocne śniadanie. W naszym domu np., częściej pojawiają się w porze kolacji. Ciekawe, ile jajek zjada przeciętna, polska rodzina w święta wielkanocne? Trzy, cztery rodzaje faszerowanych, w majonezie i sosie chrzanowym, do żurku, jajka marynowane, tych w ciastach nie wiadomo jak policzyć. Baaaardzo dużo tego. Dobrze, że ten cholesterol w jajkach to ściema i martwić się nie ma czym:)
Zobacz jeszcze jajka faszerowane łososiem i jajka faszerowane po polsku oraz zakładkę Wielkanoc.
Dobra przekąska, kolorowa, ładnie wygląda na świątecznym stole, przepis przydaje się również na inne, niekoniecznie świąteczne okazje.
jajka faszerowane – składniki ( na 10 połówek jajek):
– 5 jajek
– 4 suszone pomidory z oleju
– 2 łyżki sera feta
– dwie łyżki jogurtu lub majonezu
– łyżka siekanej bazylii
– duża szczypta chilli
– duża szczypta pieprzu
– ćwiartki orzecha włoskiego do dekoracji
jajka faszerowane – przepis
Jajka ugotować na twardo (10 minut od momentu zagotowania się wody), zalać zimną wodą, obrać ze skorupek, przekroić na połówki. Ostrożnie wyjąć żółtka do miseczki, rozgnieść porządnie widelcem z serem feta i jogurtem lub majonezem. Dodać siekaną bazylię, posiekane drobno suszone pomidory i pozostałe przyprawy, wymieszać. Przełożyć do dekoratora cukierniczego lub wypełniać białka łyżeczką. Udekorować siekanymi pomidorami i ćwiartkami orzecha. Przed podaniem schłodzić w lodówce.
Mówię Wam – niebo na talerzu:)
Na pewno nie będę czekać do świąt:-) Jutro robię!:-)
Pysznie nadziane;) I jak apetycznie podane:)
na święta u mnie w domu nie królują faszerowane jaja.. my zostaliśmy wieeelkimi i (chyba) starymi fanami jajek z chrzanem.. omnomn.. mogłabym go jeść i jeść.. a do szynki jak idealnie pasuje!
Ale pięknie nadziałaś te jaja.. cudownie zdobią stół 🙂
pięknie je podałaś! a połączenie bardzo udane 🙂
Wykorzystam pomysł na to nadzienie! Wyglądają apetycznie
Szukałem właśnie inspiracji na jakieś nowe faszerowane jajka i chyba właśnie znalazłem – pycha! 😀
pycha!