Łatwe ciasto marchewkowe
Łatwe ciasto marchewkowe to znana sprawa. Smak marchewki nie jest wyczuwalny ale nadaje słodyczy i wilgotności. Przepis na ciasto marchewkowe z żurawiną jest bardzo prosty. Trzeba zetrzeć marchewkę, ubić jajka i zmieszać składniki, ot, i cała filozofia. To ciasto z żurawiną i rodzynkami. I garścią posiekanych orzechów. Uproszczony, bo bez kremu, który często towarzyszy ciastu. I jeszcze… Do wymieszanej masy zapomniałam dodać tłuszczu. Zwykle, marchewkowe ciasto raczę rozpuszczonym masłem lub olejem (dobry przepis na marchewkowe ciasto z kremem tutaj) Wydawało mi się, że bez jego udziału mogłoby być sucho. A tu nic podobnego. Placek jest wilgotny i bardzo, bardzo dobry. No i ma sporo mniej kalorii:) Przygotowanie całości zajęło mi 10 minut. Czas pieczenia odliczam, przecież piecze się bez mojego udziału. Szybkie, łatwe i bardzo smaczne ciasto marchewkowe. Jedno z moich ulubionych. Klasyk.
Łatwe ciasto marchewkowe – składniki ( na małą keksówkę, ok. 25×11 cm) :
– 4 duże jajka ( lub 5 małych)
– pół szklanki cukru (ok 120 g)
– 2 szklanki mąki pszennej (może być pół na pół z razową)
– ok. 200 g marchwi startej na drobnych oczkach tarki
– łyżeczka sody oczyszczonej
– ok. 100 g suszonej żurawiny
– 50 g rodzynek
– garść posiekanych, ulubionych orzechów
ew. cukier puder do posypania
Łatwe ciasto marchewkowe – przepis
Piekarnik ustawić na 170 st.
Całe jajka ubić w dużej misce z cukrem, na jasną, pienistą masę. Do masy jajecznej dodawać po łyżce marchewki, mieszając bez użycia miksera, by piana nie opadła. Dodać żurawinę, rodzynki i orzechy. Mąkę przesiać z sodą, wmieszać porcjami do masy. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Przelać ciasto do formy i wstawić do całkowicie rozgrzanego piekarnika. Piec ok. 40 minut. Patyczek wyjęty z ciasta po upieczeniu powinien być suchy. Studzić ok. pół godziny w lekko uchylonym piekarniku, wyjąć z formy na metalową kratkę.
Wystudzone ciasto oprószyć przez sitko cukrem pudrem.
Mówię Wam – niebo na talerzu 🙂
Marchewkowe-ulubione. Pięknie Ci wyszło 🙂
Ulubione mojego syna,zjada każde marchewkowe:)
Idealne 🙂
Fantastyczne ciacho! Bardzo apetyczne zdjęcia! 🙂
Moje ulubione ciacho, nie ma sobie równych 😀
ojj zapisuję do zrobienia! genialny przepis!
Ciągle obiecuję sobie, że zrobię ciasto marchewkowe i na tym się kończy…Twoje wygląda przesmacznie:-)
Zrób, bezwysiłkowe, nie starzeje się zbyt szybko, no dobre jest…:)
Hmmm a ja żałuję, że nie dałam żadnego tłuszczu. Sam przepis ok, ale ciasto wyszło mi suche i u mnie nie widać marchewki. Połączyła się z innymi składnikami. Ale w sumie oki, tylko następnym razem dodam trochę oleju 🙂
U mnie też nie było widać marchewki, ale suche to też nie było, może dlatego że moja marchewka była bardzo soczysta. Brak w tym cieście tłuszczu jak dla mnie jest zaletą:)
Pomysł na jutro 🙂 Marchewka już trafiła na listę zakupów 🙂
Daj znać jak wyszło.
Ciasto wyszło super, zaskakuje mnie brak w nim tłuszczu, ale dzięki temu mogę jeść i nie liczyć kalorii. Zamiast orzechów dodałam pestki słonecznika 🙂
Ciasto marchewkowe, a nie smakuje jak marchewkowe. Według pewnego smakosza – wygląda jak keks. Załączam zdjęcia z dzisiejszego śniadania:
http://drive.google.com/folderview?id=0BzH6GhTAnjHRfmVmeDhuR3cyX0YwWkJEUjdXdnBqc3NBWjYtdmZCcUxXYnd3YWtIN2NnUnc&usp=sharing
Bardzo ładne! Pozdrowionka:)
Dziękuję za inspirację 🙂
Ciasto marchewkowe niesmaczne. Twarde, suche…. Brakuje w nim jakiegoś tłuszczu (oleju czy masła), no ale w przepisie go nie podano. Nie polecam!!!
A mi ciasto bardzo smakuje. Idealne ciasto dla zapracowanej matki. Robi się go bardzo szybko. Jest zdrowe bo z marchewką i mąką orkiszową, którą dodałam i bez tłuszczu (można dać dziecku do ręki i niczego nie ubrudzi). Dałabym mniej cukru, bo żurawina jest sama w sobie bardzo słodka i marchewka też. Zapisuję przepis w ulubionych.