Najlepsze ciasto marchewkowe
Najlepsze ciasto marchewkowe. Zupełnie nie smakuje marchewką, bez obaw. Jej dodatek powoduje, że ciasto jest wilgotne, choć nie aż tak bardzo, jak np. ciasto z cukinią na które przepis jest tutaj. To wersja lux, z powodu kremu, bo w moim domu najbardziej pożądane ciasta to z nim właśnie. I najlepiej żeby był śmietanowy. I żeby ciasto było mokre. Dlatego można dla wzmocnienia efektu skropić ciasto po upieczeniu sokiem wyciśniętym z dużej pomarańczy. Albo połową szklanki herbaty z cytryną. Mnie zupełnie wystarczyłoby ciasto z pominięciem wierzchniej warstwy i bez nasączenia. Może dałabym na górę odrobinę cytrynowego lukru albo cukru pudru. Z przyjemnością oddaję białą masę na sąsiedni talerzyk i wszyscy są zadowoleni. Kolejne, bardzo dobre ciasto do popołudniowej kawy i kocyka.
Najlepsze ciasto marchewkowe – składniki (na blaszkę ok. 24×24 cm lub dużą keksówkę jeśli ciasto ma być bez kremu ):
– 4 jajka
– 3/4 szklanki cukru (najlepiej brązowego ale niekoniecznie)
– 200 ml oleju (np.słonecznikowego)
– ok. 300 g startej i odciśniętej (ręką) z soku marchewki
– ok. 250 g bakalii (orzechy laskowe, włoskie, migdały, rodzynki, wiórki kokosowe)
– 2,5 szklanki mąki
– łyżeczka proszku do pieczenia
– półtorej łyżeczki sody oczyszczonej
– ewentualnie łyżeczka cynamonu
– trochę masła do wysmarowania formy, tarta bułka do jej wysypania
– ew. sok wyciśnięty z dużej pomarańczy do nasączenia po upieczeniu
na krem :
– 300 ml słodkiej śmietanki 30 – 36%
– 250 g serka mascarpone
– 2 łyżki cukru pudru
Najlepsze ciasto marchewkowe -przepis
Całe jajka ubić z cukrem na jasną masę. Nie przestając ubijać wlewać cienką strużką olej. Dodać marchewkę, posiekane bakalie, na końcu mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą. Piekarnik rozgrzać do 160 st. Blaszkę wysmarować masłem i posypać tartą bułką. Piec ciasto ok. 50 minut. Patyczek wsadzony w pieczone ciasto musi wyjść z niego suchy. Ostudzić ciasto w uchylonym piekarniku. Skropić sokiem z pomarańczy. Śmietankę ubić mikserem, pod koniec dodając cukier i ser mascarpone. Wyłożyć krem na ciasto i schłodzić w lodówce.
Mówię Wam – niebo na talerzu:)
To jedno z moich ulubionych ciast ! Pyszne i chrupiące od orzechów 🙂
Chętnie przyjęłabym Twoją porcję kremu, bo jestem totalnym kremożercą. Wygląda pysznie! 🙂
Oj tak ,to ciacho jest wyjątkowo pyszne.
a ja lubię posmak marchewki, nie przeszkadza mi 😉
Wygląda pysznie! 😉
Uwielbiam marchewkowe-z kremem,polewą,każde do mnie przemawia:)
kocham to ciasto i chyba nigdy nie przestanę 🙂
Uwielbiam marchewkowe ciasta. Jedno z nich jak tort przygotowuję.Tort marchewkowy z orzechami i ananasem i z kremem oczywiście…taki na specjalne okazje 🙂
Pozdrawiam serdecznie.
Uwielbiam ciasto marchewkowe! Ostatnio musiałam robić z podwójnej porcji…;)! Twoje wspaniale się prezentuje :)!
Wygląda niebiańsko :). Spróbuję! :).
Z uwagi na to, iż jestem facetem, a jak wiadomo faceci to wzrokowcy, to z całą odpowiedzialnością mogę stwierdzić, iż to ciasto prezentuje się genialnie. Pokaźnej wielkości warstwa kremu robi swoją robotę. Czy gdybym posypał ten krem wiórkami czekoladowymy, lub wmieszał czekoladę do samego kremu, czy to byłaby już zbytnia przesada?
Wiórki się rozpuszczą, jeśli ciasto postoi w pokojowej temperaturze, wydaje mi się, że ciasto może lekko stracić wizualnie. Poza tym – nie widzę przeciwwskazań;)
Ile to jest marchewki tak na szklanki ?
Myślę , że ok. półtorej szklanki.
Czy można dać inną mąkę np. orkiszowa?
Orkiszowa powinna się nadać.
Na pewno się nada, trzeba jej dodać tyle samo co pszennej. 🙂
hmm.. robie podobne 🙂 zapraszam do obejrzenia mojego: http://cake-me.pl/carrot-cake-najlepsze-i-niezawodne-ciasto-marchewkowe/
A ja do ciasta marchewkowego robię polewę z serka mascarpone i białej czekolady. Tabliczkę czekolady rozpuszczam w kąpieli wodnej i dodaję do serka ciasto przekrawam na dwie części smaruję polewą przykrywam i wierzch też smaruję do lodówki żeby polewa stężała i smakuje rewelacyjnie 🙂
Zrobiłem wszystko wg przepisu – z wagą, termometrem i zegarkiem w ręku – i wyszło pięknie! To moje pierwsze ciasto. Dzięki!
Cieszę się, pozdrawiam:)
przepyszne!!
Właśnie wyszło z pieca. Jest cudowne, pięknie wyrosło, pachnie obłędnie. Super przepis!
Czy krem mascarpone można czymś zastąpić?Lub w ogóle pominąć i zostawić tylko śmietankę?
Można, tylko sama śmietanka nie jest tak sztywna. Można trzy łyżeczki żelatyny rozpuścić w możliwie małej ilości gorącej wody, ostudzić i cienką strużką wlać pod łopatki miksera. Wtedy śmietanka stężeje mocniej.
Polecam na ciepłe ciasto dać zimną polewę z serka topionego.Przepis; 1 serek topiony kremowy 100g ,100g masła ,1szkl. cukru pudru,cukier waniliowy.Masło i serek rozpuścić dodać cukier puder i cukier waniliowy. .
Witam serdecznie, czy porcja z Pani przepisu nadaje się do upieczenia w tortownicy?
Ciasto pyszne, ja lubię bardziej aromatyczne ciasta, więc dodałam ciut aromatu pomarańczowego, z bakalii rodzynki, żurawina i skórka pomarańczowa. Nie lubię kremów więc zrobiłam polewe jogurtową i dodałam do niej ciut soku z cytryny, aromatu i miodu. Wyszło genialne, urosło, jest lekkie jak na marchewkowe, ale wilgotne od soku z pomarańczy, najlepsze marchewkowe. Wskoczyło na 2 miejsce, po szarlotce z połówkami jabłek (nazywanej u nas cyckami z jabłek i), na 3 spadło czekoladowe z bananami ?
:))))
Z termoobiegiem czy góra dol?
góra-dół
Właśnie “przegryza się” w lodowce. Uszczknęłam już troszkę. Pyszne. Zamiast oleju dałam rozpuszczone masło i nasączyłam sokiem z pomarańczy. Piekłam w tortownicy.