Łatwe ciasto marchewkowe

Łatwe ciasto marchewkowe to znana sprawa. Smak marchewki nie jest wyczuwalny ale nadaje słodyczy i wilgotności. Przepis na ciasto marchewkowe z żurawiną jest bardzo prosty. Trzeba zetrzeć marchewkę, ubić jajka i zmieszać składniki, ot, i cała filozofia. To ciasto z żurawiną i rodzynkami. I garścią posiekanych orzechów. Uproszczony, bo bez kremu, który często towarzyszy ciastu. I jeszcze… Do wymieszanej masy zapomniałam dodać tłuszczu. Zwykle, marchewkowe ciasto raczę rozpuszczonym masłem lub olejem (dobry przepis na marchewkowe ciasto z kremem tutaj) Wydawało mi się, że bez jego udziału mogłoby być sucho. A tu nic podobnego. Placek jest wilgotny i bardzo, bardzo dobry. No i ma sporo mniej kalorii:) Przygotowanie całości zajęło mi 10 minut. Czas pieczenia odliczam, przecież piecze się bez mojego udziału. Szybkie, łatwe i bardzo smaczne ciasto marchewkowe. Jedno z moich ulubionych. Klasyk.

Łatwe ciasto marchewkowe

 

Łatwe ciasto marchewkowe

Łatwe ciasto marchewkowe – składniki ( na małą keksówkę, ok. 25×11 cm) : 

– 4 duże jajka ( lub 5 małych)
– pół szklanki cukru (ok 120 g)
– 2 szklanki mąki pszennej (może być pół na pół z razową)
– ok. 200 g marchwi startej na drobnych oczkach tarki
– łyżeczka sody oczyszczonej
– ok. 100 g suszonej żurawiny
– 50 g rodzynek
– garść posiekanych, ulubionych orzechów
ew. cukier puder do posypania

Łatwe ciasto marchewkowe – przepis

Piekarnik ustawić na 170 st.
Całe jajka ubić w dużej misce z cukrem, na jasną, pienistą masę. Do masy jajecznej dodawać po łyżce marchewki, mieszając bez użycia miksera, by piana nie opadła. Dodać żurawinę, rodzynki i orzechy. Mąkę przesiać z sodą, wmieszać porcjami do masy. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Przelać ciasto do formy i wstawić do całkowicie rozgrzanego piekarnika. Piec ok. 40 minut. Patyczek wyjęty z ciasta po upieczeniu powinien być suchy. Studzić ok. pół godziny w lekko uchylonym piekarniku, wyjąć z formy na metalową kratkę.
Wystudzone ciasto oprószyć przez sitko cukrem pudrem.

Łatwe ciasto marchewkowe

Mówię Wam – niebo na talerzu 🙂

Zapisz



  1. Lena
    12 stycznia, 2015, 9:42 am

    Marchewkowe-ulubione. Pięknie Ci wyszło 🙂

  2. Aguś kulinarnie
    12 stycznia, 2015, 12:03 pm

    Ulubione mojego syna,zjada każde marchewkowe:)

  3. Ervisha
    12 stycznia, 2015, 1:05 pm

    Idealne 🙂

  4. amandaricci.butikzprzepisami
    12 stycznia, 2015, 4:17 pm

    Fantastyczne ciacho! Bardzo apetyczne zdjęcia! 🙂

  5. Łukasz Majchrowski
    12 stycznia, 2015, 6:43 pm

    Moje ulubione ciacho, nie ma sobie równych 😀

  6. poproszedokladke.pl
    12 stycznia, 2015, 7:47 pm

    ojj zapisuję do zrobienia! genialny przepis!

  7. Marzena
    13 stycznia, 2015, 7:52 am

    Ciągle obiecuję sobie, że zrobię ciasto marchewkowe i na tym się kończy…Twoje wygląda przesmacznie:-)

    1. opalanka
      13 stycznia, 2015, 8:12 am

      Zrób, bezwysiłkowe, nie starzeje się zbyt szybko, no dobre jest…:)

  8. Anonimowy
    19 stycznia, 2015, 11:14 am

    Hmmm a ja żałuję, że nie dałam żadnego tłuszczu. Sam przepis ok, ale ciasto wyszło mi suche i u mnie nie widać marchewki. Połączyła się z innymi składnikami. Ale w sumie oki, tylko następnym razem dodam trochę oleju 🙂

  9. Anonimowy
    30 stycznia, 2015, 7:33 am

    U mnie też nie było widać marchewki, ale suche to też nie było, może dlatego że moja marchewka była bardzo soczysta. Brak w tym cieście tłuszczu jak dla mnie jest zaletą:)

  10. Joanna
    13 marca, 2015, 7:44 pm

    Pomysł na jutro 🙂 Marchewka już trafiła na listę zakupów 🙂

  11. opalanka
    13 marca, 2015, 8:35 pm

    Daj znać jak wyszło.

  12. Joanna
    15 marca, 2015, 5:55 pm

    Ciasto wyszło super, zaskakuje mnie brak w nim tłuszczu, ale dzięki temu mogę jeść i nie liczyć kalorii. Zamiast orzechów dodałam pestki słonecznika 🙂

  13. Joanna
    15 marca, 2015, 6:02 pm

    Ciasto marchewkowe, a nie smakuje jak marchewkowe. Według pewnego smakosza – wygląda jak keks. Załączam zdjęcia z dzisiejszego śniadania:
    http://drive.google.com/folderview?id=0BzH6GhTAnjHRfmVmeDhuR3cyX0YwWkJEUjdXdnBqc3NBWjYtdmZCcUxXYnd3YWtIN2NnUnc&usp=sharing

    1. opalanka
      15 marca, 2015, 6:19 pm

      Bardzo ładne! Pozdrowionka:)

    2. Joanna
      16 marca, 2015, 8:33 pm

      Dziękuję za inspirację 🙂

  14. Paulina
    4 listopada, 2017, 4:01 pm

    Ciasto marchewkowe niesmaczne. Twarde, suche…. Brakuje w nim jakiegoś tłuszczu (oleju czy masła), no ale w przepisie go nie podano. Nie polecam!!!

  15. Marzena
    14 kwietnia, 2018, 10:37 am

    A mi ciasto bardzo smakuje. Idealne ciasto dla zapracowanej matki. Robi się go bardzo szybko. Jest zdrowe bo z marchewką i mąką orkiszową, którą dodałam i bez tłuszczu (można dać dziecku do ręki i niczego nie ubrudzi). Dałabym mniej cukru, bo żurawina jest sama w sobie bardzo słodka i marchewka też. Zapisuję przepis w ulubionych.

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Administratorem danych pozyskanych za pośrednictwem formularza jest Fundacja Rozwoju Przedsiębiorczości „Twój StartUP”, dane będą upublicznione w serwisie w celu wyrażenia opinii na podst. wyrażonej zgody do czasu jej wycofania. Pełne informacje są dostępne tutaj.

Optionally add an image (JPEG only)

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Optionally add an image (JPEG only)