Ciasteczka owsiane z jabłkami

Ciasteczka owsiane z jabłkami, z całą pewnością są bardziej zdrowe niż inne herbatniki. Może tylko jeszcze  wypieki z kaszy jaglanej mogą stawać z nimi w szranki pod tym względem. Mam całkiem spory zapas pysznych, karmelizowanych jabłek w słoikach i już ani trochę miejsca w spiżarni, zatem użyłam ich do przygotowania ciastek i świetnie się sprawdziły. Świeże, jędrne, twarde jabłka nadadzą się do tego wypieku równie doskonale. Herbatniki wychodzą dość miękkie, szarlotkowe i smakowały nawet tym, którzy za płatkami owsianymi nie przepadają. Ciasto leżakowało sobie w lodówce ok. godziny, by płatki nasiąkły i zmiękły, jednak nie jest to konieczne.

Ciasteczka owsiane z jabłkami

 

Ciasteczka owsiane z jabłkami

składniki: 

– 3 twarde jabłka pokrojone w kostkę ( ok. 0,5 x 0,5 cm)
– dwie i pół szklanki płatków owsianych
– 2 jajka
– trzy łyżki stopionego masła lub oleju rzepakowego/słonecznikowego
– pół szklanki cukru lub trzy duże łyżki miodu czy ksylitolu
– cztery łyżki mąki pszennej lub orkiszowej czy jaglanej
– ewentualnie 3-4 łyżki mleka lub wody
– pół szklanki ulubionych bakalii (rodzynki, żurawina, posiekane orzechy, słonecznik, pestki dyni itp.)

Piekarnik ustawić na 160 st. Wszystkie składniki masy wymieszać w misce. Gdyby masa była zbyt sucha i się nie chciała sklejać, należy dodać więcej wody lub mleka, jeśli zbyt mokra i lejąca, dodać nieco więcej płatków lub mąki dla zagęszczenia. Blaszki wyłożyć papierem do pieczenia. Formować z ciasta placuszki o średnicy ok. 3-4 cm, układać na blaszkach w centymetrowych odstępach. Piec z termoobiegiem obie blaszki na raz (jeśli ciastka nie zmieściły się na jednej) lub pojedynczo do zrumienienia, ok. 15- 20 minut. Ciastka po upieczeniu są dość miękkie, po ostygnięciu nieco twardnieją, by następnego dnia znów zmięknąć:)  Na każdym etapie bardzo mi smakowały.

Mówię Wam – niebo na talerzu:)

 



  1. Aguś kulinarnie
    2 października, 2014, 8:57 am

    Owsiane ciasteczka bardzo lubię jeść,trochę mniej piec,a to dlatego,że jakoś szybciej piecze mi się ciasta niż takie małe"formy":)

  2. Lena
    2 października, 2014, 10:17 am

    Zdrowe, pyszne i uroczo wyglądają. Można się poczęstować?;)

    1. opalanka
      2 października, 2014, 12:22 pm

      Zapraszam wirtualnie i w realu;)

  3. Anonimowy
    2 października, 2014, 10:05 pm

    A bez termoobiegu??

    1. opalanka
      3 października, 2014, 8:15 pm

      Ok. 20 – 25 min, pojedyncze blaszki. Ciastka muszą się zrumienić.

  4. Natalia NaŚniadanie
    5 października, 2014, 4:03 pm

    Ostatnio robiłam ciasteczka owsiane z Twojego przepisu, wszyscy chwalili 😉

  5. Marta
    8 października, 2014, 6:27 am

    owsiane to moje ulubione wersji z jabłkami nie próbowałam
    bardzo apetyczne 🙂

  6. Anonimowy
    9 października, 2014, 4:40 pm

    Trochę za słodkie wyszły – ja bym o połowę mniej cukru dodała, poza tym pycha 🙂

  7. Anonimowy
    21 października, 2014, 3:06 pm

    bardzo smaczne i proste w przygotowaniu, nawet takiej ofermie kulinarnej jak mi wyszły pyszne 😉 z dodatkiem cynamonu też są super!

    1. opalanka
      21 października, 2014, 3:23 pm

      Znaczy się – nei taka z Ciebie oferma. Za dwa , trzy dni wstawię jeszcze inne. Zajrzyj:)

  8. Angelika
    28 października, 2014, 8:10 pm

    ależ świetny przepis, mam nadzieję, że jeszcze w tym tygodniu wypróbuję 😉

  9. Anonimowy
    31 października, 2014, 7:00 am

    Właśnie przed chwilą upiekłam, zamiast masła dałam olej wyszły pyszne, dziękuję za przepis.Pozdrawiam.

    1. opalanka
      13 listopada, 2014, 1:02 pm

      Pozdrawiam również:)

  10. Monika Dąbrowska
    11 października, 2015, 8:41 pm

    Własnie upiekłam:) szukałam najlepszego przepisu i ten odpowiadał mi i moim zasobom domowym najbardziej:) dodałam troszke wiecej miodu i jabłek a dodatkowo sezam i kawałki czekolady -wyszły GENIALNE ! Dziekuje za przepisik 🙂

  11. Nature by Me
    16 października, 2016, 6:09 pm

    Ja też właśnie zrobiłam i są genialne!

  12. Anonimowy
    11 lipca, 2017, 10:20 am

    @opalanka na ile ciastek jest ten przepis?

    1. opalanka
      11 lipca, 2017, 8:08 pm

      zdaje mi się, że ze 30.

  13. Anonimowy
    12 września, 2017, 1:12 pm

    Jak długo można je przechowywać ?

    1. opalanka
      12 września, 2017, 2:41 pm

      W metalowym pudełku do trzech tygodni.

    2. Anonimowy
      12 września, 2017, 5:44 pm

      Dziękuję za odp. juz upieczone i prawdopodobnie tyle nie wytrzymają bo dwulatek zasmakował w zdrowej przekąsce 🙂

  14. Beata
    3 grudnia, 2017, 12:09 pm

    Ciasteczka dobre, choć bardziej lubię te twarde, kruche ciacha owsiane. Piekłam w dwóch porcjach i dużo lepiej sklejały mi się te, które trochę „odczekały”. Wyszły smaczne zarówno z rodzynkami, słonecznikiem, jak i z sezamem. Polecam 🙂

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Twoje dane będą przetwarzane zgodnie z polityką prywatności.

Optionally add an image (JPEG only)

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Optionally add an image (JPEG only)