Ciasteczka owsiane z jabłkami
Ciasteczka owsiane z jabłkami, z całą pewnością są bardziej zdrowe niż inne herbatniki. Może tylko jeszcze wypieki z kaszy jaglanej mogą stawać z nimi w szranki pod tym względem. Mam całkiem spory zapas pysznych, karmelizowanych jabłek w słoikach i już ani trochę miejsca w spiżarni, zatem użyłam ich do przygotowania ciastek i świetnie się sprawdziły. Świeże, jędrne, twarde jabłka nadadzą się do tego wypieku równie doskonale. Herbatniki wychodzą dość miękkie, szarlotkowe i smakowały nawet tym, którzy za płatkami owsianymi nie przepadają. Ciasto leżakowało sobie w lodówce ok. godziny, by płatki nasiąkły i zmiękły, jednak nie jest to konieczne.
składniki:
– 3 twarde jabłka pokrojone w kostkę ( ok. 0,5 x 0,5 cm)
– dwie i pół szklanki płatków owsianych
– 2 jajka
– trzy łyżki stopionego masła lub oleju rzepakowego/słonecznikowego
– pół szklanki cukru lub trzy duże łyżki miodu czy ksylitolu
– cztery łyżki mąki pszennej lub orkiszowej czy jaglanej
– ewentualnie 3-4 łyżki mleka lub wody
– pół szklanki ulubionych bakalii (rodzynki, żurawina, posiekane orzechy, słonecznik, pestki dyni itp.)
Piekarnik ustawić na 160 st. Wszystkie składniki masy wymieszać w misce. Gdyby masa była zbyt sucha i się nie chciała sklejać, należy dodać więcej wody lub mleka, jeśli zbyt mokra i lejąca, dodać nieco więcej płatków lub mąki dla zagęszczenia. Blaszki wyłożyć papierem do pieczenia. Formować z ciasta placuszki o średnicy ok. 3-4 cm, układać na blaszkach w centymetrowych odstępach. Piec z termoobiegiem obie blaszki na raz (jeśli ciastka nie zmieściły się na jednej) lub pojedynczo do zrumienienia, ok. 15- 20 minut. Ciastka po upieczeniu są dość miękkie, po ostygnięciu nieco twardnieją, by następnego dnia znów zmięknąć:) Na każdym etapie bardzo mi smakowały.
Owsiane ciasteczka bardzo lubię jeść,trochę mniej piec,a to dlatego,że jakoś szybciej piecze mi się ciasta niż takie małe"formy":)
Zdrowe, pyszne i uroczo wyglądają. Można się poczęstować?;)
Zapraszam wirtualnie i w realu;)
A bez termoobiegu??
Ok. 20 – 25 min, pojedyncze blaszki. Ciastka muszą się zrumienić.
Ostatnio robiłam ciasteczka owsiane z Twojego przepisu, wszyscy chwalili 😉
owsiane to moje ulubione wersji z jabłkami nie próbowałam
bardzo apetyczne 🙂
Trochę za słodkie wyszły – ja bym o połowę mniej cukru dodała, poza tym pycha 🙂
bardzo smaczne i proste w przygotowaniu, nawet takiej ofermie kulinarnej jak mi wyszły pyszne 😉 z dodatkiem cynamonu też są super!
Znaczy się – nei taka z Ciebie oferma. Za dwa , trzy dni wstawię jeszcze inne. Zajrzyj:)
ależ świetny przepis, mam nadzieję, że jeszcze w tym tygodniu wypróbuję 😉
Właśnie przed chwilą upiekłam, zamiast masła dałam olej wyszły pyszne, dziękuję za przepis.Pozdrawiam.
Pozdrawiam również:)
Własnie upiekłam:) szukałam najlepszego przepisu i ten odpowiadał mi i moim zasobom domowym najbardziej:) dodałam troszke wiecej miodu i jabłek a dodatkowo sezam i kawałki czekolady -wyszły GENIALNE ! Dziekuje za przepisik 🙂
Ja też właśnie zrobiłam i są genialne!
@opalanka na ile ciastek jest ten przepis?
zdaje mi się, że ze 30.
Jak długo można je przechowywać ?
W metalowym pudełku do trzech tygodni.
Dziękuję za odp. juz upieczone i prawdopodobnie tyle nie wytrzymają bo dwulatek zasmakował w zdrowej przekąsce 🙂
Ciasteczka dobre, choć bardziej lubię te twarde, kruche ciacha owsiane. Piekłam w dwóch porcjach i dużo lepiej sklejały mi się te, które trochę “odczekały”. Wyszły smaczne zarówno z rodzynkami, słonecznikiem, jak i z sezamem. Polecam 🙂