Ciasteczka owsiane z jabłkami

Ciasteczka owsiane z jabłkami, z całą pewnością są bardziej zdrowe niż inne herbatniki. Może tylko jeszcze  wypieki z kaszy jaglanej mogą stawać z nimi w szranki pod tym względem. Mam całkiem spory zapas pysznych, karmelizowanych jabłek w słoikach i już ani trochę miejsca w spiżarni, zatem użyłam ich do przygotowania ciastek i świetnie się sprawdziły. Świeże, jędrne, twarde jabłka nadadzą się do tego wypieku równie doskonale. Herbatniki wychodzą dość miękkie, szarlotkowe i smakowały nawet tym, którzy za płatkami owsianymi nie przepadają. Ciasto leżakowało sobie w lodówce ok. godziny, by płatki nasiąkły i zmiękły, jednak nie jest to konieczne.

Ciasteczka owsiane z jabłkami

 

Ciasteczka owsiane z jabłkami

składniki: 

– 3 twarde jabłka pokrojone w kostkę ( ok. 0,5 x 0,5 cm)
– dwie i pół szklanki płatków owsianych
– 2 jajka
– trzy łyżki stopionego masła lub oleju rzepakowego/słonecznikowego
– pół szklanki cukru lub trzy duże łyżki miodu czy ksylitolu
– cztery łyżki mąki pszennej lub orkiszowej czy jaglanej
– ewentualnie 3-4 łyżki mleka lub wody
– pół szklanki ulubionych bakalii (rodzynki, żurawina, posiekane orzechy, słonecznik, pestki dyni itp.)

Piekarnik ustawić na 160 st. Wszystkie składniki masy wymieszać w misce. Gdyby masa była zbyt sucha i się nie chciała sklejać, należy dodać więcej wody lub mleka, jeśli zbyt mokra i lejąca, dodać nieco więcej płatków lub mąki dla zagęszczenia. Blaszki wyłożyć papierem do pieczenia. Formować z ciasta placuszki o średnicy ok. 3-4 cm, układać na blaszkach w centymetrowych odstępach. Piec z termoobiegiem obie blaszki na raz (jeśli ciastka nie zmieściły się na jednej) lub pojedynczo do zrumienienia, ok. 15- 20 minut. Ciastka po upieczeniu są dość miękkie, po ostygnięciu nieco twardnieją, by następnego dnia znów zmięknąć:)  Na każdym etapie bardzo mi smakowały.

Mówię Wam – niebo na talerzu:)

 



  1. Aguś kulinarnie
    2 października, 2014, 8:57 am

    Owsiane ciasteczka bardzo lubię jeść,trochę mniej piec,a to dlatego,że jakoś szybciej piecze mi się ciasta niż takie małe"formy":)

  2. Lena
    2 października, 2014, 10:17 am

    Zdrowe, pyszne i uroczo wyglądają. Można się poczęstować?;)

    1. opalanka
      2 października, 2014, 12:22 pm

      Zapraszam wirtualnie i w realu;)

  3. Anonimowy
    2 października, 2014, 10:05 pm

    A bez termoobiegu??

    1. opalanka
      3 października, 2014, 8:15 pm

      Ok. 20 – 25 min, pojedyncze blaszki. Ciastka muszą się zrumienić.

  4. Natalia NaŚniadanie
    5 października, 2014, 4:03 pm

    Ostatnio robiłam ciasteczka owsiane z Twojego przepisu, wszyscy chwalili 😉

  5. Marta
    8 października, 2014, 6:27 am

    owsiane to moje ulubione wersji z jabłkami nie próbowałam
    bardzo apetyczne 🙂

  6. Anonimowy
    9 października, 2014, 4:40 pm

    Trochę za słodkie wyszły – ja bym o połowę mniej cukru dodała, poza tym pycha 🙂

  7. Anonimowy
    21 października, 2014, 3:06 pm

    bardzo smaczne i proste w przygotowaniu, nawet takiej ofermie kulinarnej jak mi wyszły pyszne 😉 z dodatkiem cynamonu też są super!

    1. opalanka
      21 października, 2014, 3:23 pm

      Znaczy się – nei taka z Ciebie oferma. Za dwa , trzy dni wstawię jeszcze inne. Zajrzyj:)

  8. Angelika
    28 października, 2014, 8:10 pm

    ależ świetny przepis, mam nadzieję, że jeszcze w tym tygodniu wypróbuję 😉

  9. Anonimowy
    31 października, 2014, 7:00 am

    Właśnie przed chwilą upiekłam, zamiast masła dałam olej wyszły pyszne, dziękuję za przepis.Pozdrawiam.

    1. opalanka
      13 listopada, 2014, 1:02 pm

      Pozdrawiam również:)

  10. Monika Dąbrowska
    11 października, 2015, 8:41 pm

    Własnie upiekłam:) szukałam najlepszego przepisu i ten odpowiadał mi i moim zasobom domowym najbardziej:) dodałam troszke wiecej miodu i jabłek a dodatkowo sezam i kawałki czekolady -wyszły GENIALNE ! Dziekuje za przepisik 🙂

  11. Nature by Me
    16 października, 2016, 6:09 pm

    Ja też właśnie zrobiłam i są genialne!

  12. Anonimowy
    11 lipca, 2017, 10:20 am

    @opalanka na ile ciastek jest ten przepis?

    1. opalanka
      11 lipca, 2017, 8:08 pm

      zdaje mi się, że ze 30.

  13. Anonimowy
    12 września, 2017, 1:12 pm

    Jak długo można je przechowywać ?

    1. opalanka
      12 września, 2017, 2:41 pm

      W metalowym pudełku do trzech tygodni.

    2. Anonimowy
      12 września, 2017, 5:44 pm

      Dziękuję za odp. juz upieczone i prawdopodobnie tyle nie wytrzymają bo dwulatek zasmakował w zdrowej przekąsce 🙂

  14. Beata
    3 grudnia, 2017, 12:09 pm

    Ciasteczka dobre, choć bardziej lubię te twarde, kruche ciacha owsiane. Piekłam w dwóch porcjach i dużo lepiej sklejały mi się te, które trochę „odczekały”. Wyszły smaczne zarówno z rodzynkami, słonecznikiem, jak i z sezamem. Polecam 🙂

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Administratorem danych pozyskanych za pośrednictwem formularza jest Fundacja Rozwoju Przedsiębiorczości „Twój StartUP”, dane będą upublicznione w serwisie w celu wyrażenia opinii na podst. wyrażonej zgody do czasu jej wycofania. Pełne informacje są dostępne tutaj.

Optionally add an image (JPEG only)

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Optionally add an image (JPEG only)