Przetwory na zimę
Uwielbiam przetwory na zimę w słoiczkach poukładanych już w spiżarni. Opanować się nieraz nie mogę, otwieram drzwi i oglądam sobie owocowe-warzywne dobrodziejstwo. Cudnie jest zimą wyciągnąć taki np. słoiczek karmelizowanych jabłek i zajadać z przyjaciółmi. Najbardziej lubię smażenie powideł ze śliwek. Nic tak cudnie jak one nie pachnie w każdym zakamarku domu. W dodatku odkąd używam przepisu, gdzie nie wolno owocowej pulpy mieszać, smażenie jest kompletnie bezobsługowe. Włączam gaz i się pyrkoli. Przecudna sprawa. Powtórka starych, sprawdzonych przepisów i post o zamykaniu lata w słoikach.
Papryka marynowana
ogórki po góralsku
pomidory na zimę
najłatwiejsze ogórki kiszone
ogórki konserwowe
domowe, pyszne, suszone pomidory
najlepsze jabłka na szarlotkę (nie rozpadają się na pulpę)
powidła ze śliwek bez mieszania
Mówię Wam – niebo na talerzu:)
Wczoraj moja mama robiła paprykę, ogórki też już zrobione ale ciągle mamy dużo pomidorów i jabłek wiec chętnie skorzystam z twoich przepisów.
🙂
Czy wiesz może jak zrobić marchewkę w zalewie octowej ? Bardzo proszę o pomoc !
Robiłabym w takiej samej zalewie jak ogórki konserwowe.
Dzięki 🙂
Mniam! uwielbiam domowe przetwory, teraz będę robic leczo 🙂 w dajarze kupowałam fajne słoiczki gdyby ktoś poszukiwał 😀 swoja droga, jakie przetwory najczęciej robicie?
U mnie w rodzinie na pierwszym miejscu są chili ogóreczki, niezastąpione. Później konfitury – Śliwella, Truskawella i konfitura z pigwy. Mniam!