Krucha szarlotka z budyniem

Szarlotkowy sezon u mnie, bo nasza stuletnia antonówka obrodziła jak szalona. Nie pryskana żadnym środkiem chemicznym, z pniem bielonym wapnem, daje piękne jabłka. Pakuję do słoików na ile czas mi pozwala. Mam jeden, najsmaczniejszy i najlepszy przepis na jabłka karmelizowane, które są jędrne, nie rozpadają się w słoiku na pulpę i chrupią przyjemnie. Na szarlotkę idealne, ale i na wyjadania łyżeczką, do zimowej herbaty też jest sporo chętnych. Genialne po prostu, od kilku lat nie robię innych, te są najcudniejsze ( przepis tutaj). A szarlotka rozpływa się w ustach dzięki dodatkowi mąki krupczatki i trzymaniu ciasta przed upieczeniem w lodówce.

Krucha szarlotka

 

Krucha szarlotka

krucha szarlotka składniki ( na małą blaszkę lub tortownicę 24 cm): 

– kostka masła (bez oleju, 200g))
– trzy szklanki mąki krupczatki lub pół na pół z pszenną (z samą pszenną też wyjdzie, będzie tylko nieco mniej krucho)
-5 żółtek
– 2/3 szklanki cukru
– płaska łyżka cukru waniliowego ( niekoniecznie)

– 2 łyżki tartej bułki
– masło do wysmarowania blaszki
– 2 budynie śmietankowe
– 3/4 l mleka

– półtora kg antonówek lub innych twardych, niezbyt słodkich jabłek
– 1/2 szklanki cukru

Masło pokroić w misce na kawałki, dodać mąkę, żółtka i cukier, zagnieść szybko składniki w kulę ciasta. Podzielić na pół, jedną część włożyć do lodówki, drugą do zamrażarki na ok. pół godziny (można też przygotować ciasto w przeddzień pieczenia)
Ugotować budyń wg. przepisu na opakowaniu, ze zmniejszoną ilością mleka, by był bardziej gęsty. Piekarnik ustawić na 160 st. z termoobiegiem (170 st. bez termoobiegu).
Jabłka obrać, pokroić w kostkę ( ok 1,5×1,5 cm), zasypać cukrem i wrzucić do rondla. Podgrzewać mieszając kilka minut, sok odlać. Blaszkę wysmarować masłem i wyspać połową tartej bułki. Ciastem wyjętym z lodówki wykleić spód blaszki, oprószyć tartą bułką. Wyłożyć jabłka, rozsmarować na nich budyń. Część ciasta pozostawioną w lodówce zetrzeć na tarce i posypać wierzch szarlotki. Wstawić ciasto do całkowicie rozgrzanego piekarnika na ok. 40 minut. Gdyby zbyt mocno się rumieniło, okryć folią aluminiową.

Krucha szarlotka

Mówię Wam – niebo na talerzu:)



  1. Lena
    26 sierpnia, 2014, 7:39 am

    Wygląda bardzo smakowicie 🙂

  2. Aguś kulinarnie
    26 sierpnia, 2014, 11:34 am

    O rajuńciu,pyszna być musi:)

  3. agnieszka
    26 sierpnia, 2014, 1:45 pm

    A u Ciebie jak zwykle kawałek nieba 😉

  4. Loocy
    26 sierpnia, 2014, 8:02 pm

    …..kawalek nieba na talerzu… 🙂

  5. Karolina
    28 sierpnia, 2014, 2:58 pm

    Wlasnie robię, zobaczymy co wyjdzie ;)) !

    1. opalanka
      28 sierpnia, 2014, 5:59 pm

      Napisz koniecznie co wyszło:)

  6. Karolina
    30 sierpnia, 2014, 1:34 pm

    Robiłam bez budyniu, mimo to wyszedł tak dobry, że właśnie robię kolejny ! :)) chrupiący i słodki mmm :))

    1. opalanka
      30 sierpnia, 2014, 4:19 pm

      Cieszę się:)

  7. Anonimowy
    20 października, 2014, 4:15 pm

    Ja nie przepadam za szarlotka, ale ten przepis zwrócił moja uwagę i postanowiłam spróbować. Ciasto jest przepyszne! Delikatne, chrupiące słodko- kwaśne, po prostu pycha 🙂

  8. Emilka Ch
    1 grudnia, 2015, 3:51 pm

    Bardzo pyszne ciastko i bardzo szybkie do zrobienia

  9. Anonimowy
    12 grudnia, 2015, 4:47 pm

    zaraz wyciągam z zamrażalnika. budyń dodałam czekoladowy, cukier trzcinowy a 1/2 szkl mąki zamieniłam na mąkę jaglaną. taki eksperymentalny jabłecznik z Twojego przepisu. Czekam na efekt 😉

  10. Dorota
    21 lutego, 2019, 5:30 pm

    UPS nie pokruszyłam bułka już wylozonego ciasta. Czy placek na tym ucierpi?:((

  11. Kasia
    20 stycznia, 2020, 11:27 am

    Chciałam upiec to ciasto ale zastanawiam się ile gram masla ma być? W przepisie kostka masła ale tak się złożyło że mam kostki 200g i 250 g.

    1. Beata Królikiewicz
      21 stycznia, 2020, 9:42 pm

      200 g.

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Twoje dane będą przetwarzane zgodnie z polityką prywatności.

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie