Krucha szarlotka z budyniem

Szarlotkowy sezon u mnie, bo nasza stuletnia antonówka obrodziła jak szalona. Nie pryskana żadnym środkiem chemicznym, z pniem bielonym wapnem, daje piękne jabłka. Pakuję do słoików na ile czas mi pozwala. Mam jeden, najsmaczniejszy i najlepszy przepis na jabłka karmelizowane, które są jędrne, nie rozpadają się w słoiku na pulpę i chrupią przyjemnie. Na szarlotkę idealne, ale i na wyjadania łyżeczką, do zimowej herbaty też jest sporo chętnych. Genialne po prostu, od kilku lat nie robię innych, te są najcudniejsze ( przepis tutaj). A szarlotka rozpływa się w ustach dzięki dodatkowi mąki krupczatki i trzymaniu ciasta przed upieczeniem w lodówce.

Krucha szarlotka

 

Krucha szarlotka

krucha szarlotka składniki ( na małą blaszkę lub tortownicę 24 cm): 

– kostka masła (bez oleju, 200g))
– trzy szklanki mąki krupczatki lub pół na pół z pszenną (z samą pszenną też wyjdzie, będzie tylko nieco mniej krucho)
-5 żółtek
– 2/3 szklanki cukru
– płaska łyżka cukru waniliowego ( niekoniecznie)

– 2 łyżki tartej bułki
– masło do wysmarowania blaszki
– 2 budynie śmietankowe
– 3/4 l mleka

– półtora kg antonówek lub innych twardych, niezbyt słodkich jabłek
– 1/2 szklanki cukru

Masło pokroić w misce na kawałki, dodać mąkę, żółtka i cukier, zagnieść szybko składniki w kulę ciasta. Podzielić na pół, jedną część włożyć do lodówki, drugą do zamrażarki na ok. pół godziny (można też przygotować ciasto w przeddzień pieczenia)
Ugotować budyń wg. przepisu na opakowaniu, ze zmniejszoną ilością mleka, by był bardziej gęsty. Piekarnik ustawić na 160 st. z termoobiegiem (170 st. bez termoobiegu).
Jabłka obrać, pokroić w kostkę ( ok 1,5×1,5 cm), zasypać cukrem i wrzucić do rondla. Podgrzewać mieszając kilka minut, sok odlać. Blaszkę wysmarować masłem i wyspać połową tartej bułki. Ciastem wyjętym z lodówki wykleić spód blaszki, oprószyć tartą bułką. Wyłożyć jabłka, rozsmarować na nich budyń. Część ciasta pozostawioną w lodówce zetrzeć na tarce i posypać wierzch szarlotki. Wstawić ciasto do całkowicie rozgrzanego piekarnika na ok. 40 minut. Gdyby zbyt mocno się rumieniło, okryć folią aluminiową.

Krucha szarlotka

Mówię Wam – niebo na talerzu:)



  1. Lena
    26 sierpnia, 2014, 7:39 am

    Wygląda bardzo smakowicie 🙂

  2. Aguś kulinarnie
    26 sierpnia, 2014, 11:34 am

    O rajuńciu,pyszna być musi:)

  3. agnieszka
    26 sierpnia, 2014, 1:45 pm

    A u Ciebie jak zwykle kawałek nieba 😉

  4. Loocy
    26 sierpnia, 2014, 8:02 pm

    …..kawalek nieba na talerzu… 🙂

  5. Karolina
    28 sierpnia, 2014, 2:58 pm

    Wlasnie robię, zobaczymy co wyjdzie ;)) !

    1. opalanka
      28 sierpnia, 2014, 5:59 pm

      Napisz koniecznie co wyszło:)

  6. Karolina
    30 sierpnia, 2014, 1:34 pm

    Robiłam bez budyniu, mimo to wyszedł tak dobry, że właśnie robię kolejny ! :)) chrupiący i słodki mmm :))

    1. opalanka
      30 sierpnia, 2014, 4:19 pm

      Cieszę się:)

  7. Anonimowy
    20 października, 2014, 4:15 pm

    Ja nie przepadam za szarlotka, ale ten przepis zwrócił moja uwagę i postanowiłam spróbować. Ciasto jest przepyszne! Delikatne, chrupiące słodko- kwaśne, po prostu pycha 🙂

  8. Emilka Ch
    1 grudnia, 2015, 3:51 pm

    Bardzo pyszne ciastko i bardzo szybkie do zrobienia

  9. Anonimowy
    12 grudnia, 2015, 4:47 pm

    zaraz wyciągam z zamrażalnika. budyń dodałam czekoladowy, cukier trzcinowy a 1/2 szkl mąki zamieniłam na mąkę jaglaną. taki eksperymentalny jabłecznik z Twojego przepisu. Czekam na efekt 😉

  10. Dorota
    21 lutego, 2019, 5:30 pm

    UPS nie pokruszyłam bułka już wylozonego ciasta. Czy placek na tym ucierpi?:((

  11. Kasia
    20 stycznia, 2020, 11:27 am

    Chciałam upiec to ciasto ale zastanawiam się ile gram masla ma być? W przepisie kostka masła ale tak się złożyło że mam kostki 200g i 250 g.

    1. Beata Królikiewicz
      21 stycznia, 2020, 9:42 pm

      200 g.

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Administratorem danych pozyskanych za pośrednictwem formularza jest Fundacja Rozwoju Przedsiębiorczości „Twój StartUP”, dane będą upublicznione w serwisie w celu wyrażenia opinii na podst. wyrażonej zgody do czasu jej wycofania. Pełne informacje są dostępne tutaj.

Optionally add an image (JPEG only)

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Optionally add an image (JPEG only)