Szybkie ciasteczka owsiane z czekoladą
ciasteczka owsiane z czekoladą – składniki:
– półtorej szklanki płatków owsianych
– półtorej szklanki mąki (pszennej lub jaglanej )
– 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
– pół łyżeczki sody
– nieco więcej niż pół szklanki cukru (lub ksylitolu czy innego słodzidła)
– dwa jajka
– pół kostki stopionego masła lub pół szklanki oleju
– pół tabliczki białej i pół tabliczki mlecznej/gorzkiej czekolady
– 3/4 szklanki szklanki ulubionych ziaren: słonecznik, siekane orzechy, siemię lniane, sezam itp.
– dwie garście suszonej żurawiny
– szklanka – półtorej zimnej wody
ciasteczka owsiane z czekoladą- przepis
Piekarnik ustawić na 160 stopni. Duże blaszki wyłożyć papierem do pieczenia.
Czekoladę pokruszyć lub posiekać na małe, 0,5 cm- 1 cm kawałki. Wszystkie składniki włożyć do dużej miski i wymieszać dużą łyżką. Wody wlać tyle, by masę łatwo można było mieszać, nie powinna być bardzo lejąca, raczej gęsta, Porcje ciasta wielkości dużego , włoskiego orzecha wykładać łyżką lub małą miarką porcjującą na blaszki, w odstępach 2-3 cm, ciastka nieco się rozleją. Piec ok. 12 -17 minut, do zrumienienia. Z termoobiegiem, jeśli dwie, trzy blaszki na raz, bez – każdą blaszkę pojedynczo. Ciastka po upieczeniu mogą być lekko miękkie, twardnieją podczas stygnięcia.
Mówię Wam – niebo na talerzu:)
znam i kocham 🙂
zdrowe, z odrobiną słodkości.. idealne na piknik 🙂
świetnie wyglądają i piękna puszka:)
apetyczne, mniam;-)
pozdrawiam
Moja łapka sama się wyciąga po te pyszne ciasteczka, choć zapewne nie ostał się ani jeden okruszek 🙂
Wyszło mi 28 ciastek, u mnie z dodatkiem jagód goji zamiast żurawiny i w całości z gorzkiej czekolady, do tego jak zwykle poknociłam i wyszły większe i bardziej "puchate" niż tutaj, inaczej pewnie byłoby więcej z tylu składników, w każdym razie wszystkie rozeszły się w jeden dzień, pychota, na pewno zrobię ponownie.
Cieszę się bardzo:)
Hmm, ciacha pierwsza klasa, super 😀
Ooo. Wykorzystam 😉
A czym moge zastapic jajko
Łyżką zmielonego siemienia lnianego zalanego dwiema, trzema łyżkami wrzątku.
Właśnie zrobiłam, zapomniałam dodać jajek ;), ale też wyszły dobre, chociaż na mój gust za mało słodkie, więcej cukru spróbuję następnym razem.
Dziś zrobiłem te ciastka, lecz trochę zmodyfikowałem i wyszły genialnie, trochę za mocno kruche, na krawędziach rozpadają się (tutaj trochę chyba więcej oleju lub jajek), ale w smaku są niesamowite.
Modyfikacje:nie dodałem sody, dodałem 100g wiórków kokosowych, 2 łyżeczki siemienia lnianego, dwie łyżeczki aromatu waniliowego, 2 łyżeczki kakao (chyba przez to kakao takie kruche), dwie łyżeczki startej skórki cytrynowej. Reszta bez zmian
Ogólnie kolejny Twój przepis wyszedł mi świetnie, dziękuję
pozdrowionka:)
przepyszne!
Pierwsza blaszka znika w zastraszającym tempie. Druga się piecze… Pyszne i zdowe. I w końcu dzieciaki wcinają ze smakiem płatki owsiane.
Małe modyfikacje, gdyż zabrakło mi sody i żurawniny. Zamiast niej wrzucilam pól malego sloiczka wisienek.
Nastepnym razem spróbuje z czekoladą gorzką.
Pokłony za przepis. Na pewno często będą gościć na naszym stole.
mmmmmmm pyszne nie mialam czekolady ale nastepnym razem dodam, fantastyczny przepis
przepis FANTASTYCZNY i godny polecenia