Szybkie ciasteczka owsiane z czekoladą

Ciasteczka owsiane z czekoladą, chrupiące, zdrowe i banalnie łatwe, do przygotowania w pięć minut. Składniki należy wrzucić do miski i zmieszać. Przyjaciółka, na przyjęcie której ciastka przygotowałam, wcinała jedno za drugim, a sięgając po kolejne mówiła, że to już ostatnie. Jak ja kocham takie sytuacje:) Oprócz płatków owsianych i czekolady, ciasteczka zawierają mnóstwo zdrowych ziaren: siemię lniane, orzechy, słonecznik i nieco sezamu. I dwie garście suszonej żurawiny dla smaku i koloru. Gdyby ciastka zasmakowały dzieciom – piec je należy obowiązkowo, jak najczęściej. Ciasteczka owsiane z czekoladą dostarczają tylu dobrych składników, a wymagają bardzo małego nakładu pracy. Bardzo namawiam:)
ciasteczka owsiane z czekoladą

 

ciasteczka owsiane z czekoladą

ciasteczka owsiane z czekoladą – składniki: 

– półtorej szklanki płatków owsianych
– półtorej szklanki mąki (pszennej lub jaglanej )
– 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
– pół łyżeczki sody
– nieco więcej niż pół szklanki cukru (lub ksylitolu czy innego słodzidła)
– dwa jajka
– pół kostki stopionego masła lub pół szklanki oleju
– pół tabliczki białej i pół tabliczki mlecznej/gorzkiej czekolady
– 3/4 szklanki szklanki ulubionych ziaren: słonecznik, siekane orzechy, siemię lniane, sezam itp.
– dwie garście suszonej żurawiny
– szklanka – półtorej zimnej wody

ciasteczka owsiane z czekoladą- przepis

Piekarnik ustawić na 160 stopni. Duże blaszki wyłożyć papierem do pieczenia.
Czekoladę pokruszyć lub posiekać na małe, 0,5 cm- 1 cm kawałki. Wszystkie składniki włożyć do dużej miski i wymieszać dużą łyżką. Wody wlać tyle, by masę łatwo można było mieszać, nie powinna być bardzo lejąca, raczej gęsta, Porcje ciasta wielkości dużego , włoskiego orzecha wykładać łyżką lub małą miarką porcjującą na blaszki, w odstępach 2-3 cm, ciastka nieco się rozleją. Piec ok. 12 -17 minut, do zrumienienia. Z termoobiegiem, jeśli dwie, trzy blaszki na raz, bez – każdą blaszkę pojedynczo. Ciastka po upieczeniu mogą być lekko miękkie, twardnieją podczas stygnięcia.

ciasteczka owsiane z czekoladą

Mówię Wam – niebo na talerzu:)

Zapisz



  1. Salvador Dali
    18 lipca, 2014, 8:55 am

    znam i kocham 🙂
    zdrowe, z odrobiną słodkości.. idealne na piknik 🙂

  2. Justyna Żak
    18 lipca, 2014, 10:13 am

    świetnie wyglądają i piękna puszka:)

  3. Ula
    18 lipca, 2014, 6:24 pm

    apetyczne, mniam;-)
    pozdrawiam

  4. skoraq cooks
    22 lipca, 2014, 8:29 am

    Moja łapka sama się wyciąga po te pyszne ciasteczka, choć zapewne nie ostał się ani jeden okruszek 🙂

  5. Tassarinian
    25 lipca, 2014, 11:46 am

    Wyszło mi 28 ciastek, u mnie z dodatkiem jagód goji zamiast żurawiny i w całości z gorzkiej czekolady, do tego jak zwykle poknociłam i wyszły większe i bardziej "puchate" niż tutaj, inaczej pewnie byłoby więcej z tylu składników, w każdym razie wszystkie rozeszły się w jeden dzień, pychota, na pewno zrobię ponownie.

    1. opalanka
      25 lipca, 2014, 5:04 pm

      Cieszę się bardzo:)

  6. Sosna
    26 lipca, 2014, 3:03 pm

    Hmm, ciacha pierwsza klasa, super 😀

  7. Dziurawy Kocioł
    27 lipca, 2014, 3:37 pm

    Ooo. Wykorzystam 😉

  8. Anonimowy
    19 listopada, 2014, 2:37 pm

    A czym moge zastapic jajko

    1. opalanka
      19 listopada, 2014, 4:27 pm

      Łyżką zmielonego siemienia lnianego zalanego dwiema, trzema łyżkami wrzątku.

  9. Anonimowy
    23 lutego, 2015, 10:13 pm

    Właśnie zrobiłam, zapomniałam dodać jajek ;), ale też wyszły dobre, chociaż na mój gust za mało słodkie, więcej cukru spróbuję następnym razem.

  10. Anonimowy
    21 sierpnia, 2015, 6:20 pm

    Dziś zrobiłem te ciastka, lecz trochę zmodyfikowałem i wyszły genialnie, trochę za mocno kruche, na krawędziach rozpadają się (tutaj trochę chyba więcej oleju lub jajek), ale w smaku są niesamowite.

    Modyfikacje:nie dodałem sody, dodałem 100g wiórków kokosowych, 2 łyżeczki siemienia lnianego, dwie łyżeczki aromatu waniliowego, 2 łyżeczki kakao (chyba przez to kakao takie kruche), dwie łyżeczki startej skórki cytrynowej. Reszta bez zmian

    Ogólnie kolejny Twój przepis wyszedł mi świetnie, dziękuję

    1. opalanka
      21 sierpnia, 2015, 6:45 pm

      pozdrowionka:)

  11. Unknown
    16 września, 2015, 9:42 pm

    przepyszne!

  12. Anna Herms
    14 marca, 2016, 6:43 pm

    Pierwsza blaszka znika w zastraszającym tempie. Druga się piecze… Pyszne i zdowe. I w końcu dzieciaki wcinają ze smakiem płatki owsiane.
    Małe modyfikacje, gdyż zabrakło mi sody i żurawniny. Zamiast niej wrzucilam pól malego sloiczka wisienek.
    Nastepnym razem spróbuje z czekoladą gorzką.
    Pokłony za przepis. Na pewno często będą gościć na naszym stole.

  13. Anonimowy
    8 września, 2016, 1:31 pm

    mmmmmmm pyszne nie mialam czekolady ale nastepnym razem dodam, fantastyczny przepis

  14. Anonimowy
    9 czerwca, 2017, 8:08 am

    przepis FANTASTYCZNY i godny polecenia

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Administratorem danych pozyskanych za pośrednictwem formularza jest Fundacja Rozwoju Przedsiębiorczości „Twój StartUP”, dane będą upublicznione w serwisie w celu wyrażenia opinii na podst. wyrażonej zgody do czasu jej wycofania. Pełne informacje są dostępne tutaj.

Optionally add an image (JPEG only)

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Optionally add an image (JPEG only)