Szybkie ciasteczka owsiane z czekoladą

Ciasteczka owsiane z czekoladą, chrupiące, zdrowe i banalnie łatwe, do przygotowania w pięć minut. Składniki należy wrzucić do miski i zmieszać. Przyjaciółka, na przyjęcie której ciastka przygotowałam, wcinała jedno za drugim, a sięgając po kolejne mówiła, że to już ostatnie. Jak ja kocham takie sytuacje:) Oprócz płatków owsianych i czekolady, ciasteczka zawierają mnóstwo zdrowych ziaren: siemię lniane, orzechy, słonecznik i nieco sezamu. I dwie garście suszonej żurawiny dla smaku i koloru. Gdyby ciastka zasmakowały dzieciom – piec je należy obowiązkowo, jak najczęściej. Ciasteczka owsiane z czekoladą dostarczają tylu dobrych składników, a wymagają bardzo małego nakładu pracy. Bardzo namawiam:)
ciasteczka owsiane z czekoladą

 

ciasteczka owsiane z czekoladą

ciasteczka owsiane z czekoladą – składniki: 

– półtorej szklanki płatków owsianych
– półtorej szklanki mąki (pszennej lub jaglanej )
– 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
– pół łyżeczki sody
– nieco więcej niż pół szklanki cukru (lub ksylitolu czy innego słodzidła)
– dwa jajka
– pół kostki stopionego masła lub pół szklanki oleju
– pół tabliczki białej i pół tabliczki mlecznej/gorzkiej czekolady
– 3/4 szklanki szklanki ulubionych ziaren: słonecznik, siekane orzechy, siemię lniane, sezam itp.
– dwie garście suszonej żurawiny
– szklanka – półtorej zimnej wody

ciasteczka owsiane z czekoladą- przepis

Piekarnik ustawić na 160 stopni. Duże blaszki wyłożyć papierem do pieczenia.
Czekoladę pokruszyć lub posiekać na małe, 0,5 cm- 1 cm kawałki. Wszystkie składniki włożyć do dużej miski i wymieszać dużą łyżką. Wody wlać tyle, by masę łatwo można było mieszać, nie powinna być bardzo lejąca, raczej gęsta, Porcje ciasta wielkości dużego , włoskiego orzecha wykładać łyżką lub małą miarką porcjującą na blaszki, w odstępach 2-3 cm, ciastka nieco się rozleją. Piec ok. 12 -17 minut, do zrumienienia. Z termoobiegiem, jeśli dwie, trzy blaszki na raz, bez – każdą blaszkę pojedynczo. Ciastka po upieczeniu mogą być lekko miękkie, twardnieją podczas stygnięcia.

ciasteczka owsiane z czekoladą

Mówię Wam – niebo na talerzu:)

Zapisz



  1. Salvador Dali
    18 lipca, 2014, 8:55 am

    znam i kocham 🙂
    zdrowe, z odrobiną słodkości.. idealne na piknik 🙂

  2. Justyna Żak
    18 lipca, 2014, 10:13 am

    świetnie wyglądają i piękna puszka:)

  3. Ula
    18 lipca, 2014, 6:24 pm

    apetyczne, mniam;-)
    pozdrawiam

  4. skoraq cooks
    22 lipca, 2014, 8:29 am

    Moja łapka sama się wyciąga po te pyszne ciasteczka, choć zapewne nie ostał się ani jeden okruszek 🙂

  5. Tassarinian
    25 lipca, 2014, 11:46 am

    Wyszło mi 28 ciastek, u mnie z dodatkiem jagód goji zamiast żurawiny i w całości z gorzkiej czekolady, do tego jak zwykle poknociłam i wyszły większe i bardziej "puchate" niż tutaj, inaczej pewnie byłoby więcej z tylu składników, w każdym razie wszystkie rozeszły się w jeden dzień, pychota, na pewno zrobię ponownie.

    1. opalanka
      25 lipca, 2014, 5:04 pm

      Cieszę się bardzo:)

  6. Sosna
    26 lipca, 2014, 3:03 pm

    Hmm, ciacha pierwsza klasa, super 😀

  7. Dziurawy Kocioł
    27 lipca, 2014, 3:37 pm

    Ooo. Wykorzystam 😉

  8. Anonimowy
    19 listopada, 2014, 2:37 pm

    A czym moge zastapic jajko

    1. opalanka
      19 listopada, 2014, 4:27 pm

      Łyżką zmielonego siemienia lnianego zalanego dwiema, trzema łyżkami wrzątku.

  9. Anonimowy
    23 lutego, 2015, 10:13 pm

    Właśnie zrobiłam, zapomniałam dodać jajek ;), ale też wyszły dobre, chociaż na mój gust za mało słodkie, więcej cukru spróbuję następnym razem.

  10. Anonimowy
    21 sierpnia, 2015, 6:20 pm

    Dziś zrobiłem te ciastka, lecz trochę zmodyfikowałem i wyszły genialnie, trochę za mocno kruche, na krawędziach rozpadają się (tutaj trochę chyba więcej oleju lub jajek), ale w smaku są niesamowite.

    Modyfikacje:nie dodałem sody, dodałem 100g wiórków kokosowych, 2 łyżeczki siemienia lnianego, dwie łyżeczki aromatu waniliowego, 2 łyżeczki kakao (chyba przez to kakao takie kruche), dwie łyżeczki startej skórki cytrynowej. Reszta bez zmian

    Ogólnie kolejny Twój przepis wyszedł mi świetnie, dziękuję

    1. opalanka
      21 sierpnia, 2015, 6:45 pm

      pozdrowionka:)

  11. Unknown
    16 września, 2015, 9:42 pm

    przepyszne!

  12. Anna Herms
    14 marca, 2016, 6:43 pm

    Pierwsza blaszka znika w zastraszającym tempie. Druga się piecze… Pyszne i zdowe. I w końcu dzieciaki wcinają ze smakiem płatki owsiane.
    Małe modyfikacje, gdyż zabrakło mi sody i żurawniny. Zamiast niej wrzucilam pól malego sloiczka wisienek.
    Nastepnym razem spróbuje z czekoladą gorzką.
    Pokłony za przepis. Na pewno często będą gościć na naszym stole.

  13. Anonimowy
    8 września, 2016, 1:31 pm

    mmmmmmm pyszne nie mialam czekolady ale nastepnym razem dodam, fantastyczny przepis

  14. Anonimowy
    9 czerwca, 2017, 8:08 am

    przepis FANTASTYCZNY i godny polecenia

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Twoje dane będą przetwarzane zgodnie z polityką prywatności.

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie