Jak zrobić bardzo dobrą marchewkę z groszkiem

Jak zrobić dobrą marchewkę z groszkiem, wydaje się sprawą łatwą, ale…

Już dawno nie jadłam tak dobrze doprawionej, zasmażanej marchewki z groszkiem jak wczoraj.  Równowaga smaków zachowana była perfekcyjnie. Sekretny składnik nadający wyrazistości daniu – szczypta startej gałki muszkatołowej i pieprzu. Do tego trochę soku z cytryny i odrobina startej skórki. Plus naturalna słodycz marchewkowa. Specjał od Dagmary – przemiłej gospodyni naszego wakacyjnego miejsca. Całkowicie inna rzecz, niż ta znana ze stołówek i przedszkola, podawana w obecności twardego jak granat kotleta mielonego. Niektórzy zupełnie nie lubią. Ale ta jest naprawdę baaaardzo dobra. Najlepiej użyć świeżego lub mrożonego groszku lub gotowej mrożonki marchewkowo – groszkowej. Ostatecznie może być groszek z puszki, z braku laku, wsypany po ugotowaniu marchewki. Ostatecznie:) Jak zrobić dobrą marchewkę z groszkiem?

Jak zrobić dobrą marchewkę z groszkiem

Jak zrobić dobrą marchewkę z groszkiem – składniki ( na dwie porcje) : 

–  rozmrożone opakowanie “marchewka z groszkiem” lub ok. 4-5 pokrojonych w kostkę marchewek i ok. 250 – 300 g groszku
– łyżka masła
– łyżka mąki
– spora szczypta pieprzu
– spora szczypta gałki muszkatołowej
–  łyżeczka, dwie soku z cytryny
– sól
– odrobina startej skórki z niewoskowanej, sparzonej cytryny

Jak zrobić dobrą marchewkę z groszkiem- przepis

Marchewkę z groszkiem zalać niewielką ilością wody, do ok. 1/4 wysokości warzyw, osolić. Przykryć pokrywką, zagotować, przestawić na najmniejszy palnik i zmniejszyć ogień do minimum. Dusić pod przykryciem, aż warzywa będą całkiem miękkie, ale nie rozpadnięte. Zwykle zajmuje to kilka minut, czasem groszek z mrożonki bywa uparty, wtedy nieco dłużej. Podczas duszenia zaglądamy od czasu do czasu, czy nie trzeba dolać nieco wody, bo odparowała zbyt szybko lub przeciwnie, podnieść pokrywkę by jej nadmiar odparował. 1/4 płynu w całości dania jest ok. Na patelni rozgrzać masło, wsypać mąkę. Zasmażać chwilkę, ale tylko do porządnego wmieszania mąki, niech się nie rumieni. Wlać do rondelka z warzywami. Kiedy się śpieszymy, można mąkę rozsypać po powierzchni, wymieszać i osobno dodać masło. Dodać gałkę, pieprz, sok z cytryny, skórkę i sprawdzić, czy nie trzeba całości dosolić lub dodać szczypty cukru, jeśli marchewka mało słodka.

Mówię Wam – niebo na talerzu:)

 

Zapisz



  1. Justyna Żak
    24 lipca, 2014, 8:55 am

    przez lata miałam awersje do tego dania ostatnio mąż mnie przekonał bo bardzo mu ono smakuje:)

  2. teenager ;)
    24 lipca, 2014, 9:54 am

    zawsze lubiłam, i nadal lubię! w sumie – to jeden z smaków dzieciństwa do którego chętnie się powraca 🙂 koniecznie spróbuję z tymi przyprawami!

  3. Anonimowy
    26 stycznia, 2015, 11:46 am

    zamiast zasmażki można do marchewki wrzucić drobno pokrojonego ziemniaka, który przy gotowaniu się rozpadnie i ładnie zagęści marchewkę 🙂

    1. opalanka
      26 stycznia, 2015, 4:48 pm

      świetny pomysł!

    2. Alex
      29 września, 2021, 9:29 pm

      Dzięki za super tip?

      1. Beata Królikiewicz
        30 września, 2021, 6:44 am

        Fajny, nie? 🙂

  4. Anonimowy
    22 listopada, 2015, 8:43 pm

    Danie od zawsze przeze mnie lubione. Przetestowałam tę wersję i powiem, iż gałka, cytryna…-rewelacja.

  5. Anonimowy
    13 grudnia, 2015, 4:50 pm

    Moim zdaniem ta gałka popsuła smak 🙂

  6. Jacek Kowalski
    23 stycznia, 2016, 11:49 am

    Czy można mąkę wysypać na groszek z marchewką i mieszać do uzyskania odpowiedniej gęstości?

    1. opalanka
      23 stycznia, 2016, 1:58 pm

      Niektórzy tak robią. Mnie wychodzą wtedy grudki.

  7. Unknown
    12 marca, 2016, 3:03 pm

    Witam. Zrobiłam dziś marchewkę z groszkiem z Pani przypisu, wyszło przepyszne. Mogę jeść, jeść i jeść bez opamiętania 🙂 super! Gorąco polecam ten przepis, wyśmienity! Pozdrawiam Karolina.

    1. opalanka
      12 marca, 2016, 4:38 pm

      Bardzo się cieszę, pozdrawiam:)

  8. M4v3ric
    16 kwietnia, 2016, 1:57 pm

    Zamiast wody polecam dodać bulionu (nawet rosołu ze wczoraj) podkręci smak

  9. Anonimowy
    21 sierpnia, 2016, 11:38 am

    pycha

  10. Asia
    24 września, 2016, 2:07 pm

    Super przepis, takiego smaku szukałam 🙂 Pychota 🙂

  11. Aleksander Kościelski
    3 października, 2016, 11:49 am

    Zaje…fajny wyszedł ! Dzięki za przepis ! Niezdecydowanym – polecam !

  12. Anonimowy
    18 października, 2016, 6:15 pm

    Dziewczyny, ale z zasmażką to średniowiecze! Można ze 2 łyżki marchewki z groszkiem zmiksować i tym zagęścić całość.

    1. opalanka
      18 października, 2016, 6:26 pm

      Można.

  13. Gabi
    22 stycznia, 2017, 10:50 am

    Właśnie szukał takiego przepisu. Przed chwilą zrobiłam. Niebo w gębie. Od dzisiaj nie zrobię inaczej. Pychotka. Dziękuję za przepis ???

  14. Adrianna Błachnio
    16 lutego, 2017, 10:06 am

    czy można jakoś zastąpić mąkę pszenną?Np. trochę ziemniaczanej i ryżowej?

    1. opalanka
      16 lutego, 2017, 4:14 pm

      Można pominąć całkiem i rozgnieść trochę marchewki widelcem i dodać ponownie do wszystkiego albo troszkę ziemniaczanej dać rozmąconej w małej ilości zimnej wody.

  15. Beata
    8 czerwca, 2019, 12:32 pm

    Ja oprószyłam ziemniaczaną przez sitko i też fajnie wyszło

  16. Tomasz
    8 października, 2020, 11:23 am

    Na pytanie czy można zrobić bez zasmażki już znam odpowiedź. Ale czy można to danie zrobić bez marchewki? Albo bez groszku? Albo bez marchewki, groszku i zasmażki? No wtedy pozostanie nam trochę gałki i cytryny. Ale gałka też komuś przeszkadzała. No i klapa, nie da się tego zrobić tak by wszyscy byli zadowoleni.

  17. Anna
    13 lutego, 2021, 3:06 pm

    A jakby tak zmiksować płatki owsiane i tym zagęścić? Czyli zrobić taką mąkę owsianą. Myślę że takim sposobem można wiele rzeczy zagęszczać.

    1. Beata Królikiewicz
      14 lutego, 2021, 5:13 pm

      Można.

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Twoje dane będą przetwarzane zgodnie z polityką prywatności.

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie