Zupa krem z curry, zielonym groszkiem i… bananami
Zupa krem z curry, zielonym groszkiem i bananami – pyszna, rozgrzewająca i banalnie prosta w przygotowaniu. Niech Was nie zwiedzie bananowa przewaga w składnikach. Zupa nie ma nic wspólnego z deserem, jest dobrze doprawiona i aksamitna w konsystencji. Nada się na codzienny, błyskawiczny obiad ale radzę podawać ją też na przyjęciach/obiadach/kolacjach z przyjaciółmi czy rodziną. Jest moc!
Dagmara, która gościła nas i świetnie karmiła podczas pewnych kaszubskich wakacji kliknęła w messengerze – co robisz na obiad? Takiej zupy na blogu ni ma, Pani. Rób. Mam od niej najlepszy tip na marchewkę z groszkiem, uwierzyłam od ręki, że widocznie trzeba.
No doooooobra jest!
Kupcie banany i zielony groszek z mrożonki, latem może znajdziecie świeży, mnie się jakoś zwykle nie udaje.
Dagmara radzi – plaster łososia włożony do każdej miseczki robi robotę. Nie miałam, nie dałam, ale następnym razem dam. Nawet bez niego jest sztos!
Rozpatrzywszy w internetach odkryłam wiele wariantów zupy z dodatkiem bananów, można dodać koktajlowe pomidorki, podsmażoną cebulę. suszone pomidory, posypać całość prażonym słonecznikiem czy dynią…
PS Do zupy lepiej wybierać banany nie przejrzałe, czyli raczej bez poczerniałej skórki, te są mniej słodkie.
Zupa z curry, zielonym groszkiem i bananami- składniki (na 3-4 osoby):
- 8 niedużych bananów lub 6-7 większych (tych młodszych, bez poczerniałej skórki)
- łyżka masła, najlepiej klarowanego lub 2-3 łyżki oliwy
- skórka otarta z eko cytryny (tylko żółta część)
- ewentualnie plasterek imbiru
- sól do smaku
- ok. 0,7 litra buliony/rosołu lub wody plus eko kostki rosołowe warzywne lub mięsne – 2 szt
- 4 łyżeczki przyprawy curry w proszku, świeżej, nie zwietrzałej
- 1/5 łyżeczki gałki muszkatołowej
- ewentualnie – odrobina sproszkowanego chilli
- ok. 100ml słodkiej śmietanki 30 – 36% lub śmietanki kokosowej (można dać więcej)
- 250 – 300g zielonego, mrożonego lub świeżego groszku
- kilka plastrów wędzonego łososia
- ew. 2 kromki chleba lub bułki na grzanki
Zupa z curry, zielonym groszkiem i bananami – przepis:
Banany obrać ze skórki, pokroić na 3-4 części.
W garnku z grubym dnem rozgrzać masło lub oliwę, dodać banany, imbir i skórkę i smażyć 3-4 minuty do lekkiego zrumienienia bananów.
Zalać bulionem lub wodą tylko do przykrycia owoców, jeśli używamy wody, dodać eko kostki. Zagotować.
Zblendować na gładki krem.
Ponownie postawić na ogniu, dodać curry oraz groszek. Gotować 3 minuty. Dodać śmietankę, wymieszać.
Na suchej patelni zrumienić pokrojoną w kostki bułkę lub chleb.
Zupę podawać w miseczkach czy talerzach ze zwiniętym plastrem łososia solo lub posypaną grzankami czy podprażonymi pestkami dyni, słonecznika.
Mówię Wam – niebo na talerzu!