Łatwa i pyszna zupa. Przepis babci Wikci
Łatwa i pyszna zupa Babci Wikci jest tak dobra, że dzieci, które niespecjalnie lubią próbować rzeczy przez siebie nieznanych, wylizywały talerze i prosiły o dokładkę. Babcina zupa daje dużo energii. Można spokojnie grać do wieczora w koszykówkę, przekopać pół ogródka czy przepłynąć wpław jezioro. No pyszna nieziemsko. Przepis od Dagmary – wnuczki babci Wikci.
–Łatwa i pyszna zupa Babci Wikci -składniki:
– ok. 60 dag mięsa z kością, wieprzowego i wołowego ( np. kości ze schabu, żeberka wołowe lub wieprzowe)
– ok. 25 dag chudego boczku lub mięsa kurczaka lub wieprzowiny ( np. karkówki)
– trzy duże marchewki
– dwie duże pietruszki
– por
– pół dużego selera
– cebula, przekrojona na pół i opalona nad płomieniem gazu lub przypalona na suchej patelni
– 5-6 ziemniaków pokrojonych w kostkę
– dwa, trzy listki laurowe, kilka kulek ziela angielskiego, kilka ziarenek pieprzu
– 150 ml słodkiej śmietanki 30-36%
– dwie łyżeczki mąki pszennej
– łyżeczka mąki ziemniaczanej
– łyżka kwaśnej śmietany 18%
Łatwa i pyszna zupa – przepis
Mięso wraz z boczkiem zalać zimną wodą, gotować ok. 45 minut. Dodać warzywa bez ziemniaków i gotować aż będą miękkie. Wrzucić ziemniaki, osolić wszystko i gotować do miękkości. Wyjąć warzywa i mięso. Mięso pokroić w kostkę, podsmażyć na patelni i wrzucić z powrotem do garnka. Śmietanę wymieszać dobrze z mąką, wlać do zupy, podgrzać całość, ale nie gotować.
Mówię Wam – niebo na talerzu:)
Pożywna:)smakowałaby mi:)
widać, że pożywna.. 🙂
No i babcina! A ta z pustym brzuchem nikogo nie wypuści 🙂