Dlaczego wyszedł zakalec?

Dlaczego wyszedł zakalec

Dlaczego wyszedł zakalec? Powodów dla którego zamiast puszyście wyrośniętego ciasta otrzymujemy gliniasty, ciągnący (skądinąd – czasem całkiem smaczny, a nawet lubiany) zakalczyk, może być kilka. Ten na zdjęciach poniżej wcale nie został upieczony celowo, dla potrzeb posta. Miał być wyrośniętym, wilgotnym ciachem, a wpis miał nosić tytuł – ” jogurtowe ciasto z truskawkami”. Nieczęsto mi się zdarza taki przypadek, a jednak – tadaaaam! Aby uniknąć tego rodzaju niespodzianek należy spełnić kilka warunków:

Uwaga! Poniższe wskazówki nie dotyczą ciast biszkoptowych i serników. Ich zwyczaje opisałam osobno tutajtu .

Dlaczego wyszedł zakalec

– wszystkie składniki muszą mieć tę samą, pokojową temperaturę,
zatem jajka, masło, jogurt, śmietanę, mleko czy olej wyjmujemy z lodówki co najmniej 2 godziny przed pieczeniem. Jajka można dość szybko ogrzać wkładając je na parę minut do ciepłej, niegorącej wody

– owoce należy umyć i bardzo dobrze osuszyć,
duża ilość wody i soku spowoduje, że ciasto nie napuszy się, zamoknie. Śliwki należy układać skórką do dołu

– nie należy nakładać owoców bardzo ciasno obok siebie,
zbyt duża ilość mokrych owoców, zwłaszcza tych soczystych, nałożona ciasno bez pozostawienia wolnych przestrzeni spowoduje, że ciasto nie wypuści ze środka skroplonej pary wodnej, wrzący sok zaparzy mąkę

– nie należy mieszać składników ciasta bardzo porządnie,
jeśli mocno napowietrzymy ciasto łopatkami miksera, jak przy ubijaniu piany, ciasto spektakularnie urośnie, by na końcu wykonać równie spektakularny opad. Zatem najlepiej mieszać składniki ciasta łyżką (oprócz ucierania masła) tylko do momentu połączenia składników i ani trochę dłużej

– składniki suche- mąki , proszek, kakao, lepiej przesiać przez sito. Już na starcie dostają więcej powietrza.

– masło (zupełnie miękkie) jeśli podaje przepis, że trzeba rozetrzeć (płaską końcówką, łopatkami ubijającymi miksera lub pałką w makutrze) to na puch, do momentu, w którym stanie się lekkie i białe

– piekarnik musi być rozgrzany do temperatury wskazanej w przepisie, zanim włożymy do niego ciasto

– mieszanie ciasta musi się odbywać w jednym kierunku,
choć zdania chemików w tej kwestii są podzielone, na wszelki wypadek – co nam szkodzi można mieszać:) ?

– rozpuszczone masło czy mleko dodawane do mąki musi być również w temperaturze pokojowej, gorące zaparzy mąkę i zetnie jajka. Są wyjątki od tej reguły, dotyczą ciast celowo zaparzanych. 

– nie należy otwierać bez powodu piekarnika podczas pieczenia,
dopiero pod koniec wyznaczonego w przepisie czasu można włożyć drewniany patyczek, by sprawdzić czy wyjdzie nieoklejony ciastem,

– można też podpiec ciasto do zrumienienia i dopiero wtedy wyłożyć owoce na wierzch. Ale to dopiero przy kolejnej próbie:)

Czasem (najczęściej) bywa tak, że nie przestrzegam żadnej z powyższych zasad i ciasto rośnie jak trzeba. A czasem… Trzeba zakalec przerobić na bajaderki. ,to łatwe, spróbuj kiedyś. Ciasto ze zdjęcia ma zbyt ciasno nałożone owoce, przykryte szczelnie kruszonką. Oddychać nie miało jak, stąd ten nieciekawy wygląd. Skądinąd – pycha:)

 

Dlaczego wyszedł zakalec

   

Zapisz



  1. Aguś kulinarnie
    21 maja, 2014, 7:56 am

    Dobre rady zawsze w cenie:)a ciasto chętnie bym zjadła:)

  2. myladylaura
    21 maja, 2014, 1:30 pm

    Wygląda w środku jak dorodny kalafior .jogurtowe bywa kapryśne.

  3. O kurrrka!
    21 maja, 2014, 6:36 pm

    Mi też ostatnio wyszedł zakalec, ale się nie przyznałam:) za dużo konfitury z rabarbaru.. ale było pyszne mimo to:)

  4. Dorota
    22 maja, 2014, 7:20 pm

    przydatny post! 🙂

  5. Żaneta L.
    25 maja, 2014, 5:22 pm

    Ostatnio jak robiłam ciasto z truskawkami to też wyszedł mi lekki zakalec, ale to chyba dlatego, że wsadziłam go do zimnego piekarniki i za krótko tam trzymałam (wydawało mi się że od góry się przypala, trzeba było się jednak trzymać przepisu). Mimo wszystko troszkę bardziej zwilgotniały placek nikomu nie przeszkodził i ciasto i tak znikło w ciągu jednego dnia.

  6. Anonimowy
    4 sierpnia, 2015, 11:04 am

    A najlepiej dać sobie spokój z takim wrednym ciastem, w końcu jest tyle innych, które nigdy nie zawiodą i w dodatku są jeszcze lepsze…

  7. Małgorzata Rytel
    15 kwietnia, 2017, 5:55 am

    Mi ostatnio tez wyszedl zakalec w babce gotowanej,bo otworzylam piekarnik;*

  8. Maciej Terakowski
    23 kwietnia, 2017, 2:45 pm

    Ja już zrezygnowałem z wypieków, mnie zawsze wychodzi(ł)zakalec, wstawiłem nowy piekarnik z automatycznie regulowaną temperaturą i nic nie pomogło. Jak ktoś ma pecha to i w kościele mu spuszczą lanie.

  9. Sara
    7 lipca, 2021, 9:01 am

    Bardzo fajny post? Wczoraj piekłam ciasto jogurtów z jagodami i na samym dole obok jagód no zakalec? i teraz wiem czemu popełniłam błąd. Dziękuję za mądre rady? Pozdrawiam??

    1. Beata Królikiewicz
      7 lipca, 2021, 11:56 am

      dziękuję za komentarz,cieszę się, że pomogłam:)

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Twoje dane będą przetwarzane zgodnie z polityką prywatności.

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie