Ciasto jogurtowe z owocami

Ciasto jogurtowe z owocami,  bardzo wilgotne i bardzo, bardzo smaczne. W dodatku łatwe w przygotowaniu i poradzi sobie z nim nawet zupełnie początkujący w kuchni. By uchronić się przed powstaniem zakalca, dobrze przeczytać post o jego powstawaniu. Nic trudnego, wszystkie składniki ciasta muszą mieć taką samą, pokojową temperaturę i to właściwie rzecz najważniejsza ( na zdjęciach widać lekki brak dopilnowania tej zasady:) Dziesięć minut  przyjemnego mieszania wystarczy i ciacho wjedzie do piekarnika. Ciasto z agrestem jest genialnie słodko-kwaśne, ale można wykorzystać do jego upieczenia maliny, truskawki, śliwki, jagody, brzoskwinie czy ananasy.

Ciasto jogurtowe z owocami
Ciasto jogurtowe z owocami

Ciasto jogurtowe z owocami – składniki ( na tortownicę 23 cm lub prostokątną blaszkę ok. 20x 26 cm) : 

– duże opakowanie jogurtu naturalnego (330 g)
– 3 jajka
– 2/3 szklanki cukru
– pół szklanki oleju lub stopionego, ostudzonego masła
– dwie szklanki mąki
– 2 łyżeczki proszku do pieczenia
– 30 dag owoców (jagód, malin, agrestu, brzoskwiń itp.)
– cukier puder do posypania

Ciasto jogurtowe z owocami- przepis

Piekarnik ustawić na 180 st. Formę do pieczenia na nasmarować masłem i wysypać tartą bułką lub wyłożyć papierem do pieczenia. Owoce umyć i bardzo dokładnie osączyć an sicie, osuszyć ręcznikiem papierowym. Jogurt roztrzepać widelcem z jajkami, tłuszczem i cukrem. Do osobnej miski przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, wymieszać. Płynne składniki wlać do mąki, wymieszać niezbyt porządnie łyżką. Przelać do formy, na wierzchu ułożyć niezbyt ciasną warstwę owoców, zbyt gęsto ułożone mogą spowodować powstanie zakalca. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 50 – 60 minut. Patyczek od szaszłyków wyjęty z ciasta musi być suchy. Ostudzić w uchylonym piekarniku, posypać cukrem pudrem, udekorować świeżymi owocami.

 

Ciasto jogurtowe z owocami

Mówię Wam – niebo na talerzu:)

Zapisz



  1. Ervisha
    13 lipca, 2014, 7:50 am

    Ciasta z owocami są przepyszne 🙂

  2. Konczi i Szpileczka
    13 lipca, 2014, 7:53 am

    Smacznie tu u Ciebie!! Pozdrawiamy i zapraszamy do Nas!

  3. Angie
    13 lipca, 2014, 9:37 am

    Ciasta jogurtowe są zdecydowanie pyszne<3

  4. monika jall
    13 lipca, 2014, 4:23 pm

    Lata cale nie widzialam agrestu! Ciasto wyglada bardzo zjadliwie.

  5. martute juocke
    13 lipca, 2014, 7:54 pm

    Ciasta z Twoich przepisow czesto laduja na naszym stole,ulubiony to sernik z kaszy jaglanej,choc nie probowalam jeszcze biszkoptu z kaszy,ale ciasto jogurtowe bedzie jutro do popoludniowej kawusi,dziekuje za pyszne inspiracje!

    1. opalanka
      14 lipca, 2014, 7:20 am

      Bardzo się cieszę, pozdrawiam:)

  6. Kasia
    14 lipca, 2014, 3:13 pm

    Wieki nie jadłam agrestu! 🙂

  7. Salvador Dali
    14 lipca, 2014, 9:16 pm

    uwielbiam jogurtowe 🙂
    z wszelkimi owocami!

  8. BiegaDorka
    24 lipca, 2014, 12:57 pm

    kolejny zapiany przepis. tort od Ciebie wyszedł cudowny, powtórkę robię w sobotę na oficjalną imprezę, pomysł z dodaniem nutelli do rkemu do strzał w 10! nie jest za słodko ( cukru nie doddaje nic ), jest obłędnie 🙂

  9. TheMartini05
    13 sierpnia, 2014, 2:10 pm

    Uwielbiam ten przepis! Ciasto jest pyszne, zrobiłam już kilka razy z śliwkami i czarną porzeczką 🙂

  10. Anonimowy
    11 września, 2014, 11:26 am

    Włąśnie piekę ten placek. Synek wróci z pracy, a w domu będzie pachnieć świeżym ciastem. Cudownie. Tak powinien pachnieć dom pełen miłości. Mój mężulek to słodziak, potrafi zjeść czekoladę na jeden raz. Dziękuję za ten przepis. Ciasto zrobiłam z jeżynkami i dodałam gruszek. A teraz będę czekać. Całuski… cieszmy się chwilą… tak krótko trwa…

    1. opalanka
      12 września, 2014, 9:33 am

      Pozdrawiam:)

  11. Anonimowy
    14 listopada, 2014, 10:20 pm

    Czy można się wzorować -inspirować na Pani przepisie -w eksperymentalnym pieczeniu podobnych ciast?-Powód -zachwyt -zauroczenie -kolejnym przepisem -(Andrzej)

    1. opalanka
      15 listopada, 2014, 10:11 am
  12. Anonimowy
    14 listopada, 2014, 10:24 pm

    Wszystkie przepisy i fotografię – jaki Pani przedstawia-powodują zauroczenie!!!-(Cuda jakie Pani tworzy –

    1. opalanka
      15 listopada, 2014, 11:05 am

      Ciesze się, że się podobają:)

  13. muffinmama
    12 października, 2015, 8:20 pm

    Dziękuję za przepis, zrobiłam z jabłkami i wyszło mi bardzo wilgotne, lekko zakalcowate ale i tak zniknie całe 😉

  14. Anonimowy
    7 marca, 2016, 4:16 pm

    Dobry przepis. Dodałam jedno jajko ponieważ miałam mniejszy jogurt. Dosypałam też łyżeczkę sody. PIekło się 40 min. a mogłoby i krócej w moim piekarniku. Pięknie wyrosło. Taka duża muffina:-)

  15. Astra
    18 września, 2016, 4:46 pm

    Zrobiłam wczoraj z 1,5 porcji (duża prostokątna blaszka) ze śliwkami. Wyszło rewelacyjne, pięknie urosło, było wilgotne, kwasowość śliwek przełamała słodycz ciasta, no po prostu palce lizać. Ciasto robi się bardzo szybko, jedyny minus, że składniki muszą stać przez kilka godzin, żeby się ocieplić.
    Na pewno powrócę do tego przepisu ;).

  16. Kamila
    28 września, 2016, 6:19 am

    ooo tak ciasto idealne dla mnie 😀

  17. MAja
    21 października, 2016, 6:49 pm

    O jogurtowe, u kogoś jadłam, ale samaa w domu jeszcze nie robiłam, czas spróbować 😀

  18. kajka
    4 listopada, 2016, 11:47 am

    Czy podany przepis można prosić z podaniem g/ml, gdyż kazda szklanka inna 😉

    1. opalanka
      4 listopada, 2016, 9:34 pm

      Szklanka ma 250 ml , tu jest blogowa miarka. W nowszych przepisach już staram się podawać i tak i tak:) http://niebonatalerzu.blogspot.com/p/przelicznik.html

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Administratorem danych pozyskanych za pośrednictwem formularza jest Fundacja Rozwoju Przedsiębiorczości „Twój StartUP”, dane będą upublicznione w serwisie w celu wyrażenia opinii na podst. wyrażonej zgody do czasu jej wycofania. Pełne informacje są dostępne tutaj.

Optionally add an image (JPEG only)

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Optionally add an image (JPEG only)