Sernik odchudzający

Sernik odchudzający, jest potrzeba. Czasem wystarczy nie podjadać, by waga ciała stała sobie na pewnym względnie dopuszczalnym poziomie. A czasem… trzeba jakiegoś specjalnego zabiegu i większych starań.

Nie lubię diet, bo szalenie mnie frustrują i każdy zakaz, nakaz czy zalecenie wywołuje sprzeciw mego mózgu i natychmiast chce mi się robić coś zupełnie odwrotnego. Każdy, kto się choć raz odchudzał słyszał o diecie Dukana. Testowałam kiedyś, choć opinie na jej temat są różne. Najważniejszym z moich doświadczeń jest takie, że leniwy metabolizm można czasem nieco podkręcić spożywając chude białko. Zatem niekiedy zmieniam codzienne menu na bardziej kurczakowo – jajeczno – chudoserowe i zwykle coś pozytywnego się z moim ciałem dzieje.

I od czasu do czasu, by zaspokoić głód słodyczowy w takich okresach piekę sobie ersatz sernika czyli sernik prawie Dukana (ma w składzie cukier zamiast słodzika). Kto się zna na serniku, wie, że to namiastka i oszustwo dokonane na własnym mózgu. Rodzice pięcioletniej Zosi i Jacek uznali że sernik jest niezły a nawet całkiem dobry. Zosia odsunęła talerz z rozczarowaniem. Dla tych co muszą czasem pomanipulować ciałem – polecam.

Sernik odchudzający

 

Sernik odchudzający

Sernik odchudzający – składniki (na blaszkę 24 cm) :

– 1 kg chudego twarogu trzykrotnie zmielonego (lub wiaderkowego o zawartości tłuszczu do 10%, popularne dyskonty mają tylko takie;)
– 6 jajek
– 2 czubate łyżki skrobi ziemniaczanej
– pół szklanki cukru
– dowolny inny środek słodzący, którego producent pisze, że nadaje się do pieczenia i jest zdrowszy niż cukier (w ilościach takich, by po spróbowaniu masa wydała nam się dostatecznie słodka), ksylitol, fruktoza, miód.

Sernik odchudzający – przepis

Piekarnik ustawić na 180 st. Białka oddzielić starannie od żółtek. Żółtka ubić z cukrem do białości, białka osobno na sztywną pianę. Do żółtek dodać zmielony ser i przesianą przez sito mąkę, dosłodzić do smaku, wymieszać dokładnie mikserem. Przy pomocy łyżki wmieszać również delikatnie pianę z białek. Masę przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy. Na dnie piekarnika ustawić szerokie naczynie (np. blaszkę do pieczenia lub garnek z gorącą wodą. Tortownicę z masą serową ustawić na półce z kratki grillowej z wyposażenia piekarnika. Po 10 minutach zmniejszyć temperaturę do 160 st i piec jeszcze 50 minut. Pozostawić w piekarniku do ostygnięcia a następnie schłodzić w lodówce.

Zapisz



  1. Emanuela Nanowska
    6 kwietnia, 2014, 10:59 am

    Hmm 😀 Lubie takie przepisy na zdrowe słodkość 🙂

    Eirenee [ lightlife.blog.pl ]

  2. claudine
    6 kwietnia, 2014, 11:01 am

    Piękny jest Twój serniczek. Bez zastanowienia chwyciłabym taki kawałek 😉

  3. Kulinarne Inspiracje
    6 kwietnia, 2014, 11:38 am

    wygląda obłędnie!

  4. teenager ;)
    6 kwietnia, 2014, 12:03 pm

    uwielbiam kiedy sernik zrobiony jest tylko i wyłącznie z sera! fantastyczny 🙂

  5. Życie z apetytem
    6 kwietnia, 2014, 4:06 pm

    No jak odchudzający, to dla mnie 🙂

  6. Angie
    6 kwietnia, 2014, 6:03 pm

    Bardzo lubię takie serniki bez niczego, czysta, sernikowa przyjemność; )

  7. Marta
    7 kwietnia, 2014, 10:02 am

    po zimie pewnie większość z nas powinna trochę ciałem pomanipulować 🙂
    przepis zapisuję,sernik wygląda doskonale !

  8. gin
    7 kwietnia, 2014, 11:06 am

    Za bardzo kocham serniki, żeby się w tej materii oszukiwać 😉

  9. Renata Karon-Slomczynska
    8 kwietnia, 2014, 7:31 pm

    Beatko, w diecie Dukana nie używa się cukru, a do sernika dodaje się słodzika w płynie. Durana ćwiczyłam ja i grupa 10 osób z mojego teamu z pracy – każdy zrzucił po kilka kg, a po kilku tygodniach odzskaliśmy po kilka kg dodatkowo. Oprócz dodatkowych kg, kilka osób ,,popsuło sobie" nerki z nadmiaru białka. Mam b. złe doświadczenia z dietą Dukana, dlatego zawsze krytykuję wpisy promujęce, tą szkodliwą dla zdrowia dietę.
    Dla odchudzających się polecam kilka suszonych żurawin, orzechów – zamiast kawałka sernika słodzonego sztucznym słodzikiem.
    Pozdrawiam serdecznie – Renata

  10. opalanka
    8 kwietnia, 2014, 8:27 pm

    Ależ absolutnie nie promuję. Podaję tylko informację, że białko przyspiesza metabolizm a diety dukana nie poleciłam.Uważam, że alternatywny sernik bez tłuszczu to dobry produkt białkowy dla osób, które muszą dokonywać wyboru między tłustym sernikiem a chudym. I między lepszym słodyczem a gorszym.

  11. Anonimowy
    16 stycznia, 2017, 6:27 pm

    Witam.Jaką mąkę należy dodać w składnikach nic nie pisze.

    1. opalanka
      16 stycznia, 2017, 9:04 pm

      Skrobia – mąką ziemniaczana.

  12. Dorota
    12 lipca, 2020, 11:53 am

    Idę po ser!
    Pomyślałam, że zamiast mąki ziemniaczanej dodam budyń bez cukru. Śmietankowy… Mmm…
    Pozdrawiam serdecznie.

    1. Beata Królikiewicz
      14 lipca, 2020, 6:52 am

      Pozdrawiam również, daj znak!

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Twoje dane będą przetwarzane zgodnie z polityką prywatności.

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie