Sernik z chałwą
Sernik z chałwą – miękki, kremowy, delikatny, w sam raz słodki ale nieprzesłodzony. Podzielny, bo wychodzi z niego pełna, duża forma na wiele sernikowej radości. Można go upiec i dużym kawałkiem obdarować jakąś fajną osobę:)
Chałwa występuje tu w ciasteczkowym spodzie, w sernikowej masie, posypałam nią również piankowy wierzch. Dla urozmaicenia można również sięgnąć po sezam, podprażyć go na suchej patelni do lekkiego zezłocienia i rozsypać między okruchami chałwy.
Jeśli chodzi o wybór sera, zawsze lepiej wybierać ten, który ma dużą zawartość tłuszczu.
Chyba, że jesteście na diecie, wtedy lepiej skorzystać z przepisu na sernik odchudzający, który tłustości nie zawiera wcale. Nie jest też typowym, kremowym sernikiem ale… każdy kto się odchudzał wie, że w przypadku dietowej frustracji nawet sernik, który nie jest stuprocentowym sernikiem jest jak manna z nieba:)
Wracając do sera – trzykrotnie, zmielony w maszynce da sernikową konsystencję idealną. Masa nie będzie przypominała gumowego budyniu. Najczęściej jednak, z lenistwa i wygody wybieram fabryczny wiaderkowy. Dbam by był tłusty i gęsty. Dobry poznasz najczęściej po wyższej cenie. Omijam te z dodatkiem skrobi, ulepszaczy i konserwantów. W wiaderku ma być tylko twaróg i już nic więcej. Dyskontowy twaróg za 7 złotych ma 6,5g tłuszczu na 100g produktu. Ten z wysokiej półki będzie miał 24%. Różnica w smaku jest wyraźnie odczuwalna.
Sernik z chałwą – składniki (na formę ok. 25x40cm lub tortownicę 26 cm) :
na spód:
- 200g herbatników, użyłam owsianych z dyskontu są tu super, ale nada się każdy typ, również bezglutenowe
- 100g chałwy
- 100g miękkiego masła
na masę sernikową:
- 1 kg trzykrotnie zmielonego, tłustego, białego sera (nada się też gęsty “wiaderkowy”)
- 250 ml jogurtu naturalnego lub greckiego (gdy nie mam, używam mleka)
- 2 jajka i 5 żółtek (białka pozostawić do piankowego wierzchu)
- 3/4 szklanki cukru/ksylitolu/erytrolu (180g)
- 100 ml oleju roślinnego lub 100g stopionego na małym ogniu, niegorącego masła
- łyżeczka ekstraktu z wanilii lub łyżka cukru waniliowego
- 4 duże łyżki mąki ziemniaczanej (lub proszku budyniowego)
- 200g chałwy
na piankę:
- 5 białek
- 2 łyżki cukru/ksylitolu/erytrlolu
- 100g chałwy
- ew. 2 łyżki podprażonego na suchej patelni sezamu
Sernik z chałwą – przepis:
Spód formy wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik ustawić na 160 stopni.
Na dnie piekarnika ustawić szerokie naczynie żaroodporne lub formę z ok. 1,5 l wrzącej wody.
Jeśli mamy piekarnik z funkcją parowania, nie jest to konieczne.
Herbatniki zmielić w malakserze na drobne okruchy lub pokruszyć je w zamkniętym woreczku foliowym przy pomocy wałka.
Wymieszać z miękkim masłem i pokruszoną chałwą. Wysypać mieszankę na dno formy, rozprowadzić możliwie równomiernie i docisnąć przy pomocy dna szklanki lub kubeczka/ słoika z gładkim spodem. Można wstawić do lodówki na czas przygotowania ciasta.
2 jajka i 5 żółtek ubić z cukrem. Masa musi być jasna i puszysta. Zwykle zajmuje to ok. 6-8 minut.
Ser przełożyć do dużej miski, dodać jogurt, olej lub masło, wanilię, mąkę ziemniaczaną lub budyniowy proszek i pokruszoną na kawałki chałwę. Krótko zmiksować do połączenia składników.
Dodać ubite jajka, wymieszać wszystko łopatką. Masa może być bardzo rzadka.
Przelać masę na do formy z ciasteczkowym spodem.
Wstawić na środkową półkę (najlepiej kratkę grillową) całkowicie rozgrzanego piekarnika.
Piec 45 minut.
Kiedy czas pieczenia dobiega końca z pozostawionych białek ubić sztywną pianę.
Dodać 2 łyżki cukru i ubijać jeszcze chwilę aż cukier się rozpuści.
Ostrożnie wyjąć z pieca formę z sernikiem, ustawić ją na desce do krojenia lub podkładce.
Ubitą pianę rozprowadzić możliwie równomiernie na wierzchu sernika.
Formę z ciastem wstawić ponownie do piekarnika na 20 minut.
Piana powinna się lekko zrumienić.
Wyjąć z pieca, całkowicie ostudzić.
Schłodzić w lodówce, najlepiej 12 godzin:)
Posypać okruchami chałwy i sezamem.
POSTAW MI KAWĘ
Jeśli jakiś przepis wpadł Ci w oko, korzystasz z nich i cieszy Cię moja praca, możesz się odwdzięczyć i postawić mi wirtualną kawę.
Ja będę skakać z radości i napiszę dla Ciebie jeszcze wiele innych przepisów! Kliknij w ten baner, zobacz jakie są możliwości i bezproblemowo się uda:)
Mówię Wam – niebo na talerzu:)