Sernik odchudzający

Sernik odchudzający, jest potrzeba. Czasem wystarczy nie podjadać, by waga ciała stała sobie na pewnym względnie dopuszczalnym poziomie. A czasem… trzeba jakiegoś specjalnego zabiegu i większych starań.

Nie lubię diet, bo szalenie mnie frustrują i każdy zakaz, nakaz czy zalecenie wywołuje sprzeciw mego mózgu i natychmiast chce mi się robić coś zupełnie odwrotnego. Każdy, kto się choć raz odchudzał słyszał o diecie Dukana. Testowałam kiedyś, choć opinie na jej temat są różne. Najważniejszym z moich doświadczeń jest takie, że leniwy metabolizm można czasem nieco podkręcić spożywając chude białko. Zatem niekiedy zmieniam codzienne menu na bardziej kurczakowo – jajeczno – chudoserowe i zwykle coś pozytywnego się z moim ciałem dzieje.

I od czasu do czasu, by zaspokoić głód słodyczowy w takich okresach piekę sobie ersatz sernika czyli sernik prawie Dukana (ma w składzie cukier zamiast słodzika). Kto się zna na serniku, wie, że to namiastka i oszustwo dokonane na własnym mózgu. Rodzice pięcioletniej Zosi i Jacek uznali że sernik jest niezły a nawet całkiem dobry. Zosia odsunęła talerz z rozczarowaniem. Dla tych co muszą czasem pomanipulować ciałem – polecam.

Sernik odchudzający

 

Sernik odchudzający

Sernik odchudzający – składniki (na blaszkę 24 cm) :

– 1 kg chudego twarogu trzykrotnie zmielonego (lub wiaderkowego o zawartości tłuszczu do 10%, popularne dyskonty mają tylko takie;)
– 6 jajek
– 2 czubate łyżki skrobi ziemniaczanej
– pół szklanki cukru
– dowolny inny środek słodzący, którego producent pisze, że nadaje się do pieczenia i jest zdrowszy niż cukier (w ilościach takich, by po spróbowaniu masa wydała nam się dostatecznie słodka), ksylitol, fruktoza, miód.

Sernik odchudzający – przepis

Piekarnik ustawić na 180 st. Białka oddzielić starannie od żółtek. Żółtka ubić z cukrem do białości, białka osobno na sztywną pianę. Do żółtek dodać zmielony ser i przesianą przez sito mąkę, dosłodzić do smaku, wymieszać dokładnie mikserem. Przy pomocy łyżki wmieszać również delikatnie pianę z białek. Masę przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy. Na dnie piekarnika ustawić szerokie naczynie (np. blaszkę do pieczenia lub garnek z gorącą wodą. Tortownicę z masą serową ustawić na półce z kratki grillowej z wyposażenia piekarnika. Po 10 minutach zmniejszyć temperaturę do 160 st i piec jeszcze 50 minut. Pozostawić w piekarniku do ostygnięcia a następnie schłodzić w lodówce.

Zapisz



  1. Emanuela Nanowska
    6 kwietnia, 2014, 10:59 am

    Hmm 😀 Lubie takie przepisy na zdrowe słodkość 🙂

    Eirenee [ lightlife.blog.pl ]

  2. claudine
    6 kwietnia, 2014, 11:01 am

    Piękny jest Twój serniczek. Bez zastanowienia chwyciłabym taki kawałek 😉

  3. Kulinarne Inspiracje
    6 kwietnia, 2014, 11:38 am

    wygląda obłędnie!

  4. teenager ;)
    6 kwietnia, 2014, 12:03 pm

    uwielbiam kiedy sernik zrobiony jest tylko i wyłącznie z sera! fantastyczny 🙂

  5. Życie z apetytem
    6 kwietnia, 2014, 4:06 pm

    No jak odchudzający, to dla mnie 🙂

  6. Angie
    6 kwietnia, 2014, 6:03 pm

    Bardzo lubię takie serniki bez niczego, czysta, sernikowa przyjemność; )

  7. Marta
    7 kwietnia, 2014, 10:02 am

    po zimie pewnie większość z nas powinna trochę ciałem pomanipulować 🙂
    przepis zapisuję,sernik wygląda doskonale !

  8. gin
    7 kwietnia, 2014, 11:06 am

    Za bardzo kocham serniki, żeby się w tej materii oszukiwać 😉

  9. Renata Karon-Slomczynska
    8 kwietnia, 2014, 7:31 pm

    Beatko, w diecie Dukana nie używa się cukru, a do sernika dodaje się słodzika w płynie. Durana ćwiczyłam ja i grupa 10 osób z mojego teamu z pracy – każdy zrzucił po kilka kg, a po kilku tygodniach odzskaliśmy po kilka kg dodatkowo. Oprócz dodatkowych kg, kilka osób ,,popsuło sobie" nerki z nadmiaru białka. Mam b. złe doświadczenia z dietą Dukana, dlatego zawsze krytykuję wpisy promujęce, tą szkodliwą dla zdrowia dietę.
    Dla odchudzających się polecam kilka suszonych żurawin, orzechów – zamiast kawałka sernika słodzonego sztucznym słodzikiem.
    Pozdrawiam serdecznie – Renata

  10. opalanka
    8 kwietnia, 2014, 8:27 pm

    Ależ absolutnie nie promuję. Podaję tylko informację, że białko przyspiesza metabolizm a diety dukana nie poleciłam.Uważam, że alternatywny sernik bez tłuszczu to dobry produkt białkowy dla osób, które muszą dokonywać wyboru między tłustym sernikiem a chudym. I między lepszym słodyczem a gorszym.

  11. Anonimowy
    16 stycznia, 2017, 6:27 pm

    Witam.Jaką mąkę należy dodać w składnikach nic nie pisze.

    1. opalanka
      16 stycznia, 2017, 9:04 pm

      Skrobia – mąką ziemniaczana.

  12. Dorota
    12 lipca, 2020, 11:53 am

    Idę po ser!
    Pomyślałam, że zamiast mąki ziemniaczanej dodam budyń bez cukru. Śmietankowy… Mmm…
    Pozdrawiam serdecznie.

    1. Beata Królikiewicz
      14 lipca, 2020, 6:52 am

      Pozdrawiam również, daj znak!

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Administratorem danych pozyskanych za pośrednictwem formularza jest Fundacja Rozwoju Przedsiębiorczości „Twój StartUP”, dane będą upublicznione w serwisie w celu wyrażenia opinii na podst. wyrażonej zgody do czasu jej wycofania. Pełne informacje są dostępne tutaj.

Optionally add an image (JPEG only)

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Optionally add an image (JPEG only)