Ciasto z kaszy jaglanej
Ciasto z kaszy jaglanej, bo kasza jaglana jest najzdrowsza na świecie. Chyba nie ma produktu, który by miał tak ogromny, korzystny wpływ na nasz organizm. Odkwasza, reguluje wszystko co tylko w narządach wewnętrznych da się wyregulować, przyśpiesza przemianę materii, robi coś dobrego stawom, włosy błyszczą, a paznokcie przestają się łamać. Witamin i mikroelementów ma mnóstwo. P. Marek Zaremba – dietetyk, specjalista od leczenia jedzeniem z bloga Gotuj zdrowo pisze, że gdyby dwa razy w tygodniu każdy jadł kaszę jaglaną na śniadanie, szpitalne oddziały gastrologiczne opustoszałyby do cna.
Nie jestem wielką fanką smaku jaglanki, ale w pewnych kompozycjach smakowych – lubię. Dla słodyczolubnych (czyli np. mnie) są opcję z kaszą, które sprawdziłam – oprócz tego, że bardzo zdrowe – bardzo dobre. Dwa w jednym – najlepiej! Jaglane, bardzo dobre ciasto, przypominające w smaku wilgotne, zakalcowate brownie, Nie rośnie, jest płaskie, celowo nie dodałam proszku do pieczenia, nie ma struktury z dziurkami, ale jest naprawdę smakowite. Można wykroić z niego ciastka lub batoniki. No zdrowy słodycz. Następnym razem zamiast cukru dodam zblendowane daktyle. Będzie jeszcze lepiej. Bardzo polecam.
Ciasto z kaszy jaglanej – składniki:
– szklanka surowej kaszy jaglanej
– 2 szklanki wody
– szczypta soli
– 80 ml oleju rzepakowego
– 4 jajka
– szklanka mleka (krowiego, owsianego lub sojowego)
– 3 łyżki kakao
– 3/4 szklanki cukru (białego lub trzcinowego), ksylitolu lub 10 lub więcej namoczonych i zblendowanych daktyli
– dwie duże garście dowolnych, posiekanych bakalii (rodzynki, morele, orzechy, u mnie żurawina i orzechy)
Ciasto z kaszy jaglanej – przepis
Kaszę opłukać 2 razy dobrze na sicie, przelać wrzątkiem. Przełożyć do garnka, zalać dwiema szklankami wody, posolić, gotować ok. 15-20 minut na małym ogniu, bez przykrycia. Musi być miękka, woda powinna całkowicie się wchłonąć.
Ostudzić, dodać połowę mleka i zblendować na krem.
Przełożyć do miski i dodać po kolei wszystkie pozostałe składniki, na końcu bakalie. Wymieszać mikserem lub porządnie – łyżką.
Piekarnik ustawić na 170 stopni, z funkcją góra- dół.
Blaszkę ok. 20x 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć masę do formy.
Piec w całkowicie nagrzanym piekarniku ok. 45 – 60 minut.
Wyjąć z piekarnika.
Po ostudzeniu pokroić w kostkę.
Mówię Wam – niebo na talerzu:)
Prezentuje się bardzo dobrze ;))
ile wychodzi na szklanki już ugotowanej kaszy,
wow! wydaje się bardzo prosty!, kaszy niestety nie mam :/ tylko manna ( robie szarlotkę sypaną więc stąd zapasy 😉 )
myślę, że skuszę się na ten placuszek,żeby wepchać młodemu jakieś super mikroelementy, bo je tylko co nic a plackiem nie pogardzi 😉
Spróbuj, samo dobro w tej jaglance:)
Ciasto wygląda pysznie! Ja przepadam za kaszą jaglaną, ale nie lubię z nią przesadzać, żeby się po prostu nie przejeść; ))
ooo.. nawet nie wiedziałam, że kryje tyle dobroci!
Ciasto boskie, już wiem, że byłabym jego fanką 😀
Wczoraj zrobiłam 🙂 jest przepyszne 🙂 polecam każdemu 🙂
Cieszę się, pozdrawiam:)
zrobiłam i jadłam na ciepło – nie mogłam się powstrzymać:P pyszne! (u mnie wersja z mlekiem ryżowym waniliowym i orzechami)
O, to świetnie, przepis przydatny:)
Przepraszam, na pewno szklanka kaszy i 3 szklanki płynów? Wyszedł mi koktajl wodnisty.. 🙁
Po ugotowaniu kasza wchłonie wodę. Potem musisz do niej dodać płyn, inaczej nie zblendujesz. Upiecz ten koktajl i przeczytaj komentarze.
Bardzo fajne ciasto 🙂 muszę wypróbować przepis
Ciasto bardzo fajne. Ja dodałam za dużo mleka i musiałam ratować się mąką, bo masa była za rzadka. Ale ogólnie ok, bardzo sycące 🙂
Biedrona
A maka czy proszek sie nie dodaje?
Nie, to ciasto trochę jak brownie, nie spulchnione, raczej zwarte.
Dziękuję za odpowiedź. Wczoraj piekłam je więc zapytałam bo się przestraszyłam, że jest takie rzadkie. Czy w ogóle sie upiecze. Ładnie się upiekło i wygląda smakowicie?. I będzie coś ?słodkiego do kawki?Pozdrawiam.
Czy jajka można czymś zastąpić? bardzo proszę o podpowiedź, dziekuję i pozdrawiam 🙂
Można kupic zmielone siemię lniane. Jedna łyżeczka zalana dwiema duzymi łyżkami wrzątku to odpowiednik jednego jajka. W tym przypadku dałabym trzy.
Dziękuję, ciasto bardzo fajne i smaczne 🙂
A kakao słodkie?
gorzkie,zwykłe.
Przepyszne!! Smakuje troche jak sernik kakaowy:) Dodalam jeszcze sporo muesli, platkow owsianych, daktyli, domowej nutelli, sporo rodzynek i kandyzowanej skorki pomaranczowej. Dzieki temu bylo naturalnie slodkie
Jest niebo na talerzu:) Ciasto takie jak lubię: mokre, nie za słodkie (dałam polowe szklanki cukru ale następnym razem spróbuje z miodem). Polecam, bardzo fajnie sprawdza się na śniadanie.
Wyglada rewelacyjnie! Chcialabym uzyc daktyli zamiast cukru – powinny byc suszone czy swieze?
suszone słodsze.
Kasza jaglana jest, daktyle są, popełnię to cudo niebawem 🙂
Nie mam mleka, wyjdzie to ciasto bez mleka?
Pacia
Nie.
czy można zastąpić cukier miodem ?
Wydaje mi się, że tak.
Ciasto wyszlo mi bardzo rzadkie…wiec dalam 3jajka…po godzinie jeszcze sie piecze bo bohe sie ze jajka sa surowe i, ze sie rozleje gdy je wyjme….a szkoda bo smak masy boski☺
moze cos zle zrobilam????
pieklam gora dol. a obecnie na termoobiegu.
Czy bez jajek wyjdzie?
Wyszło? 🙂
Pycha, pycha, pycha wczoraj piekłam dzisiaj znowu. Dzieci uwielbiają. A ja wiem, że zdrowo. Dziękuję
Cuuuuudooowne! Robię już któryś raz z kolei. Sprawdza się również rozlane do form mufinkowych 🙂 Mój niespełna 3letni syn oszalał na punkcie tego ciast, a 5latka sceptycznie nastawiona do kaszy jaglanej – też zjada, może nie z taką zapalczywością jak syn ale udaje jej się przemycić kaszę jaglaną w tej formie 😉
Dziś próbuję wersji z olejem kokosowym zamiast innego roślinnego. Z dodatków orzechy laskowe i rodzynki, słodzone daktylami i dosłownie łyżką ksylitolu.
Bardzo się cieszę, na zdrowie:)
Co to za przepis, rzadzizna Wyszła.
własnie,jakim cudem to zmienia stan na stały???
Jajka ma,się ścinają,kakao ma,trochę wilgoci z kaszy odparowuje i zostaje kremowa , miękka konsystencja.
a tu jeszcze jedno, z jabłkami. Na jednej imprezie zniknęło jako pierwsze i wszyscy pytali o przepis 🙂 http://niebonatalerzu.blogspot.com/2015/12/ciasto-z-jabkami-z-kaszy-jaglanej.html
Bardzo proste I smaczne. A do tego jakie sycace! Jeszcze lepiej smakuje na drugi dzien
Coś jest nie tak, bo wychodzi strasznie rzadkie i trzeba piec 2h a i tak wychodzi rozwarstwione. Myślę że wystarczy 0,5 szk. mleka albo mniej jajek… no nie wiem.
Czy moza pominac kakao albo czyms zastąpić? Dziecko jest na nie uczulone, a chcialabym miec deser dla calej rodzint☺
Da się zastąpić karobem. Można kupić go w sklepach zielarskich albo ze zdrową żywnością. Można pominąć i dodać na przykład cynamon, on lekko zabarwi ciasto na beżowo.
Witam, dziękuję za przepis. Właśnie szykuje sie di pieczenia i mam pytanie. W przepisie podano szklanka mleka a później dodajemy tylko pol szklanki, czy drugie pol tez trzeba dodac, czy w zależności od gęstości ciasta? I jeszcze jedno pytanie, czy mozna dodac żółtka a białka ubic na piane i dodac, czy nie ma sensu, bo i tak będzie za ciężkie i nie urośnie?
Tak,dodajemy pół a potem drugie pół w zależności od gęstości ciasta.
Ponieważ ciasto jest ciężkie, piana nie utrzyma konstrukcji i nie urośnie.Jest na blogu ciasto – biszkopt z kaszy jaglanej, który jest bardziej puszysty , wtedy ubija się pianę.
http://niebonatalerzu.blogspot.com/2014/06/biszkopt-z-kaszy-jaglanej.html
Witam mogłaby pani w przybliżeniu powiedzieć ile ma kalorii Np cała blaszka lub jeden kawałek?
Nie. Ale można by policzyć wszystkie składniki z przepisu wg. jakiejś tabeli i podzielić na ilość kawałków.
Serdecznie NIE POLECAM tego ciasta… zrobiłam tak jak w przepisie, jedynie zamieniłam jajka na siemie lniane wg tego co napisała Pani w komentarzu tutaj jedno jajko zastępuje się 1 małą łyżeczką zalaną 2 łyżkami wrzątku, zamieniłam tym samy jakby 2 jajka bo zrobiłam podwójnie, więc dodałam do tego jeszcze 3 jajka, piekło się 2h bo po 1h patyk był wciąż mokry, przykryłam je papierem żeby się nie spaliło, niestety czuc spalenizne, ciasto po rozkrojeniu wciąż jest mokre, jestem zła bo zmarnowałam składniki, a z tej kasy miałabym 10 sniadań…
To jest mokre ciasto, w rodzaju brownie,nie jak biszkoptowe, ucierane czy inne. Nie osiągnie się suchego patyczka po prostu, ma zupełnie inną fakturę. Pisałam o tym. Niepotrzebnie zatem siedziało w piekarniku tyle czasu.
Dzisiaj piekłam ,wyszło przepyszne . Ja dodalam ciemny cukier i oprocz orzechow i zurawiny , ziarna słonecznika i troche pasty tahini . Polecam 🙂
Super!
Ciasto na zdjęciu wygląda super, zrobiłam je, bo kierowałam się także entuzjastycznymi komentarzami pod przepisem. Konsystencja mnie nie przeraziła, piekłam według przepisu i to był czas optymalny rzeczywiście. Cukier zamieniłam nie na 8-10 daktyli, tylko 20, do tego dodałam jeszcze wodę po moczeniu daktyli i jednego banana, mimo to ciasto w ogóle nie ma jakiejkolwiek słodyczy, smakuje jak jakiś mdły pasztet. Aby je uratować posmarowałam je na wierzchu samodzielnie zrobioną nutellą daktylową. Mimo to ciasto jest absolutnie nie do zjedzenia. Po raz kolejny zrobiłam ciasto wiedziona "och-ami" i "ach-ami" w komentarzach i po raz kolejny klapa. Też uważam jak jedna z przedmówczyń – szkoda składników trochę.
No to zostaje tylko cukier lub ksylitol.
dwie lewe ręce?
ciasto mega! robi furorę za każdym razem. ja robiłam z erytrytolem i było mega słodkie.
Chyba tak, choć strasznie liczyłam na to, że zdrowszy zamiennik da radę 🙂
No wiem. Można by dać jeszcze sporo siekanych moreli i rodzynek oraz domowej nutelli (ktoś dawał w komentarzu na górze), na pewno nie wody z daktyli ona rozrzedziła jeszcze masę.
Pyszne, zdrowe, szybkie.
Uwielbiam i polecam. Dziękuję za przepis.
Przepyszne ciasto, piekłam już dwa razy w ciągu jednego tygodnia 🙂 zrobiło furorę dzisiaj w pracy 😉 na wierzch roztapiam czekoladę karmelową od Wedla i czuję się jak w niebie ;))
Pozdrawiam,
Asia
Właśnie robię, już trzeci raz w przeciągu tygodnia ? prawdziwe niebo na talerzu ?
Ciasto przepyszne, robię już chyba dwudziesty raz i smakuje nawet tym, którzy w życiu nie wzięliby kaszy jaglanej do ust! Nie zniechęcajcie się, że ciasto wychodzi “mokre”. Na jczęściej piekę je późnym wieczorem, zostawiam na noc do wystygnięcia. Rano ciasto jest zwarte, nie ma problemu z pokrojeniem go. Kasza jaglana ma to o siebie, że zastyga po ostudzeniu. smacznego 🙂
Proszę o szczegóły pieczenia. Czy piekarnik ma być (lub może być) z termoobiegiem, czy wówczas temp. również 170 st.? Czy pieczenie może odbywać się tylko z góry (jak w prodiżu) czy musi być od góry i dołu jak w przypadku chleba i ciasta drożdżowego. Nie mam klasycznego piekarnika, dlatego te informacje są ważne w każdym przepisie który chciałabym spróbować. Pozdrawiam
Góra – dół, bez termoobiegu, środkowa półka. Pozdrawiam
Zrobiłam , pyszne , ale strasznie niskie. Urosło , potem opadło , ma może 1 cm wysokości ?
Nie wiem , czy coś zrobiłam nie tak? Ale nie poddaje się , zrobię jeszcze raz i zobaczymy jakie wyjdzie ☺️?
To ciasto nie rośnie. Nie puszy się. Dałam w opisie tę informację. To raczej rodzaj leguminy, deseru. Jeśli na 1 cm. to chyba za duża blaszka. W mniejszej będzie wyższe.
Jeśli mam już ugotowaną kasze to ile jej dać?
Czy z tego ciasta można zrobić babeczki i piec w papierowych foremkach?
Tak.
Niebiańskie … Cudowne…wręcz.
Ciasto genialne :))), tak pyszne, a przy tym zdrowe 😀