Ciasto z kaszy jaglanej

Ciasto z kaszy jaglanej, bo kasza jaglana jest najzdrowsza na świecie. Chyba nie ma produktu, który by miał tak ogromny, korzystny wpływ na nasz organizm. Odkwasza, reguluje wszystko co tylko w narządach wewnętrznych da się wyregulować, przyśpiesza przemianę materii, robi coś dobrego stawom, włosy błyszczą, a paznokcie przestają się łamać. Witamin i mikroelementów ma mnóstwo. P. Marek Zaremba – dietetyk, specjalista od leczenia jedzeniem z bloga Gotuj zdrowo pisze, że gdyby dwa razy w tygodniu każdy jadł kaszę jaglaną na śniadanie, szpitalne oddziały gastrologiczne opustoszałyby do cna.

Nie jestem wielką fanką smaku jaglanki, ale w pewnych kompozycjach smakowych – lubię. Dla słodyczolubnych (czyli np. mnie) są opcję z kaszą, które sprawdziłam – oprócz tego, że bardzo zdrowe – bardzo dobre. Dwa w jednym – najlepiej! Jaglane, bardzo dobre ciasto, przypominające w smaku wilgotne, zakalcowate brownie, Nie rośnie, jest płaskie, celowo nie dodałam proszku do pieczenia, nie ma struktury z dziurkami, ale jest naprawdę smakowite. Można wykroić z niego ciastka lub batoniki. No zdrowy słodycz. Następnym razem zamiast cukru dodam zblendowane daktyle. Będzie jeszcze lepiej. Bardzo polecam.

Ciasto z kaszy jaglanej

 

Ciasto z kaszy jaglanej

Ciasto z kaszy jaglanej – składniki: 

– szklanka surowej kaszy jaglanej
– 2 szklanki wody
– szczypta soli
– 80 ml oleju rzepakowego
– 4 jajka
– szklanka mleka (krowiego, owsianego lub sojowego)
– 3 łyżki kakao
– 3/4 szklanki cukru (białego lub trzcinowego), ksylitolu lub 10 lub więcej namoczonych i zblendowanych daktyli
– dwie duże garście dowolnych, posiekanych bakalii (rodzynki, morele, orzechy, u mnie żurawina i orzechy)

 Ciasto z kaszy jaglanej – przepis

Kaszę opłukać 2 razy dobrze na sicie, przelać wrzątkiem. Przełożyć do garnka, zalać dwiema szklankami wody, posolić, gotować ok. 15-20 minut na małym ogniu, bez przykrycia. Musi być miękka, woda powinna całkowicie się wchłonąć.
Ostudzić, dodać połowę mleka i zblendować na krem.
Przełożyć do miski i dodać po kolei wszystkie pozostałe składniki, na końcu bakalie. Wymieszać mikserem lub porządnie – łyżką.
Piekarnik ustawić na 170 stopni, z funkcją góra- dół.
Blaszkę ok. 20x 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć masę do formy.
Piec w całkowicie nagrzanym piekarniku ok. 45 – 60 minut.
Wyjąć z piekarnika.
Po ostudzeniu pokroić w kostkę.

Ciasto z kaszy jaglanej

Mówię Wam – niebo na talerzu:)

Zapisz



  1. agnieszka
    23 kwietnia, 2014, 10:29 am

    Prezentuje się bardzo dobrze ;))

    1. rutka
      15 lutego, 2020, 9:59 pm

      ile wychodzi na szklanki już ugotowanej kaszy,

  2. BiegaDorka
    23 kwietnia, 2014, 3:10 pm

    wow! wydaje się bardzo prosty!, kaszy niestety nie mam :/ tylko manna ( robie szarlotkę sypaną więc stąd zapasy 😉 )
    myślę, że skuszę się na ten placuszek,żeby wepchać młodemu jakieś super mikroelementy, bo je tylko co nic a plackiem nie pogardzi 😉

    1. opalanka
      23 kwietnia, 2014, 8:29 pm

      Spróbuj, samo dobro w tej jaglance:)

  3. Angie
    23 kwietnia, 2014, 5:34 pm

    Ciasto wygląda pysznie! Ja przepadam za kaszą jaglaną, ale nie lubię z nią przesadzać, żeby się po prostu nie przejeść; ))

  4. Salvador Dali
    23 kwietnia, 2014, 6:10 pm

    ooo.. nawet nie wiedziałam, że kryje tyle dobroci!
    Ciasto boskie, już wiem, że byłabym jego fanką 😀

  5. Renata Włodarczyk
    27 kwietnia, 2014, 7:09 am

    Wczoraj zrobiłam 🙂 jest przepyszne 🙂 polecam każdemu 🙂

  6. opalanka
    27 kwietnia, 2014, 1:24 pm

    Cieszę się, pozdrawiam:)

  7. Marika Kawecka
    6 maja, 2014, 9:37 am

    zrobiłam i jadłam na ciepło – nie mogłam się powstrzymać:P pyszne! (u mnie wersja z mlekiem ryżowym waniliowym i orzechami)

  8. opalanka
    6 maja, 2014, 6:40 pm

    O, to świetnie, przepis przydatny:)

    1. Nina
      19 lutego, 2017, 10:04 pm

      Przepraszam, na pewno szklanka kaszy i 3 szklanki płynów? Wyszedł mi koktajl wodnisty.. 🙁

    2. opalanka
      20 lutego, 2017, 6:55 pm

      Po ugotowaniu kasza wchłonie wodę. Potem musisz do niej dodać płyn, inaczej nie zblendujesz. Upiecz ten koktajl i przeczytaj komentarze.

  9. hard-big-hand
    3 sierpnia, 2014, 9:39 am

    Bardzo fajne ciasto 🙂 muszę wypróbować przepis

  10. Trening Szczęścia
    16 sierpnia, 2014, 2:31 pm

    Ciasto bardzo fajne. Ja dodałam za dużo mleka i musiałam ratować się mąką, bo masa była za rzadka. Ale ogólnie ok, bardzo sycące 🙂

  11. ELŻBIETA KAŃSKA
    24 października, 2014, 7:16 pm

    Biedrona
    A maka czy proszek sie nie dodaje?

    1. opalanka
      24 października, 2014, 7:44 pm

      Nie, to ciasto trochę jak brownie, nie spulchnione, raczej zwarte.

  12. ELŻBIETA KAŃSKA
    25 października, 2014, 6:31 am

    Dziękuję za odpowiedź. Wczoraj piekłam je więc zapytałam bo się przestraszyłam, że jest takie rzadkie. Czy w ogóle sie upiecze. Ładnie się upiekło i wygląda smakowicie?. I będzie coś ?słodkiego do kawki?Pozdrawiam.

  13. Sylwia XC
    11 listopada, 2014, 11:04 am

    Czy jajka można czymś zastąpić? bardzo proszę o podpowiedź, dziekuję i pozdrawiam 🙂

    1. opalanka
      11 listopada, 2014, 12:23 pm

      Można kupic zmielone siemię lniane. Jedna łyżeczka zalana dwiema duzymi łyżkami wrzątku to odpowiednik jednego jajka. W tym przypadku dałabym trzy.

  14. Sylwia XC
    21 listopada, 2014, 4:27 pm

    Dziękuję, ciasto bardzo fajne i smaczne 🙂

  15. Anonimowy
    29 grudnia, 2014, 2:25 pm

    A kakao słodkie?

    1. opalanka
      29 grudnia, 2014, 3:04 pm

      gorzkie,zwykłe.

  16. Anonimowy
    5 lutego, 2015, 8:35 am

    Przepyszne!! Smakuje troche jak sernik kakaowy:) Dodalam jeszcze sporo muesli, platkow owsianych, daktyli, domowej nutelli, sporo rodzynek i kandyzowanej skorki pomaranczowej. Dzieki temu bylo naturalnie slodkie

  17. Anonimowy
    11 marca, 2015, 9:33 am

    Jest niebo na talerzu:) Ciasto takie jak lubię: mokre, nie za słodkie (dałam polowe szklanki cukru ale następnym razem spróbuje z miodem). Polecam, bardzo fajnie sprawdza się na śniadanie.

  18. Magda P
    18 marca, 2015, 7:13 pm

    Wyglada rewelacyjnie! Chcialabym uzyc daktyli zamiast cukru – powinny byc suszone czy swieze?

    1. opalanka
      19 marca, 2015, 5:59 pm

      suszone słodsze.

  19. Maria Varia
    23 kwietnia, 2015, 8:37 am

    Kasza jaglana jest, daktyle są, popełnię to cudo niebawem 🙂

  20. Anonimowy
    10 maja, 2015, 12:12 pm

    Nie mam mleka, wyjdzie to ciasto bez mleka?
    Pacia

    1. opalanka
      10 maja, 2015, 1:29 pm

      Nie.

  21. Anonimowy
    25 lipca, 2015, 2:30 pm

    czy można zastąpić cukier miodem ?

    1. opalanka
      26 lipca, 2015, 9:58 am

      Wydaje mi się, że tak.

  22. Anonimowy
    30 września, 2015, 10:21 am

    Ciasto wyszlo mi bardzo rzadkie…wiec dalam 3jajka…po godzinie jeszcze sie piecze bo bohe sie ze jajka sa surowe i, ze sie rozleje gdy je wyjme….a szkoda bo smak masy boski☺
    moze cos zle zrobilam????
    pieklam gora dol. a obecnie na termoobiegu.
    Czy bez jajek wyjdzie?

    1. opalanka
      30 września, 2015, 4:12 pm

      Wyszło? 🙂

  23. Katarzyna Duda
    17 października, 2015, 5:31 pm

    Pycha, pycha, pycha wczoraj piekłam dzisiaj znowu. Dzieci uwielbiają. A ja wiem, że zdrowo. Dziękuję

  24. Lady_Medea
    31 października, 2015, 9:51 pm

    Cuuuuudooowne! Robię już któryś raz z kolei. Sprawdza się również rozlane do form mufinkowych 🙂 Mój niespełna 3letni syn oszalał na punkcie tego ciast, a 5latka sceptycznie nastawiona do kaszy jaglanej – też zjada, może nie z taką zapalczywością jak syn ale udaje jej się przemycić kaszę jaglaną w tej formie 😉
    Dziś próbuję wersji z olejem kokosowym zamiast innego roślinnego. Z dodatków orzechy laskowe i rodzynki, słodzone daktylami i dosłownie łyżką ksylitolu.

    1. opalanka
      31 października, 2015, 10:30 pm

      Bardzo się cieszę, na zdrowie:)

  25. Katarzyna Rachubka
    10 listopada, 2015, 7:26 pm

    Co to za przepis, rzadzizna Wyszła.

  26. basia klauz
    2 stycznia, 2016, 11:24 pm

    własnie,jakim cudem to zmienia stan na stały???

  27. opalanka
    3 stycznia, 2016, 9:46 am

    Jajka ma,się ścinają,kakao ma,trochę wilgoci z kaszy odparowuje i zostaje kremowa , miękka konsystencja.

    1. opalanka
      3 stycznia, 2016, 9:50 am

      a tu jeszcze jedno, z jabłkami. Na jednej imprezie zniknęło jako pierwsze i wszyscy pytali o przepis 🙂 http://niebonatalerzu.blogspot.com/2015/12/ciasto-z-jabkami-z-kaszy-jaglanej.html

  28. Unknown
    29 stycznia, 2016, 4:39 pm

    Bardzo proste I smaczne. A do tego jakie sycace! Jeszcze lepiej smakuje na drugi dzien

  29. Kasia
    12 lutego, 2016, 10:51 pm

    Coś jest nie tak, bo wychodzi strasznie rzadkie i trzeba piec 2h a i tak wychodzi rozwarstwione. Myślę że wystarczy 0,5 szk. mleka albo mniej jajek… no nie wiem.

  30. asia
    16 lutego, 2016, 5:11 pm

    Czy moza pominac kakao albo czyms zastąpić? Dziecko jest na nie uczulone, a chcialabym miec deser dla calej rodzint☺

    1. opalanka
      16 lutego, 2016, 5:30 pm

      Da się zastąpić karobem. Można kupić go w sklepach zielarskich albo ze zdrową żywnością. Można pominąć i dodać na przykład cynamon, on lekko zabarwi ciasto na beżowo.

  31. Anonimowy
    17 lutego, 2016, 9:19 am

    Witam, dziękuję za przepis. Właśnie szykuje sie di pieczenia i mam pytanie. W przepisie podano szklanka mleka a później dodajemy tylko pol szklanki, czy drugie pol tez trzeba dodac, czy w zależności od gęstości ciasta? I jeszcze jedno pytanie, czy mozna dodac żółtka a białka ubic na piane i dodac, czy nie ma sensu, bo i tak będzie za ciężkie i nie urośnie?

    1. opalanka
      17 lutego, 2016, 12:27 pm

      Tak,dodajemy pół a potem drugie pół w zależności od gęstości ciasta.
      Ponieważ ciasto jest ciężkie, piana nie utrzyma konstrukcji i nie urośnie.Jest na blogu ciasto – biszkopt z kaszy jaglanej, który jest bardziej puszysty , wtedy ubija się pianę.

  32. Anonimowy
    21 lutego, 2016, 3:56 pm

    Witam mogłaby pani w przybliżeniu powiedzieć ile ma kalorii Np cała blaszka lub jeden kawałek?

    1. opalanka
      21 lutego, 2016, 5:26 pm

      Nie. Ale można by policzyć wszystkie składniki z przepisu wg. jakiejś tabeli i podzielić na ilość kawałków.

  33. Anonimowy
    11 marca, 2016, 9:55 am

    Serdecznie NIE POLECAM tego ciasta… zrobiłam tak jak w przepisie, jedynie zamieniłam jajka na siemie lniane wg tego co napisała Pani w komentarzu tutaj jedno jajko zastępuje się 1 małą łyżeczką zalaną 2 łyżkami wrzątku, zamieniłam tym samy jakby 2 jajka bo zrobiłam podwójnie, więc dodałam do tego jeszcze 3 jajka, piekło się 2h bo po 1h patyk był wciąż mokry, przykryłam je papierem żeby się nie spaliło, niestety czuc spalenizne, ciasto po rozkrojeniu wciąż jest mokre, jestem zła bo zmarnowałam składniki, a z tej kasy miałabym 10 sniadań…

    1. opalanka
      11 marca, 2016, 1:02 pm

      To jest mokre ciasto, w rodzaju brownie,nie jak biszkoptowe, ucierane czy inne. Nie osiągnie się suchego patyczka po prostu, ma zupełnie inną fakturę. Pisałam o tym. Niepotrzebnie zatem siedziało w piekarniku tyle czasu.

  34. Agnieszka Aleksiejczyk
    18 marca, 2016, 6:58 pm

    Dzisiaj piekłam ,wyszło przepyszne . Ja dodalam ciemny cukier i oprocz orzechow i zurawiny , ziarna słonecznika i troche pasty tahini . Polecam 🙂

    1. opalanka
      19 marca, 2016, 10:08 am

      Super!

  35. Anonimowy
    25 marca, 2016, 12:43 pm

    Ciasto na zdjęciu wygląda super, zrobiłam je, bo kierowałam się także entuzjastycznymi komentarzami pod przepisem. Konsystencja mnie nie przeraziła, piekłam według przepisu i to był czas optymalny rzeczywiście. Cukier zamieniłam nie na 8-10 daktyli, tylko 20, do tego dodałam jeszcze wodę po moczeniu daktyli i jednego banana, mimo to ciasto w ogóle nie ma jakiejkolwiek słodyczy, smakuje jak jakiś mdły pasztet. Aby je uratować posmarowałam je na wierzchu samodzielnie zrobioną nutellą daktylową. Mimo to ciasto jest absolutnie nie do zjedzenia. Po raz kolejny zrobiłam ciasto wiedziona "och-ami" i "ach-ami" w komentarzach i po raz kolejny klapa. Też uważam jak jedna z przedmówczyń – szkoda składników trochę.

    1. opalanka
      25 marca, 2016, 1:05 pm

      No to zostaje tylko cukier lub ksylitol.

    2. ailimee
      8 października, 2016, 1:55 pm

      dwie lewe ręce?

      ciasto mega! robi furorę za każdym razem. ja robiłam z erytrytolem i było mega słodkie.

  36. Anonimowy
    25 marca, 2016, 7:02 pm

    Chyba tak, choć strasznie liczyłam na to, że zdrowszy zamiennik da radę 🙂

    1. opalanka
      25 marca, 2016, 9:27 pm

      No wiem. Można by dać jeszcze sporo siekanych moreli i rodzynek oraz domowej nutelli (ktoś dawał w komentarzu na górze), na pewno nie wody z daktyli ona rozrzedziła jeszcze masę.

  37. ailimee
    2 października, 2016, 12:59 pm

    Pyszne, zdrowe, szybkie.
    Uwielbiam i polecam. Dziękuję za przepis.

  38. Anonimowy
    25 maja, 2017, 7:44 am

    Przepyszne ciasto, piekłam już dwa razy w ciągu jednego tygodnia 🙂 zrobiło furorę dzisiaj w pracy 😉 na wierzch roztapiam czekoladę karmelową od Wedla i czuję się jak w niebie ;))

    Pozdrawiam,
    Asia

  39. Hania
    4 marca, 2018, 7:26 pm

    Właśnie robię, już trzeci raz w przeciągu tygodnia ? prawdziwe niebo na talerzu ?

  40. Kinga
    22 sierpnia, 2018, 10:16 am

    Ciasto przepyszne, robię już chyba dwudziesty raz i smakuje nawet tym, którzy w życiu nie wzięliby kaszy jaglanej do ust! Nie zniechęcajcie się, że ciasto wychodzi “mokre”. Na jczęściej piekę je późnym wieczorem, zostawiam na noc do wystygnięcia. Rano ciasto jest zwarte, nie ma problemu z pokrojeniem go. Kasza jaglana ma to o siebie, że zastyga po ostudzeniu. smacznego 🙂

  41. Pingback: 2019
  42. Małgorzata
    22 lipca, 2019, 11:24 am

    Proszę o szczegóły pieczenia. Czy piekarnik ma być (lub może być) z termoobiegiem, czy wówczas temp. również 170 st.? Czy pieczenie może odbywać się tylko z góry (jak w prodiżu) czy musi być od góry i dołu jak w przypadku chleba i ciasta drożdżowego. Nie mam klasycznego piekarnika, dlatego te informacje są ważne w każdym przepisie który chciałabym spróbować. Pozdrawiam

    1. Beata Królikiewicz
      22 lipca, 2019, 2:36 pm

      Góra – dół, bez termoobiegu, środkowa półka. Pozdrawiam

  43. Iwona
    7 listopada, 2019, 5:38 pm

    Zrobiłam , pyszne , ale strasznie niskie. Urosło , potem opadło , ma może 1 cm wysokości ?

  44. Iwona
    7 listopada, 2019, 5:42 pm

    Nie wiem , czy coś zrobiłam nie tak? Ale nie poddaje się , zrobię jeszcze raz i zobaczymy jakie wyjdzie ☺️?

    1. Beata Królikiewicz
      10 listopada, 2019, 9:40 pm

      To ciasto nie rośnie. Nie puszy się. Dałam w opisie tę informację. To raczej rodzaj leguminy, deseru. Jeśli na 1 cm. to chyba za duża blaszka. W mniejszej będzie wyższe.

  45. Alicja
    24 listopada, 2019, 12:53 pm

    Jeśli mam już ugotowaną kasze to ile jej dać?

  46. Natalia
    23 grudnia, 2019, 8:52 am

    Czy z tego ciasta można zrobić babeczki i piec w papierowych foremkach?

    1. Beata Królikiewicz
      12 sierpnia, 2020, 9:12 am

      Tak.

  47. Guska
    21 maja, 2020, 10:39 am

    Niebiańskie … Cudowne…wręcz.

  48. Kasia
    7 sierpnia, 2020, 7:14 am

    Ciasto genialne :))), tak pyszne, a przy tym zdrowe 😀

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Twoje dane będą przetwarzane zgodnie z polityką prywatności.

Optionally add an image (JPEG only)

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Optionally add an image (JPEG only)