Jak ugotować kaszę jaglaną

Jak ugotować kaszę jaglaną to ważna informacja dla tych, którzy chcą być zdrowi,  mieć szczupłą sylwetkę, błyszczące włosy i paznokcie, czyste jelita, dobrą pamięć, nerki, wątrobę i żołądek jak dzwon oraz zdrowo rosnące, niekichające dzieci – marsz do sklepu po kaszę jaglaną. Odkwasza wszystko co zakwasiliśmy białym pieczywem, cukrem, przetworzonym jedzeniem. Ilości witamin, mikro i makro elementów, które zawiera nie chce mi się wypisywać, lista jest ogromnie długa.

Prowadzący blog Gotuj zdrowo, zmęczony przekonywaniem dzieci po ludzku, przez dwa miesiące płacił im po 5 zł za zjedzenie jaglanki na śniadanie. Eksperyment się udał, dzieci się przyzwyczaiły i jaglankę polubiły, inwestycja się opłaciła jak nie wiem co. Aspekt wychowawczy dyskusyjny pomijamy, cel był szczytny. Jeśli ktoś jaglanki nie jada, jadać zacząć musi, przynajmniej dwa razy w tygodniu. Tym najbardziej opornym polecam rozpoczęcie działania od łatwego ciasta z kaszy jaglanej.

Jak ugotować kaszę jaglaną

Jak ugotować kaszę jaglaną – kasza na sypko :

– kubek kaszy (ok. 250 ml) 
– wrzątek
-szczypta soli
-łyżeczka, dwie oleju sezamowego, lnianego lub rzepakowego

Kaszę wsypać do suchego garnka, włączyć średni ogień i mieszając drewnianą lub plastikową łopatką prażyć minutę, dwie, do uzyskania orzechowego aromatu. Zalać kaszę kubkiem wrzątku (pozbawimy jej ewentualnej goryczy), zamieszać i odcedzić na sicie. Przełożyć z powrotem do garnka, zalać dwoma kubkami wrzątku, ustawić na najmniejszym ogniu i przykryć pokrywką. Gotować ok. 15 minut nie mieszając. Posolić po ugotowaniu i dodać łyżeczkę oleju.

Przy przygotowaniu kaszy do deserów i kremów gdzie sypkość nie ma znaczenia, niekoniecznie trzeba kaszę prażyć. Wystarczy porządnie przepłukać zimną wodą, następnie przelać wrzątkiem na sicie i gotować 15 min. pod przykryciem. Ilość wody musi być dwa razy większa niż ilość kaszy.

Mówię Wam – niebo na talerzu:)

 

Zapisz



  1. Aguś kulinarnie
    24 kwietnia, 2014, 4:51 pm

    A widzisz,czyli trzeba mieć na nią sposób:)Dzięki za radę:)

  2. Salvador Dali
    25 kwietnia, 2014, 3:49 am

    ahh.. ugotować to sztuka, fakt! 🙂
    Przydatny post 🙂

  3. Kamilcia
    26 kwietnia, 2014, 8:33 am

    w naszym klimacie warto kaszę zawsze prażyć 🙂 zmienia to jej właściwości – dostosowuje do warunków u nas 🙂

  4. Love Krowe
    27 kwietnia, 2014, 6:31 am

    Kaszę uwielbiam 🙂 Właśnie miałam w planie w tym tygodniu placuszki na słodko z jej udziałem 😉
    pozdrawiam i zapraszam na http://love-krowe1.blogspot.com/ 🙂

    1. Agnieszka Iks
      1 marca, 2015, 8:13 pm

      Uwielbiam kaszę jaglaną w każdej postaci. Na słodko z mlekiem kokosowym i daktylami, czy przyrządzoną w parowarze piętrowym (z philipiaka) z piersią kurczaka i warzywami.Zazwyczaj kaszę przez 3 minuty przyprażam, aż zacznę czuć zapach orzechów. Jestem uzależniona od kasz. ZAstanawiam się czy można zrobić jaglane domowe lody.

  5. Anonimowy
    4 stycznia, 2017, 2:41 pm

    Uwielbiam pierogi z kaszą jaglaną, mogę je jeść na śniadanie i kolację… A na obiad chałwa z lodami … może być leciutko posypana kaszą jaglaną;)

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Administratorem danych pozyskanych za pośrednictwem formularza jest Fundacja Rozwoju Przedsiębiorczości „Twój StartUP”, dane będą upublicznione w serwisie w celu wyrażenia opinii na podst. wyrażonej zgody do czasu jej wycofania. Pełne informacje są dostępne tutaj.

Optionally add an image (JPEG only)

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Optionally add an image (JPEG only)