Tort poprzecznie zakręcony

Tort poprzecznie zakręcony upatrzyłam sobie (tu). Sposób zawijania pojęłam dość szybko i metodą empiryczną, ponieważ znaleźć przepisu nie umiałam, wykonałam. Ciasto jest bardzo efektowne, niewiele bardziej pracochłonne niż zwykły tort, ale nie aż tak, by nawet niezbyt doświadczony, pojętny lub nastawiony na sukces uczeń nie sprostał. Potrzebowałam sprawdzić czy umiem – umiem. Tort jest bardzo wysoki, a do jego przygotowania potrzebne są dwie duże, płaskie blaszki z wyposażenia piekarnika i tortownica o średnicy 21 cm. Spodziewałam się, że zużyję mniej kremu i mniej ciasta, w sumie okazało się, że biszkopty pożarły 14 średnich jajek.

Jeśli mamy  piekarnik z termoobiegiem, za jednym zamachem da się wpakować wszystkie trzy blaszki na raz. Jeśli nie – trzeba pojedynczo, choć czas pieczenia jest krótki, zatem nie jest to zbyt kłopotliwie. Sporo kremu pochłania dekoracja i wyrównanie powierzchni ciasta, trzeba przygotować się na większą niż się wydaje ilość. Jeśli przygotuje się ten tort na  Wielkanoc, urodziny czy komunię – efekt murowany. To duży, wieloosobowy tort, mimo, że początkowo biszkopt 21 cm wygląda skromnie. Po dodaniu kremu i pasków poprzecznych wyjdzie naprawdę duuuuży:)

Tort poprzecznie zakręcony
Tort poprzecznie zakręcony
Tort poprzecznie zakręcony

Tort poprzecznie zakręcony- składniki:

na biszkopty ( jeden niski, okrągły 21 cm i dwa płaskie blaty jak na roladę. Składniki muszą mieć temperaturę pokojową): 

– 14 średnich jajek
– 3/4 szklanki cukru
– 2 szklanki mąki pszennej
– pół szklanki mąki ziemniaczanej
– łyżeczka proszku do pieczenia
– dwie łyżki kakao

na krem:

– 800 ml schłodzonej dobrze śmietanki 36 %
– 600 g schłodzonego serka mascarpone
– 2/3 szklanki cukru

do nasączenia : 

– szklanka lekko osłodzonej herbaty z cytryną, ew. kieliszkiem mocnego alkoholu

Schemat tortu ze zdjęciem podziału ciasta można znaleźć tutaj.

Tort poprzecznie zakręcony – przepis

Dno tortownicy i dwie duże blaszki z wyposażenia piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik ustawić na 160 st. z włączonym termoobiegiem.

Żółtka bardzo starannie oddzielić od białek. W dużej misce ubić białka na sztywno ze szczyptą soli, pod koniec dodając partiami cukier. Przy pomocy łopatki wolno i delikatnie wmieszać po żółtku. Nie przestając mieszać, dodawać stopniowo, porcjami, przesiane z proszkiem mąki.
Masę podzielić na trzy równe części. Do jednej wmieszać delikatnie, po łyżce, przesiane kakao.
Ciemne ciasto przelać do tortownicy.
Pozostałe części rozsmarować równymi warstwami na dwóch płaskich blaszkach (tych z wyposażenia piekarnika), podobnie jak przy pieczeniu rolady (można zajrzeć tu).
Tortownicę ustawić najwyżej z trzech blaszek (ale nie na samej górze piekarnika), płaskie blachy na niższych półkach. Po ok. 10- 13 minutach ciasto na dużych blachach powinno być zrumienione i gotowe, należy je wyjąć i przestudzić. Ciemne ciasto w tortownicy piecze się kilka minut dłużej, należy sprawdzić, czy drewniany patyczek od szaszłyków wyjęty z formy jest suchy. Jeśli tak – ciasto jest upieczone.

Śmietankę ubić na sztywno mikserem, pod koniec dodając po łyżce cukru, wmiksować ser mascarpone, odstawić do lodówki.

Wystudzony biszkopt z tortownicy przekroić ostrym nożem na dwa blaty.
Biszkopty na blaszkach pokroić – każdy – na cztery równej szerokości paski (można nożem do pizzy).  Odkroić ewentualne niezbyt równe brzegi. Lepiej je kroić równolegle do krótszego boku blaszki. Krojony wzdłuż dłuższego, tort wyszedł mi dwukrotnie w kształcie walca. Też był bardzo ciekawy 🙂
Blat ciemnego biszkoptu położyć na talerzu lub paterze, nasączyć połową ponczu, posmarować cienką warstwą dżemu i nałożyć ok. pół centymetrową warstwę kremu.

Każdy pasek z płaskich blach lekko nasączyć, można użyć do tego kuchennego pędzelka. Niezbyt mocno, by przy składaniu nie rozpadł nam się w rękach. Jeśli się rozpada – trudno, trzeba lepić i tak wyjdzie bardzo ładnie, naprawdę:) Nasmarować cienko najpierw dżemem, potem na ok.0,5-1 cm kremem. Zwijać możliwie ciasno w ślimak, jeden pasek za drugim i ułożyć pionowo na środku ciemnego biszkoptu.
Drugą część ciemnego ciasta nasączyć, posmarować dżemem i kremem. Nałożyć (przykryć) zwinięty ślimak. Odłożyć kilka łyżek kremu do dekoracji, a pozostałą jego częścią wysmarować brzegi i wierzch tortu, wyrównując powierzchnię do kształtu walca.

 

Tort poprzecznie zakręcony

 

Tort poprzecznie zakręcony

Mówię Wam – niebo na talerzu:)

Zapisz



  1. Angie
    25 marca, 2014, 1:57 pm

    Ale piękny ten tort! Świetnie Ci wyszedł!

  2. kuchcikOla
    25 marca, 2014, 2:50 pm

    wygląda bardzo efektownie 🙂

  3. wedelka
    25 marca, 2014, 3:02 pm

    Obłędny 🙂

  4. Justyna Żak
    25 marca, 2014, 3:04 pm

    wygląda rewelacyjnie:)

  5. Aguś kulinarnie
    25 marca, 2014, 4:57 pm

    WOW!!!

  6. ugotujmyto.pl
    25 marca, 2014, 5:33 pm

    Woow! Mistrzostwo!!!

  7. Kulinarne Inspiracje
    25 marca, 2014, 6:56 pm

    cudoo!!!

  8. Gosia
    25 marca, 2014, 7:02 pm

    cudny i jaki pomysłowy 🙂

  9. skoraq cooks
    25 marca, 2014, 8:24 pm

    Nie dość, że zakręcony to na dodatek boski. Pożądam go wszystkimi moimi śliniankami 🙂

  10. Salvador Dali
    25 marca, 2014, 8:27 pm

    14 jajek?! Mama chyba by mnie zabiła 😀
    Ale efekt końcowy-wow! Brak słów… 😀

  11. opalanka
    25 marca, 2014, 9:24 pm

    Na święta się nie doliczy:)

  12. Ewa Chojnowska
    26 marca, 2014, 7:23 am

    Inaczej nazywa sie to Fortepian…pysznie wygląda….

  13. opalanka
    26 marca, 2014, 8:57 am

    o, nie wiedziałam!

  14. monika jall
    26 marca, 2014, 12:01 pm

    Wierze, bo wyglada jak niebo na talerzu:)

  15. opalanka
    26 marca, 2014, 2:23 pm

    🙂

  16. Sosna
    26 marca, 2014, 4:47 pm

    Wow! Robi wrażenie 😀

  17. Edyta
    16 czerwca, 2014, 3:00 pm

    Tak!!! wyglada WoW !!! i smakuje WoW !! wiem robilam POLECAM !!!! Dziekuje !!! 🙂

    1. opalanka
      27 października, 2014, 8:29 pm

      Bardzo się cieszę:)

  18. Anonimowy
    24 sierpnia, 2015, 12:00 pm

    Chcialabym zrobic ten cudny tort na roczek synka,mam wiec kilka pytan 🙂 . Czy ta rolada biszkoptowa nie peka podczas zwijania? czy nie rozwinie sie to zrolowane ciasto? Po zwinieciu wszystkich warstw, pozostanie taka nierownosc, mam to wyrownac kremem, prawda?:) Przepraszam za takie pytania, ale chcialabym sie dobrze przygotowac do robienia tego arcydziela :). Pozdrawiam serdecznie

    1. opalanka
      24 sierpnia, 2015, 1:44 pm

      Robiłam kila razy i nie pękała albo się tym nie przejmowałam, nie miało to znaczenia dla ostatecznego wyglądu. Nie rozwijała się po zawinięciu. Ewentualną nierówność należy wypełnić kremem. Czasem paski uda mi się pokroić równo, czasem mniej:) Wyjdzie na pewno:)

  19. Anonimowy
    27 sierpnia, 2015, 1:59 pm

    jutro się więc za niego biorę :). A dżem jaki najlepiej dać? Mogą być powidła śliwkowe?

    1. opalanka
      27 sierpnia, 2015, 5:38 pm

      Mogą, bez dużych kawałków owoców.

    2. Anonimowy
      27 sierpnia, 2015, 8:18 pm

      Dziękuję 🙂 a Pani jaki konkretnie dżem dawała do tego tortu?I drugie pytanie czy ten tort wychodzi mały, bo kupiłam dziś blaszkę 21cm i wydaje mi się, że malutka bardzo..czy wysokością nadrobi ten tort? Na urodzinach będzie 12 osób i boję się czy wystarczy dla każdego. Na większej tortownicy się nie da z tych proporcji bo ślimak pewnie wyszedłby za chudy..Bardzo się stresuję tym wypiekiem, ale robiłam już kilka ciast z Pani przepisów i wszystkie były bardzo smaczne, więc jutro robię próbę na ten tort i sernik puszysty 🙂

    3. opalanka
      28 sierpnia, 2015, 6:00 am

      Nadrobi wysokością, będzie duży. i na pewno wystarczy. Jest w nim 14 jajek i bardzo dużo kremu. Używałam dżemu wiśniowego. Stres odrzucamy i bawimy się w składanie śmiesznego tortu. Na pewno wyjdzie. I proszę napisać jak poszło!

    4. Anonimowy
      28 sierpnia, 2015, 6:10 am

      Bardzo dziękuję 🙂 Na pewno dam znać ! Pozdrawiam. Aldona

    5. Anonimowy
      29 sierpnia, 2015, 6:22 pm

      Zrobione 🙂 Wygląd powalający, składanie go to fajna przygoda, mąż montował w całość a ja przygotowywałam części :). Na pewno zrobię go kiedyś jeszcze raz, myślę, że dobrze byłoby troszkę nasączyć roladę, bo była troszkę sucha. Ale ogólnie super 🙂 Dziękuję !

    6. opalanka
      30 sierpnia, 2015, 7:45 am

      Bardzo się cieszę 🙂 Najważniejsze, że była zabawa:) Starczyło?

    7. Anonimowy
      30 sierpnia, 2015, 10:53 am

      Tort faktycznie wyszedł ogromny 🙂 jeszcze połowa została, na szczęście dziś dojadą następni goście 😉

  20. Anonimowy
    12 listopada, 2015, 6:51 am

    czy rolade tez nasaczyc

  21. Anonimowy
    12 listopada, 2015, 6:59 am

    witam… prosze mi napisać jak bym upiekła w tych blaszkach od piekarnika to w którą strone ma pokroić paski dłuższą czy krótszą , i jeszcze jedno czy w normalnej blaszce jak bym upiekła to by były za wąskie paski tak mi sie wydaje ,,,

    1. opalanka
      12 listopada, 2015, 9:39 am

      Węższą stroną na cztery, szerszą na trzy. W innej formie będzie mniejsza powierzchnia, ale to tez możliwe. Paski muszą być mniej więcej szerokości rantu tortownicy. Dobrze jest je lekko nasączyć, niezbyt mocno, żeby nie rozpadły się podczas składania.

  22. smaki-katriny.blogspot.com
    9 maja, 2016, 10:42 pm

    cudowny, upiekę taki na dzień mamy

  23. Małgorzata Szczur
    22 września, 2016, 3:00 pm

    witam mam pytanie,mam zwykly piekarnik na jedno ciasto,jak przygotuje na trzech blaszkach i będę piekła pojedynczo czy te pozostałe sie nie zepsują,albo nie wyrosną

    1. opalanka
      22 września, 2016, 3:33 pm

      Jeśli piekarnik jest bez termoobiegu, to trzeba piec pojedynczo.
      Piekłabym najpierw te na płaskich blaszkach, bo to krótka sprawa. Po nich wsadziłabym ciasto w tortownicy.
      Te biszkopty nie wyrastają bardzo, pozostają tylko puszyste i tak jest dobrze.

  24. Anonimowy
    18 stycznia, 2017, 11:46 am

    Czy placki mozna upiec dzien wczesniej przed skladaniem? Czy nie obsechna I nie beda sie lamac?

    1. opalanka
      18 stycznia, 2017, 2:59 pm

      Można upiec dzień wcześniej, po ostygnięciu przykryć dobrze gęstą ściereczką. Nawet jak się połamią trochę i tak namiękają potem kremem i zupełnie nie widać tych miejsc w torcie.

  25. Adriana
    16 stycznia, 2018, 2:28 pm

    Witam, czy ten tort nadaje się do oblozenia lukrem plastycznym?

  26. Beata Królikiewicz
    16 stycznia, 2018, 7:12 pm

    Tylko wtedy jeśli się go z wierzchu posmaruje kremem maślanym lub budyniowym, np z tego przepisu http://niebonatalerzu.pl/2015/01/jak-zrobic-krem-do-tortow-i-cias.html, wystarczy 1/4 porcji, tylko tyle by cienką warstwę położyć na wierzchu i brzegach. Śmietanowe kremy rozpuszczają masę cukrową – lukier plastyczny.

  27. Adriana
    17 stycznia, 2018, 7:31 am

    Tak wiem bardziej chodzi mi o to czy ten biszkopt rolowany jest na tyle stabilny że utrzyma ta cała masę z ozdobami 🙂
    Dziękuję bardzo za odpowiedź. Na niedzielę robię tort dla córki. Mam nadzieję że wyjdzie.

    1. Beata Królikiewicz
      17 stycznia, 2018, 11:18 am

      Aaaa, tak, to stabilny jest:)

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Administratorem danych pozyskanych za pośrednictwem formularza jest Fundacja Rozwoju Przedsiębiorczości „Twój StartUP”, dane będą upublicznione w serwisie w celu wyrażenia opinii na podst. wyrażonej zgody do czasu jej wycofania. Pełne informacje są dostępne tutaj.

Optionally add an image (JPEG only)

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Optionally add an image (JPEG only)