Bardzo dobra babka marchewkowa,wielkanocna

Najlepsza z babek wielkanocnych jakie zdarzyło mi się jeść. Lubię ciasta wilgotne albo bardzo wilgotne, więc w święta szkoda mi miejsca w brzuchu na zwyczajne babki. Ale ta jest bardzo wyjątkowa, bo nie dość, że odpowiednio mokra, to bakaliowa, z namoczonymi wcześniej rodzynkami, w dodatku z wyraźnie wyczuwalnym smakiem cytryny. Ponieważ upieczenie jej jest bardzo łatwe, a do świąt jest trochę czasu, można przeprowadzić próbę i mieć wyjątkowe ciacho do popołudniowej kawy. Najlepiej w doborowym towarzystwie, rzecz jasna. No pycha, polecam bardzo.

babka marchewkowa

babka marchewkowa – składniki (na babkę ok. 24 -25 cm średnicy) :

– 4 duże marchewki (starte na dużych oczkach tarki, ok. 2 szklanki startej masy)
– 5 jajek
– 3/4 szklanki cukru (najlepiej brązowego)
– 150 ml oleju lub stopionego masła
– 2 szklanki mąki
– łyżeczka proszku do pieczenia
– łyżeczka sody
– ok. 100 g rodzynek namoczonych we wrzątku lub w alkoholu( np. w rumie, czy wódce)
– duża garść posiekanych orzechów laskowych
– sok z całej cytryny
– ew. łyżeczka otartej z cytryny żółtej części skórki

na lukier:

– szklanka cukru pudru
– ok. dwie łyżki soku z cytyny

Łyżka masła do nasmarowania formy i tarta bułka do jej wysypania.

Piekarnik ustawić na 170 st. Całe jajka ubić z cukrem, dodać olej lub stopione i ostudzone masło, wymieszać. Mąkę przesiać do masy jajecznej razem z sodą i proszkiem do pieczenia. Całą masę połączyć ze startą marchewką, rodzynkami i orzechami, dodać cytrynowy sok, wymieszać łyżką do połączenia składników. Formę na babkę wysmarować masłem i wysypać tartą bułką. Piec ciasto ok.45 – 50 minut, patyczek od szaszłyków wyjęty ze środka ciasta musi być suchy. Po ok. 30 minutach należy sprawdzić, czy babka nie rumieni się zbytnio na wierzchu i ewentualnie przykryć ciasto folią aluminiową.

 

babka marchewkowa

Mówię Wam – niebo na talerzu:)



  1. Justyna Żak
    20 marca, 2014, 11:59 am

    świetnie wygląda, marchewkowej babki jeszcze nie jadłam:D

  2. Katarzyna Mujta
    20 marca, 2014, 8:06 pm

    Aż mnie ściska z żalu, że mój piekarnik nie działa 🙁

    1. opalanka
      20 marca, 2014, 8:45 pm

      Uch, naprawić trzeba:)

  3. ugotujmyto.pl
    20 marca, 2014, 8:26 pm

    Robiłam już brazylijską babkę marchewkową i wiem, że taka marchewkowa babka jest pyszna! Na wszelki wypadek Twoją też zapiszę, bo tak wygląda, że chętnie się skuszę :)!

  4. Beata Leszczynska
    20 marca, 2014, 10:54 pm

    Właśnie wyciągnęłam z piekarnika – nadejście wiosny uświetnię śniadaniem z babą 🙂

  5. opalanka
    21 marca, 2014, 9:18 am

    o rajuśku, sukces goni sukces:)

  6. poproszedokladke
    21 marca, 2014, 11:20 am

    właśnie poszukuję takiej mokrej babeczki na Święta, zrobię na pewno! 🙂

  7. opalanka
    21 marca, 2014, 1:34 pm

    Bardzo polecam:)

  8. ewik47
    23 marca, 2014, 11:19 am

    Czy mogę użyć formy do babki w kształcie prostokąta zamiast kominkowej??

  9. opalanka
    23 marca, 2014, 12:03 pm

    Tak. Jakiejś niedużej, jeśli ciasto ma być wyższe.

  10. skoraq cooks
    23 marca, 2014, 2:22 pm

    Moja ślinka cieknie tak samo pięknie, jak pięknie wygląda ta babka marchewkowa 🙂

  11. Salvador Dali
    23 marca, 2014, 7:43 pm

    no marchewkowej to jeszcze nie znałam :O
    Ale ją ozdobiłaś! Zachwyca oko.. 🙂

  12. openid
    18 kwietnia, 2014, 6:20 pm

    nie odważyłam się dać całej marchwi jaką przygotowałam… zobaczymy co wyjdzie 🙂

  13. opalanka
    18 kwietnia, 2014, 6:55 pm

    Napisz co wyszło:)

  14. mirawayne
    22 października, 2015, 9:35 pm

    Mieszkam w Sydney w Australii i dzis upieke te ciasto dla gosci Australijskich.Mira

  15. Marghi R
    8 kwietnia, 2016, 7:19 pm

    Wyglada wspaniale, wlasnie takiej babki szukalam. Na pewno ja zrobie i dam znac jak mi wyszla. Pozdrawiam z Italii 🙂

  16. opalanka
    8 kwietnia, 2016, 7:36 pm

    Pozdrowionka! 🙂

  17. Anonimowy
    17 sierpnia, 2016, 5:54 pm

    Bardzo często ja robię…. naprawdę świetna! Polecam!

  18. Bożena
    14 kwietnia, 2020, 9:12 am

    Genialny, prosty przepis. Babka świetna, wilgotna, aromatyczna, mniam. Polecam.

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Twoje dane będą przetwarzane zgodnie z polityką prywatności.

Optionally add an image (JPEG only)

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Optionally add an image (JPEG only)