Bardzo dobra babka marchewkowa,wielkanocna

Najlepsza z babek wielkanocnych jakie zdarzyło mi się jeść. Lubię ciasta wilgotne albo bardzo wilgotne, więc w święta szkoda mi miejsca w brzuchu na zwyczajne babki. Ale ta jest bardzo wyjątkowa, bo nie dość, że odpowiednio mokra, to bakaliowa, z namoczonymi wcześniej rodzynkami, w dodatku z wyraźnie wyczuwalnym smakiem cytryny. Ponieważ upieczenie jej jest bardzo łatwe, a do świąt jest trochę czasu, można przeprowadzić próbę i mieć wyjątkowe ciacho do popołudniowej kawy. Najlepiej w doborowym towarzystwie, rzecz jasna. No pycha, polecam bardzo.

babka marchewkowa

babka marchewkowa – składniki (na babkę ok. 24 -25 cm średnicy) :

– 4 duże marchewki (starte na dużych oczkach tarki, ok. 2 szklanki startej masy)
– 5 jajek
– 3/4 szklanki cukru (najlepiej brązowego)
– 150 ml oleju lub stopionego masła
– 2 szklanki mąki
– łyżeczka proszku do pieczenia
– łyżeczka sody
– ok. 100 g rodzynek namoczonych we wrzątku lub w alkoholu( np. w rumie, czy wódce)
– duża garść posiekanych orzechów laskowych
– sok z całej cytryny
– ew. łyżeczka otartej z cytryny żółtej części skórki

na lukier:

– szklanka cukru pudru
– ok. dwie łyżki soku z cytyny

Łyżka masła do nasmarowania formy i tarta bułka do jej wysypania.

Piekarnik ustawić na 170 st. Całe jajka ubić z cukrem, dodać olej lub stopione i ostudzone masło, wymieszać. Mąkę przesiać do masy jajecznej razem z sodą i proszkiem do pieczenia. Całą masę połączyć ze startą marchewką, rodzynkami i orzechami, dodać cytrynowy sok, wymieszać łyżką do połączenia składników. Formę na babkę wysmarować masłem i wysypać tartą bułką. Piec ciasto ok.45 – 50 minut, patyczek od szaszłyków wyjęty ze środka ciasta musi być suchy. Po ok. 30 minutach należy sprawdzić, czy babka nie rumieni się zbytnio na wierzchu i ewentualnie przykryć ciasto folią aluminiową.

 

babka marchewkowa

Mówię Wam – niebo na talerzu:)



  1. Justyna Żak
    20 marca, 2014, 11:59 am

    świetnie wygląda, marchewkowej babki jeszcze nie jadłam:D

  2. Katarzyna Mujta
    20 marca, 2014, 8:06 pm

    Aż mnie ściska z żalu, że mój piekarnik nie działa 🙁

    1. opalanka
      20 marca, 2014, 8:45 pm

      Uch, naprawić trzeba:)

  3. ugotujmyto.pl
    20 marca, 2014, 8:26 pm

    Robiłam już brazylijską babkę marchewkową i wiem, że taka marchewkowa babka jest pyszna! Na wszelki wypadek Twoją też zapiszę, bo tak wygląda, że chętnie się skuszę :)!

  4. Beata Leszczynska
    20 marca, 2014, 10:54 pm

    Właśnie wyciągnęłam z piekarnika – nadejście wiosny uświetnię śniadaniem z babą 🙂

  5. opalanka
    21 marca, 2014, 9:18 am

    o rajuśku, sukces goni sukces:)

  6. poproszedokladke
    21 marca, 2014, 11:20 am

    właśnie poszukuję takiej mokrej babeczki na Święta, zrobię na pewno! 🙂

  7. opalanka
    21 marca, 2014, 1:34 pm

    Bardzo polecam:)

  8. ewik47
    23 marca, 2014, 11:19 am

    Czy mogę użyć formy do babki w kształcie prostokąta zamiast kominkowej??

  9. opalanka
    23 marca, 2014, 12:03 pm

    Tak. Jakiejś niedużej, jeśli ciasto ma być wyższe.

  10. skoraq cooks
    23 marca, 2014, 2:22 pm

    Moja ślinka cieknie tak samo pięknie, jak pięknie wygląda ta babka marchewkowa 🙂

  11. Salvador Dali
    23 marca, 2014, 7:43 pm

    no marchewkowej to jeszcze nie znałam :O
    Ale ją ozdobiłaś! Zachwyca oko.. 🙂

  12. openid
    18 kwietnia, 2014, 6:20 pm

    nie odważyłam się dać całej marchwi jaką przygotowałam… zobaczymy co wyjdzie 🙂

  13. opalanka
    18 kwietnia, 2014, 6:55 pm

    Napisz co wyszło:)

  14. mirawayne
    22 października, 2015, 9:35 pm

    Mieszkam w Sydney w Australii i dzis upieke te ciasto dla gosci Australijskich.Mira

  15. Marghi R
    8 kwietnia, 2016, 7:19 pm

    Wyglada wspaniale, wlasnie takiej babki szukalam. Na pewno ja zrobie i dam znac jak mi wyszla. Pozdrawiam z Italii 🙂

  16. opalanka
    8 kwietnia, 2016, 7:36 pm

    Pozdrowionka! 🙂

  17. Anonimowy
    17 sierpnia, 2016, 5:54 pm

    Bardzo często ja robię…. naprawdę świetna! Polecam!

  18. Bożena
    14 kwietnia, 2020, 9:12 am

    Genialny, prosty przepis. Babka świetna, wilgotna, aromatyczna, mniam. Polecam.

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Administratorem danych pozyskanych za pośrednictwem formularza jest Fundacja Rozwoju Przedsiębiorczości „Twój StartUP”, dane będą upublicznione w serwisie w celu wyrażenia opinii na podst. wyrażonej zgody do czasu jej wycofania. Pełne informacje są dostępne tutaj.

Optionally add an image (JPEG only)

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Optionally add an image (JPEG only)