Ciasto arabskie

Ciasto arabskie – nie należy się po nim spodziewać niczego co z ciastem kojarzy się każdemu europejczykowi. Nie byłam nigdy w żadnym z krajów arabskich i przygotowałam go na podstawie rozmaitych wpisów necie (np. tego) Deser oryginalnie jest bardzo słodki (o ile przygotuje się go zgodnie z recepturą, w przepisie podałam też wariant b), przez syrop, którym nasącza się ciasto po upieczeniu. Będzie smakował tym, którzy lubią kaszę mannę i kokosanki. Ja lubię. Najczęściej kroi się go w kształt rombów, u mnie wystąpiły kwadraty. Europejskim dodatkiem są też wiśnie z konfitury, których użyłam do dekoracji zamiast migdała. Sporo wnoszą  smakowo, polecam, to dobra modyfikacja. Ciasto arabskie.

 

Ciasto arabskie

 

Ciasto arabskie

 

Ciasto arabskie – składniki (na blaszkę ok. 23x 32 cm) :

–  dwie szklanki kaszy manny
–  pół szklanki cukru
– 1łyżeczka proszku do pieczenia
– 50 g rozpuszczonego masła, najlepiej klarowanego ale niekoniecznie
–  szklanka wiórków kokosowych
– 300 g gęstego jogurtu naturalnego
– ewentualnie 1 łyżka pasty tahini do wysmarowania blaszki, ja pominęłam, użyłam papieru do pieczenia, by ciasto się nie przykleiło, ale zastosowanie tahini nada deserowi bardziej arabskiego charakteru
– garść obranych ze skórki migdałów/u mnie wiśnie z konfitury

syrop do nasączenia: 

– 1 szklanka cukru ( niektóre przepisy podają nawet dwie)
– 1 szklanka wody
– sok z połowy cytryny
– łyżeczka wody różanej lub z kwiatów pomarańczy – niekoniecznie

Ciasto arabskie – przepis

Piekarnik rozgrzać do temperatury 175 st. C. Blaszkę wysmarować łyżką tahini lub wyłożyć papierem do pieczenia. Składniki ciasta wymieszać do uzyskania jednolitej masy. Wyłożyć ciasto do blaszki, wygładzić powierzchnię. Oryginalnie ciasto kroi sie przed pieczeniem w kształt rombów. Ja pokroiłam po pieczeniu, w kwadraty. W środek każdego kawałka lekko wcisnąć migdał. Piec ok. 40 minut, do zrumienienia powierzchni.

Wodę zagotować z cukrem i sokiem cytrynowym, zmniejszyć ogień do minimum i gotować jeszcze ok. 15 minut. Dodać wodę różaną i odstawić do przestudzenia. Zalać nim ciasto zaraz po upieczeniu, udekorować dowolnie.

Ciasto arabskie

 

Mówię Wam – niebo na talerzu:)

Zapisz



  1. Aguś kulinarnie
    5 lutego, 2014, 9:34 am

    Świetne i ślicznie udekorowane!

  2. Angie
    5 lutego, 2014, 1:54 pm

    Bardzo jestem ciekawa smaku tego ciasta, a jako że uwielbiam kaszę mannę na pewno by mi smakowało: )

  3. opalanka
    5 lutego, 2014, 5:41 pm

    Smakuje specyficznie,myślę, że niektórzy polubią inni nie:)

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Twoje dane będą przetwarzane zgodnie z polityką prywatności.

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie