Najlepszy domowy baileys
Zrobiony domowym sposobem smakuje mi chyba bardziej niż ten oryginalny. W każdym razie porównywalnie. Nieco inaczej, ale bardzo, bardzo dobrze. Przygotowała go Olcia, przepis zapisałam, bo powtarzać go będę na pewno. Najlepszy domowy baileys pasuje do szklanki z lodem, albo można go sączyć z małych, likierowych kieliszków. Czy ma właściwe proporcje i czy naprawdę można go tak właśnie nazwać – zupełnie nie ma dla mnie żadnego znaczenia, mnie smakuje baaaaardzo. Gdyby jakiś pan np. zapragnął ofiarować miłej pani własnoręcznie wykonany prezent bez okazji albo na walentynki – polecam.
składniki:
– 200 ml whiskey
– 100 ml spirytusu
– puszka masy “krówkowej” lub słodzonego, skondensowanego mleka
– 200 ml słodkiej śmietanki 30 – 36%
– 40 ml mocnej kawy, najlepiej z kawiarki lub ekspresu lub 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej rozrobionej w 2-3 łyżkach wrzątku
– ew. wnętrze wyskrobane z laski wanilii lub kilka kropli ekstraktu waniliowego
Jeśli używamy skondensowanego mleka należy go gotować w puszce zanurzonej całkowicie we wrzątku przez 3 godziny, przestudzić. Masę krówkową lub zgęstniałe podczas gotowania mleko, przełożyć do garnka. Jeśli używamy masy krówkowej, lekko podgrzać mieszając, tylko tyle, by rozluźnić jej konsystencję, ostudzić do temperatury pokojowej. Dodać pozostałe składniki, dobrze wymieszać przy pomocy kuchennej “rózgi” do ubijania. Spróbować, czy wystarczająco słodki, można go ewentualnie dosłodzić cukrem pudrem. Schłodzić w lodówce a najlepiej zostawić do przegryzienia na 7 dni:)
Mówię Wam – niebo na talerzu:)
Czy jeśli zamiast spirytusu dałabym wódkę,to byłby to duży błąd?uwielbiam takie trunki 🙂
Byłoby mniej procentowo. Chyba,że dodasz 200 ml wódki, tylko likier wyjdzie rzadszy. Ale też pyszny.
Nie piłam nigdy, ale wygląda zachęcająco.
Domowego jeszcze nie miałam okazji spróbować. Będę musiała chyba to nadrobić 😉
Uwielbiam ten kupny, ale skoro można go zrobić w domu to biegnę po składniki
Zdecydowanie muszę wypróbować domową wersję!
bardzo czuć tę whiskey? bo czystej nie lubię, ale za to z colą już jest ok, a mam chęć wypróbować ten przepis 😀
Też nie lubię, tu jest ok:)
Jak długo można przechowywać ten likier i w jakiej temperaturze
?
Myślę, że długo dowolnie, alkohol jest dobrym konserwantem. Temperatura pokojowa będzie odpowiednia.
Ciekawy przepis 🙂 Planuję wręczyć taki likier na świąteczny prezent, a wykonane własnoręcznie cieszy najbardziej 🙂
wyszlo wysmienite :O tylko scieła mi sie smietanka – kupilam 36%- czemu 🙁
Nie wiem. Może sprawia to duża różnica temperatur. Czyli może śmietankę należy wyjąć wcześniej z lodówki. Zapisuję do sprawdzenia, bo pewności nie mam.
Pyyycha, lepszy niż kupny 🙂 dlaczego wcześniej nie znałam tego przepisu? 😉
A nie wiem:)
Dajecie częściej masę krówkową czy mleczko skondensowane?