Bardzo dobre muffiny z jabłkami
Bardzo dobre muffiny z jabłkami, bez ucierania, ubijania, trzeba wymieszać wszystko łyżką. Na wierzchu mają chrupiącą kruszonkę, taką, jakiej używam do pieczenia szarlotki. Są miękkie i mają wyczuwalny, maślany aromat. Z ich zrobieniem poradzi sobie każdy, nawet ten, kto nie ma pojęcia o kuchni nic a nic. Przygotowanie ich zajęło mi może 10 minut, choć robiłam je z podwójnej porcji. Zostały zabrane w podróż na drogę i posłużyły jako mały, słodki prezent dla współlokatorów w nowym mieszkaniu Olci. Wyglądają być może nieco niepozornie, ale smakują bardzo dobrze, naprawdę polecam. Bardzo dobre muffiny z jabłkami.
Bardzo dobre muffiny z jabłkami- składniki ( na 12 sztuk )
– dwie prawie pełne szklanki mąki ( razem ok. 300 g)
– 3/4 szklanki cukru ( najlepiej brązowego, ale niekoniecznie)
– 2 jajka
– 100 g masła
– łyżeczka proszku do pieczenia
– 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
– 2-3 duże jabłka
– ew. łyżeczka cynamonu
– ok. pół szklanki mleka
na kruszonkę :
– łyżka masła
– dwie łyżki cukru
– dwie łyżki mąki
Bardzo dobre muffiny z jabłkami – przepis
Piekarnik ustawić na 160 st. Foremki na muffinki nasmarować masłem i wysypać tartą bułką lub wyłożyć papierowymi papilotkami.
Masło roztopić w kuchence mikrofalowej lub w rondelku na ogniu, lekko przestudzić. Do miski wsypać mąkę, proszek, sodę, cynamon, cukier, wymieszać. Jajka roztrzepać widelcem z masłem i mlekiem, wlać do mąki, wymieszać łyżką. Jeśli masa będzie bardzo gęsta, dodać więcej mleka. Jabłka obrać i pokroić w kostkę (użyłam domowych, gotowych ze słoika), wsypać do miski, wymieszać z ciastem. Składniki kruszonki wymieszać ręką, zagnieść palcami tworząc okruchy. Napełniać foremki do ok. 2/3wysokości lub nieco więcej, na wierzch wyłożyć w mniej więcej równych porcjach okruchy kruszonki.
Wstawić do rozgrzanego piekarnika na ok. 10 minut z termoobiegiem, 12-15 minut bez, do lekkiego zrumienienia ciastek. Jeśli ktoś chce, może dodatkowo polać ciastka niewielką ilością lukru z dwóch lyżek cukru pudru, wymieszanych z kilkoma kroplami soku z cytryny.
Mówię Wam – niebo na talerzu:)
Mmmmmuszą być pyszne:)
Muffiny idealne pierwszy raz robiłam i wyszły wyśmienite. Ps. Świetne zdjęcia. 😉
Cieszę się, dziękujemy bardzo:)
Właśnie zrobiłam :))) pycha :))) jedyna modyfikacja – zamiast kruszonki dodałam na górę gorzką czekoladę :))) nawet ja jestem zachwycona!
Muffinki rewelacyjne,na drugi dzień jeszcze smaczniejsze.Do kruszonki dodałam wiórki kokosowe,mniam powiedział sąsiad,gdy wciągnął drugą muffinkę.
Cieszę się:)
ciasto wyszło luźne, proporcje jak w przepisie
Robiłam muffinki z podanego przepisu i wyszły naprawdę pyszne 🙂 Pozdrawiam 🙂
Robiłam muffinki z podanego przepisu i wyszły naprawdę pyszne 🙂 Pozdrawiam 🙂
chciałabym dodać jabłka ze słoika i pytanie ile ich dodać – cały mały słoik?
tak ok. 200 ml
Mam pytanie muszę dodać sodę.?
Jeśli nie masz, daj więcej proszku.
dziękuję za ten przepis – są to ulubione babeczki mojej córci. pieczemy je bardzo często i zawsze wychodzą pysznie- nie dodaję jednak sody gdyż za nią nie przepadam i jest dla mnie zbyt wyczuwalna. Polecam maminkowo.blogspot.com
🙂 bardzo się cieszę:)
MMMMM jutro od rana zabiorę się za te pyszności:) zapraszam do nas http://getbeautyandmore.blogspot.com/, pozdrawiamy gorrąco i dam znać jak mi poszło z Twoim przepisem 🙂
Mialam ochote na mufinki z jablkami i przypadkiem znalazlam Twoj przepis. Wlasnie sie pieka… i sa pyszne :))) Moze nastepnym razem dodam mniej sody oczyszczonej, bo jakos u mnie za bardzo ja czuc, chyba, ze przesadzilam z proszkiem do pieczenia;) Ale jak dla mnie, milosnika szarlotki, sa naprawde super. :)))
Dodaję ten przepis do mojego zeszytu kulinarnego 🙂 Mniami 🙂
Czesc
nie do konca rozumiem, mam dodać surowe obrane jabłka pokrojone w kostkę czy przesmazone jak w sloiku|?
mam sporo jablek dlatego chcialam je uzyc ale w takim razie nie wiem jakie.
Najczęściej daję surowe. Ale czasem stosuję też domowe ze słoika.
Witam, te babeczki są wspaniałe. Robimy je z córką bardzo często. Zawsze wszystkim smakują! Kiedy goście wychodząc biorą sobie babeczkę na drogę, to mówi wszystko! Dziękuję za przepis!
Bardzo się cieszę i pozdrawiam:)
Można użyć innych owoców? Np.truskawek?
Jagód. Truskawki mają za dużo soku. Ewentualnie można położyć je na wierzchu.
Wszystko jak w przepisie, pieką się już 15 minut z termoobiegiem i dalej surowe 🙁
Każdy piekarnik jest inny, stąd w przepisach dodaję zazwyczaj czas z określeniem – około.
Bardzo dobre. Zrobiłam z razowej orkiszowej mąki – pycha.
Upieklam dzis razem z córeczką na jej przyjęcie urodzinowe. Wyszly cudowne!!! Piękne, wyrośnięte, rumiane, palce lizać�� Świetny przepis! Od teraz moje ulubione…☺
🙂 Bardzo się cieszę:)
Zrobiłam dziś- są idealne!dziękuję za ten przepis 🙂
Bardzo dziękuję za ten wspaniały przepis, nie miałam siły na długie siedzenie w kuchni a na niedzielę lubię mieć coś pysznego do kawki, ten przepis jest fantastyczny, szybko się robi a wrażenia smakowe mmmmmmmmmm coś pysznego – dziękuję i pozdrawiam 🙂
bardzo się cieszę:)
Super przepis. Wyszły fantastyczne, puszyste i lekkie, no i pachniały masełkiem. Musiałam dodać trochę więcej mleka, bo ciasto wyszło mi dość gęste. Zwiększyłam również temperaturę do 180 stopni. Synek powiedział ,że nigdy takich dobrych nie jadł. Bardzo dziękuję za przepis
super, bardzo się cieszę, pozdrowionka:)