Choinki z bezy

Można je zrobić dwa tygodnie wcześniej i zamknąć w słojach lub kartonowym pudełku. Wytrzymają do świąt. Ładnie wyglądają i będą miłym urozmaiceniem świątecznego talerza z łakociami. Można taki słoik zanieść komuś w prezencie idąc z wizytą:) Użyłam na niektórych ciastkach jadalnych, srebrnych kulek do dekoracji, ale myślę, że przyklejenie (miodem albo lukrem) małych groszków, czy słonecznika w kolorowych skorupkach, które można dostać w sklepach będzie ładnie wyglądało. Można też ozdobić choineczki przy pomocy np. zabarwionego ( np. na niebiesko) lukru. To dobry sposób na wykorzystanie białek pozostałych z innych wypieków.

Choinki z bezy
Choinki z bezy

choinki z bezy składniki: 

– 4- 6 białek wybitych do szklanki
– półtora raza więcej cukru niż zajęły w szklance białka
– szczypta soli

Białka ubić z solą na sztywną pianę. Nie przestając ubijać dodawać po łyżce cukru, za każdym razem czekając, aż zostanie dobrze wmieszany. Powstanie lśniąca, sztywna masa. Przełożyć ją do dekoratora z końcówką w kształcie największej gwiazdki i wyciskać na wyłożone papierem do pieczenia blaszki. Trzema naciśnięciami, by postały trzy warstwy, jedna na drugiej,pionowo do góry, coraz mniejsze. Piekarnik ustawić na 130 st. Włożyć bezy i od razu zmniejszyć temperaturę do 100 st. Suszyć ok. godziny z termoobiegiem, godzinę i piętnaście, dwadzieścia minut bez. Ozdoby przyczepiać przy pomocy odrobiny miodu na wykałaczce lub lukru z łyżeczki cukru pudru z kroplą soku z cytryny lub wody.

Mówię Wam – niebo na talerzu 🙂

 



  1. RAROSSA
    4 grudnia, 2013, 8:08 am

    Po prostu urocze

  2. Angie
    4 grudnia, 2013, 8:30 am

    Śliczne są! Musiałabym zrobić sobie takie beziki; )

  3. Babe czka
    4 grudnia, 2013, 9:26 am

    Zjawiskowe 🙂

  4. claudine
    4 grudnia, 2013, 9:36 am

    Chętnie bym taką schrupała 🙂

  5. Ania Pasińska
    4 grudnia, 2013, 9:42 am

    Po prostu genialne ! 🙂

  6. Cztery Pory Roku i Ja
    4 grudnia, 2013, 11:20 am

    świetny pomysł!

  7. shinju
    4 grudnia, 2013, 7:05 pm

    Świetne 🙂 A gdyby tak jeszcze dodać odrobinę spożywczego barwnika to by były jeszcze bardziej choinkowe 🙂

  8. Salvador Dali
    4 grudnia, 2013, 8:09 pm

    aj, aj-pięknie się prezentują!
    Matko, normalnie jestem nimi zachwycona 😀
    Wyglądają na tak delikatne, a zarazem emanują takim.. hm.. burżujstwem 😀

  9. ola in the kitchen
    4 grudnia, 2013, 9:07 pm

    Są świetne! 😀

  10. Anonimowy
    8 grudnia, 2014, 6:51 pm

    witam przecudownie to wygląda ale mam pytanko czy jak dodam barwnik spożywczy np zielony to bezy wyjda?

    1. opalanka
      8 grudnia, 2014, 7:35 pm

      Nie wiem. Wydaje mi się że tak, z tym ze barwnik najpierw rozrobiłabym w malej ilości ubitej piany, i dopiero dodała do całości.

    2. Anonimowy
      9 grudnia, 2014, 6:30 pm

      ok spróbuje i dam znac jak wyszło:)

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Twoje dane będą przetwarzane zgodnie z polityką prywatności.

Optionally add an image (JPEG only)

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Optionally add an image (JPEG only)