Choinki z bezy

Można je zrobić dwa tygodnie wcześniej i zamknąć w słojach lub kartonowym pudełku. Wytrzymają do świąt. Ładnie wyglądają i będą miłym urozmaiceniem świątecznego talerza z łakociami. Można taki słoik zanieść komuś w prezencie idąc z wizytą:) Użyłam na niektórych ciastkach jadalnych, srebrnych kulek do dekoracji, ale myślę, że przyklejenie (miodem albo lukrem) małych groszków, czy słonecznika w kolorowych skorupkach, które można dostać w sklepach będzie ładnie wyglądało. Można też ozdobić choineczki przy pomocy np. zabarwionego ( np. na niebiesko) lukru. To dobry sposób na wykorzystanie białek pozostałych z innych wypieków.

Choinki z bezy
Choinki z bezy

choinki z bezy składniki: 

– 4- 6 białek wybitych do szklanki
– półtora raza więcej cukru niż zajęły w szklance białka
– szczypta soli

Białka ubić z solą na sztywną pianę. Nie przestając ubijać dodawać po łyżce cukru, za każdym razem czekając, aż zostanie dobrze wmieszany. Powstanie lśniąca, sztywna masa. Przełożyć ją do dekoratora z końcówką w kształcie największej gwiazdki i wyciskać na wyłożone papierem do pieczenia blaszki. Trzema naciśnięciami, by postały trzy warstwy, jedna na drugiej,pionowo do góry, coraz mniejsze. Piekarnik ustawić na 130 st. Włożyć bezy i od razu zmniejszyć temperaturę do 100 st. Suszyć ok. godziny z termoobiegiem, godzinę i piętnaście, dwadzieścia minut bez. Ozdoby przyczepiać przy pomocy odrobiny miodu na wykałaczce lub lukru z łyżeczki cukru pudru z kroplą soku z cytryny lub wody.

Mówię Wam – niebo na talerzu 🙂

 



  1. RAROSSA
    4 grudnia, 2013, 8:08 am

    Po prostu urocze

  2. Angie
    4 grudnia, 2013, 8:30 am

    Śliczne są! Musiałabym zrobić sobie takie beziki; )

  3. Babe czka
    4 grudnia, 2013, 9:26 am

    Zjawiskowe 🙂

  4. claudine
    4 grudnia, 2013, 9:36 am

    Chętnie bym taką schrupała 🙂

  5. Ania Pasińska
    4 grudnia, 2013, 9:42 am

    Po prostu genialne ! 🙂

  6. Cztery Pory Roku i Ja
    4 grudnia, 2013, 11:20 am

    świetny pomysł!

  7. shinju
    4 grudnia, 2013, 7:05 pm

    Świetne 🙂 A gdyby tak jeszcze dodać odrobinę spożywczego barwnika to by były jeszcze bardziej choinkowe 🙂

  8. Salvador Dali
    4 grudnia, 2013, 8:09 pm

    aj, aj-pięknie się prezentują!
    Matko, normalnie jestem nimi zachwycona 😀
    Wyglądają na tak delikatne, a zarazem emanują takim.. hm.. burżujstwem 😀

  9. ola in the kitchen
    4 grudnia, 2013, 9:07 pm

    Są świetne! 😀

  10. Anonimowy
    8 grudnia, 2014, 6:51 pm

    witam przecudownie to wygląda ale mam pytanko czy jak dodam barwnik spożywczy np zielony to bezy wyjda?

    1. opalanka
      8 grudnia, 2014, 7:35 pm

      Nie wiem. Wydaje mi się że tak, z tym ze barwnik najpierw rozrobiłabym w malej ilości ubitej piany, i dopiero dodała do całości.

    2. Anonimowy
      9 grudnia, 2014, 6:30 pm

      ok spróbuje i dam znac jak wyszło:)

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Administratorem danych pozyskanych za pośrednictwem formularza jest Fundacja Rozwoju Przedsiębiorczości „Twój StartUP”, dane będą upublicznione w serwisie w celu wyrażenia opinii na podst. wyrażonej zgody do czasu jej wycofania. Pełne informacje są dostępne tutaj.

Optionally add an image (JPEG only)

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Optionally add an image (JPEG only)