Kokosowe ciasteczka
Szukałam przepisu na doskonałe kokosowe ciasteczka. Takie, które da się wycisnąć dekoratorem, by miały trójwymiarowy kształt. Już wiem, że nawet szeroka tylka do dekoracji – gwiazdka zapycha się kokosem. Chyba trzeba kokos lekko zmielić? Może ktoś zna jakiś dobry przepis na takie cacka? A te – bardzo dobre w formie płaskich ciastek – łatwe i z trzech składników.
kokosowe ciasteczka – składniki:
– 4 jajka
– 3/4 szklanki cukru
– 200 g wiórków kokosowych
Oddzielić żółtka od białek, żółtka utrzeć na białą masę z połową cukru. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, pod koniec dodawać po łyżce pozostałego cukru. Odłożyć mikser i dodawać do piany z białek utarte żółtka, powoli i porcjami, cały czas mieszając delikatnie łyżką. Na końcu wmieszać, również porcjami – kokos. Formować łyżką niewielkie krążki na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzać do 160 st. Piec ciastka do zrumienienia, ok. 10 – 14 minut ( z termoobiegiem). Jeśli piekarnik nie ma termoobiegu, należy wkładać blaszki pojedynczo. Przestudzić lekko na kratce ( wtedy ostatecznie zesztywnieją) i podważając szerokim nożem zdejmować z papieru, mogą nieco się przyklejać.
Mówię Wam – niebo na talerzu:)
Apetyczne i kuszące:)
Dziękuję:)
Śliczne są. Uwielbiam wszystko co kokosowe. tak, niebo na talerzu! Co do przepisu na kokosanki to na moim blogu zamieściłam swój ulubiony. Jest troche inny niż Twój także zapraszam:)
A wyjdą mi trójwymiarowe?:)
A możesz dać mi link?:)
Śliczne Ci wyszły! piekna fota 😉 zjadłabym takie…. 😉
Dziękuję:)
Jakie cieniutkie! I do tego mają cudny kolor; )
Zapraszam;)
http://religia.tv/index.php?typ=onettv&id=94529 przepis podobny do twojego, jednak jest 2x więcej wiórek 🙂 można wtedy ładnie sobie formować kuleczki, lub kształty jakie przyjdą do głowy. myślę też że zamiast szprycy można spróbować wyciskać je po prostu przez sztywniejszy woreczek z odciętym rogiem 🙂
chociaż twoje wyglądają cudnie, właśnie tak ciasteczkowo ^^
Dzięki bardzo:)
uwielbiam kokosanki!
Ja też ostatnio robiłam kokosanki pierwszy raz w życiu, i wyszły mi właśnie takie zupełnie płaskie… Teraz muszę wypróbować przepis od Taty – zobaczymy, czy będzie lepiej 🙂
Daj znać, może ja też mogę wykorzystać:)
Za dużo jajka. Ja robiłam z dwóch jajek na taką porcję kokosa. wyszły boskie 🙂 Korzystałam z tego przepisu http://kotlet.tv/kokosanki
Czy zamiast cukru można dodać miód?
Może być problem z utarciem żółtek i na pewno – z ubiciem białek. Zatem – raczej nie. Ale można spróbować utrzeć żółtka ze stałym miodem a białka całkiem bez słodzidła. I połączyć jak w przepisie.