Najlepsze kokosanki

Najlepsze kokosanki, póki co, z dotychczas zrobionych przeze mnie, te są najlepsze. Z zewnątrz chrupiące, a w środku mają taką pyszną, kokosową lepkość że jej. Przepis upolowany na blogu Tart Factory. Kokosowe ciasteczka robiłam już kiedyś tu, były pierwszą próbą kokosową – bardzo dobre, delikatniejsze i bardziej kruche. Zamieściłam kiedyś na blogu bardzo dobre markizy kokosowe, ale to zupełnie inny rodzaj ciastka, no i nieco więcej wymagają przygotowania. Te poniżej – wielka pycha i każdy sobie z nimi poradzi. Najlepsze kokosanki.

 

Najlepsze kokosanki


Najlepsze kokosanki – składniki:

– 50g masła
– nieco więcej niż pół szklanki cukru
– 3 łyżki mleka
– 200g wiórków kokosowych
– 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
– 2 białka

 Najlepsze kokosanki – przepis

W garnku rozpuścić masło. Dodać cukier i podgrzewać aż masa się połączy. Wlać mleko i dobrze wymieszać. Dodać wiórki
kokosowe, zgasić ogień, wiórki lubią się przypalać. Całość będzie bardzo gęsta. Odstawić do ostudzenia.
W misce ubić białka na sztywno. Pod koniec ubijania dodać mąkę ziemniaczaną.

Do ubitej piany dodawać po łyżce masę kokosową i delikatnie wymieszać. Łyżką formować kuleczki i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, spłaszczyć lub zostawić bardziej kulisty kształt. Piekarnik nagrzać do 180 stopni  i piec kokosanki około 10-15 minut, do zrumienienia, przestudzić lekko. Przy zdejmowaniu z blaszki podważać ciastka delikatnie łopatką, mają nieraz miękki spód, który twardnieje przy stygnięciu.

Najlepsze kokosanki

Mówię Wam – niebo na talerzu:)

Zapisz



  1. Sosna
    6 marca, 2014, 12:42 pm

    zjawiskowe 🙂

  2. Salvador Dali
    6 marca, 2014, 7:41 pm

    cudo! 🙂 Kokoski to jednak to kokoski 🙂

  3. Aguś kulinarnie
    6 marca, 2014, 11:19 pm

    Skoro mówisz,że najlepsze,to czuję się zmotywowana:)Twoje owsiane ciasteczka robią furorę więc teraz zrobię im konkurencję kokosankami:)

  4. opalanka
    7 marca, 2014, 6:52 am

    Cieszę się bardzo:)

  5. kamyk
    22 kwietnia, 2014, 6:37 pm

    Zrobiłam i potwierdzam. Niebo w gębie :)))

  6. Kasia P
    25 sierpnia, 2014, 7:05 pm

    Przepyszne!! Tylko bardzo słodkie. .. na drugi raz dam mnie cukru:)

  7. Kasia P
    26 grudnia, 2014, 3:59 pm

    Robiłam wielokrotnie- przepyszne I bardzo proste! Daję mniej niż pół szklanki cukru i robię kuleczki a nie placuszki. Dzięki za super przepis!!

  8. Natalia
    18 marca, 2019, 8:26 pm

    Witam 🙂 Co daje mąka ziemniaczana?? Robiłam już te kokosanki i są przepyszne, zastanawiam się cz bez mąki też wyjdą takie dobre 🙂

    1. Beata Królikiewicz
      18 marca, 2019, 9:26 pm

      No coś je musi sklejać, by nie rozpadły się na okruchy.

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Twoje dane będą przetwarzane zgodnie z polityką prywatności.

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie