Najlepsze kokosanki

Najlepsze kokosanki, póki co, z dotychczas zrobionych przeze mnie, te są najlepsze. Z zewnątrz chrupiące, a w środku mają taką pyszną, kokosową lepkość że jej. Przepis upolowany na blogu Tart Factory. Kokosowe ciasteczka robiłam już kiedyś tu, były pierwszą próbą kokosową – bardzo dobre, delikatniejsze i bardziej kruche. Zamieściłam kiedyś na blogu bardzo dobre markizy kokosowe, ale to zupełnie inny rodzaj ciastka, no i nieco więcej wymagają przygotowania. Te poniżej – wielka pycha i każdy sobie z nimi poradzi. Najlepsze kokosanki.

 

Najlepsze kokosanki


Najlepsze kokosanki – składniki:

– 50g masła
– nieco więcej niż pół szklanki cukru
– 3 łyżki mleka
– 200g wiórków kokosowych
– 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
– 2 białka

 Najlepsze kokosanki – przepis

W garnku rozpuścić masło. Dodać cukier i podgrzewać aż masa się połączy. Wlać mleko i dobrze wymieszać. Dodać wiórki
kokosowe, zgasić ogień, wiórki lubią się przypalać. Całość będzie bardzo gęsta. Odstawić do ostudzenia.
W misce ubić białka na sztywno. Pod koniec ubijania dodać mąkę ziemniaczaną.

Do ubitej piany dodawać po łyżce masę kokosową i delikatnie wymieszać. Łyżką formować kuleczki i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, spłaszczyć lub zostawić bardziej kulisty kształt. Piekarnik nagrzać do 180 stopni  i piec kokosanki około 10-15 minut, do zrumienienia, przestudzić lekko. Przy zdejmowaniu z blaszki podważać ciastka delikatnie łopatką, mają nieraz miękki spód, który twardnieje przy stygnięciu.

Najlepsze kokosanki

Mówię Wam – niebo na talerzu:)

Zapisz



  1. Sosna
    6 marca, 2014, 12:42 pm

    zjawiskowe 🙂

  2. Salvador Dali
    6 marca, 2014, 7:41 pm

    cudo! 🙂 Kokoski to jednak to kokoski 🙂

  3. Aguś kulinarnie
    6 marca, 2014, 11:19 pm

    Skoro mówisz,że najlepsze,to czuję się zmotywowana:)Twoje owsiane ciasteczka robią furorę więc teraz zrobię im konkurencję kokosankami:)

  4. opalanka
    7 marca, 2014, 6:52 am

    Cieszę się bardzo:)

  5. kamyk
    22 kwietnia, 2014, 6:37 pm

    Zrobiłam i potwierdzam. Niebo w gębie :)))

  6. Kasia P
    25 sierpnia, 2014, 7:05 pm

    Przepyszne!! Tylko bardzo słodkie. .. na drugi raz dam mnie cukru:)

  7. Kasia P
    26 grudnia, 2014, 3:59 pm

    Robiłam wielokrotnie- przepyszne I bardzo proste! Daję mniej niż pół szklanki cukru i robię kuleczki a nie placuszki. Dzięki za super przepis!!

  8. Natalia
    18 marca, 2019, 8:26 pm

    Witam 🙂 Co daje mąka ziemniaczana?? Robiłam już te kokosanki i są przepyszne, zastanawiam się cz bez mąki też wyjdą takie dobre 🙂

    1. Beata Królikiewicz
      18 marca, 2019, 9:26 pm

      No coś je musi sklejać, by nie rozpadły się na okruchy.

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Administratorem danych pozyskanych za pośrednictwem formularza jest Fundacja Rozwoju Przedsiębiorczości „Twój StartUP”, dane będą upublicznione w serwisie w celu wyrażenia opinii na podst. wyrażonej zgody do czasu jej wycofania. Pełne informacje są dostępne tutaj.

Optionally add an image (JPEG only)

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Optionally add an image (JPEG only)