Pomidory w słoikach

Pomidory w słoikach na zimę pachną zimą jak te świeżo zrywane z krzaka. Zupa z nich smakuje jak z tych zupełnie nieprzetworzonych.  Do niektórych dorzucam posiekaną bazylię, której teraz jeszcze obfitość. Ani koncentrat pomidorowy ani pomidory z puszki nie dorównują im smakiem, naprawdę. A łatwe w przygotowaniu jak nie wiem co.

Jak się robi pomidory w słoikach na zimę?

Zagotowuję garnek wrzątku i wrzucam ile się da pomidorów, zwykle na jeden raz ok. 3 kg, wyławiam cedzakową łyżką po chwili i już są sparzone, i skórka z nich łatwo schodzi. Potem kroję na duże kawałki, solę (ok. łyżkę na 3 kg)  i wrzucam do dużego garnka. Podgrzewam, od zabulgotania- przez 10 – 15 minut. Mieszam. Nie muszą się rozpaść całkowicie. Lubię kawałki w sosie, a do  zupy czasem blenduję a czasem nie.

Nalewam pomidory do 2/3 wysokości słoika. To ważne, by nie więcej, muszą mieć trochę miejsca na wypadek upuszczania dwutlenku węgla, pokrywki mogłyby nie wytrzymać ciśnienia i puścić. Zakręcam mocno słoiki z gorącą zawartością.

Kupuję często nowe nakrętki, powyginane nie zawsze trzymają szczelnie. Kiedy się rozszczelnią cała robota na nic. Słoików nie pasteryzuję. Zostawiam do wystygnięcia.

Pomidory w słoikach na zimę gotowe.

Pomidory w słoikach
Pomidory w słoikach
Pomidory w słoikach
Mówię Wam – niebo na talerzu 🙂

 

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz



  1. Magda
    18 września, 2013, 2:06 pm

    z takimi pysznymi przetworami zima nie jest już straszna! 🙂

  2. CzekoLady
    18 września, 2013, 3:55 pm

    Hej, trafiłam tu przez znajomą:)
    Podobno jesteśmy z tego samego miasta:) Cieszę się, bo jest tu bardzo pysznie i myślę,że nie raz skorzystam z przepisów:)
    Nominowałam także do wyróżnienia;)
    http://ruda-galeria.blogspot.com/2013/09/obsypao-nagrodami.html

    1. opalanka
      18 września, 2013, 7:14 pm

      Bardzo dziękuję i pozdrawiam piotrkowiankę-blogowiczkę:)

  3. Aguś kulinarnie
    18 września, 2013, 3:57 pm

    Wspaniałe są takie domowe przeciery z warzyw!

  4. Matka Aniołów
    24 września, 2014, 2:46 pm

    o mniam!

  5. Anonimowy
    13 listopada, 2014, 5:03 pm

    Puściły mi nakrętki czyli co nie tak, mam nowe?

    1. opalanka
      13 listopada, 2014, 5:12 pm

      nie wiem. Może za pełno nalane było, stało mi się tak raz z suszonymi pomidorami. Jeśli się nie zepsuły, zapasteryzowałabym je teraz w piekarniku, pół godziny na 120 st. Należy wstawić zimne do zimnego piekarnika, pół godziny od pierwszego zabulgotania. i

  6. Anonimowy
    13 listopada, 2014, 9:29 pm

    Zapasteryzowalam w garnku z woda aby reszta mi nie zdechla, mam nadzieje ze nie puszcza, jedyny moj błąd ze nie wyprazylam sloikow w piekarniku tylko wykapalam w gorącej wodzie. Dziś robię kolejne i Praze słoje ale zastanawiał się czy potem pasteryzowac czy tym razem się uda dodam ze twoj przepis świetny zjadlam juz polowe przetworów i dziś dorabiam bo na zimę nie zostanie 🙂

    1. opalanka
      14 listopada, 2014, 7:48 am

      Szczerze mówiąc myję słoiki w zmywarce i to im wystarcza, nie wyprażam. Jednostkowo zupełnie zdarza mi się, żeby jakiś słoik się nie zamknął. Stawiam na to zbyt pełne nalanie. Tak do 3/4 wysokości należy, czasem gromadzi się więcej gazu i może rozszczelnić słoik. Ja wolę pasteryzowanie w piekarniku, jest dla mnie wygodniejsze.

  7. ula
    4 września, 2019, 11:51 am

    Cześć, super łatwy pomysł, naprawdę nie trzeba pasteryzować?? Po nałożeniu gorącej partii sosu do słoja obracasz go do góry dnem?
    Pewnie to podstawy wiedzy ale w tym roku pierwszy raz będę coś robić w temacie 😉

    1. Beata Królikiewicz
      5 września, 2019, 2:29 pm

      nic już z nimi nie robię. Obracam albo i nie:)

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Administratorem danych pozyskanych za pośrednictwem formularza jest Fundacja Rozwoju Przedsiębiorczości „Twój StartUP”, dane będą upublicznione w serwisie w celu wyrażenia opinii na podst. wyrażonej zgody do czasu jej wycofania. Pełne informacje są dostępne tutaj.

Optionally add an image (JPEG only)

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Optionally add an image (JPEG only)