Udka z kurczaka w pomidorach curry

Udka z kurczaka w pomidorach curry, przepis na kurczaka banalnie prosty, a zapach z kuchni dobiega
nieziemski, no samo dobro do przygotowania zupełnie bez kłopotu i wysiłku, każdy kuchenny nowicjusz poradzi sobie bez trudu. Doskonałe danie dla osób zabieganych, tych, którzy uważnie liczą kalorie.
Sezon na świeże, soczyste, słodkie pomidory na całego. Dużo obiadów kręci się dookoła nich, póki można wykorzystać, póki jeszcze takie dobre. A jeśli zechcemy takiego smaku zimą – wyciągam domowe pomidory w słoikach, bo nawet te z puszki nie sięgają im po pięt (przepis na domowe pomidory w słoikach). Rzecz jasna, w sytuacjach koniecznych i puszka przyjdzie z pomocą i będzie bardzo smacznie. Przepis na udka z kurczaka w pomidorach curry podaję:)


składniki (na cztery porcje) : 

– cztery nóżki z kurczaka ( lub 8-12 podudzi, tzw. pałek)
– 4 średniej wielkości pomidory (ok. 60 dag) lub puszka pomidorów z zalewą
– duża cebula
– trzy ząbki czosnku
– 2 łyżeczki kurkumy w proszku
– dwie łyżeczki słodkiej papryki
– łyżeczka świeżo startego, świeżego imbiru
– szczypta ( ilość która mieści się na końcu łyżeczki) cynamonu
– 1/4 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
– pół łyżeczki zmielonej /utłuczonej kolendry
– sól (ok. łyżeczki lub nieco więcej)
– olej lub klarowane masło do smażenia

Nóżki kurczaka przekroić na dwie części. Naciąć ostrym nożem w najgrubszym miejscu po dwa, trzy razy.
Oprószyć solą i słodką papryką.
Na patelni dobrze rozgrzać 2- 3 łyżki tłuszczu. Obsmażyć kurczaka z każdej strony na złoty kolor.
Udka zdjąć na talerz i na tą samą patelnię (bez jej mycia) dorzucić trochę tłuszczu, dodać pokrojoną w kostkę cebulę. Smażyć dwie – cztery minuty do lekkiego zrumienienia.
Pomidory zalać wrzątkiem, obrać ze skóry i pokroić w kostkę.
Dodać rozgnieciony czosnek, imbir, siekaną kolendrę, kurkumę i po pół minucie – pomidory.
Włożyć do tego podsmażone udka i wszystko zalać 1/2 litra wody, dosolić ok. 1/5 łyżeczki soli.
Zagotować, zmniejszyć ogień, przykryć pokrywką. Dusić pod przykryciem ok. 1h i piętnaście minut.

Mówię Wam – niebo na talerzu:)

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz



  1. zawieszam
    2 września, 2017, 8:53 am

    lubię curry, także i to polubiam 🙂

  2. Dorota
    2 września, 2017, 9:18 am

    Smaki się zmieniają! Do niedawna nawet nie chciałabym słuchać próśb o przygotowanie potrawy z dodatkiem curry. Już sam zapach mnie drażnił. O dziwo, od jakiegoś czasu jadam dania z tą przyprawą, nawet sama przygotowuję. I mi smakuje! Udka wyglądają obłędnie:)

  3. Lena
    2 września, 2017, 11:32 am

    danie dla mnie idealne, i świetne na dziś 😉

  4. codojedzenia
    3 września, 2017, 9:09 pm

    Apetyczne! Lubię udka w sosie i w takich przyprawach!

  5. Kaja
    4 września, 2017, 12:20 pm

    ojeju ale to musi byc smaczne

  6. lila
    5 września, 2017, 11:26 am

    mmmmmm

  7. mopswkuchni
    6 września, 2017, 8:11 am

    Musiało być pyszne. Zapraszam do dodania przepisu do mojej akcji Warzywa psiankowate 2017 🙂

  8. Beata
    12 kwietnia, 2018, 11:51 am

    Właśnie gotuję 🙂

  9. asia
    15 kwietnia, 2018, 5:11 am

    Witam, chcialabym zrobic to danie i mam pare pytań: imbir ma byc swiezy (korzeń)? Kiedydodajemy kolendre? Wystarczy jedna puszka pomidorów? Z góry dziękuję i swietny blog:-)

    1. Beata Królikiewicz
      15 kwietnia, 2018, 7:46 am

      Imbir świeży, jedna puszka pomidorów wystarczy. Kolendrę można dać na samym końcu lub z pomidorami.

  10. Natasza
    2 listopada, 2018, 3:18 pm

    W nazwie przepisu curry, w spisie składników kurkuma, nie bardzo rozumiem. Dalej w składnikach cynamon i pieprze, potem ani słowa

    1. Beata Królikiewicz
      4 listopada, 2018, 12:29 am

      Curry to mieszanka przypraw. Jest jej wiele rodzajów, choć w europejskich sklepach najczęściej występuje jako curry i koniec. Można kupić gotowe albo przygotować samemu zmieniając proporcje i składniki.

  11. Ania
    29 lutego, 2020, 9:19 pm

    Wspaniały przepis. Mięso wyszło przepyszne, a pachnie obłędnie.

  12. Michalina
    28 marca, 2020, 7:57 pm

    Jakie dodatki do tego? Pieczone ziemniaki, gotowane?

    1. Beata Królikiewicz
      29 marca, 2020, 6:03 pm

      Wszystko co lubisz. Ryż na sypko, pieczone albo gotowane ziemniaki będą super.

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Administratorem danych pozyskanych za pośrednictwem formularza jest Fundacja Rozwoju Przedsiębiorczości „Twój StartUP”, dane będą upublicznione w serwisie w celu wyrażenia opinii na podst. wyrażonej zgody do czasu jej wycofania. Pełne informacje są dostępne tutaj.

Optionally add an image (JPEG only)

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Optionally add an image (JPEG only)