Polędwiczki z grzybami, pyszne i łatwe
Dostałam garstkę grzybów od przyjaciół. Dalej pracowicie i dość nerwowo u mnie, na czasochłonne obiady okoliczności brak. Ale takie polędwiczki z grzybami, mimo, że krótko robione i nieskomplikowane zupełnie, nawet kiedy wjadą na przyjęciowy stół, furorę zrobią na pewno. Baaardzo smaczne, delikatne i bardzo proste w przygotowaniu.
składniki (na dwie głodne osoby) :
– polędwiczka wieprzowa
– garść świeżych grzybów
– 2 małe cebule dymki lub zwykła większa
– 200 ml słodkiej śmietanki 30-36%
– ząbek czosnku
– sól, pieprz do smaku
– masło do smażenia (najlepiej klarowane)
Grzyby i cebulę pokroić niezbyt drobno i podsmażyć na rozgrzanym maśle. Kiedy cebula lekko zmięknie, dodać rozgnieciony czosnek i zaraz przełożyć wszystko na talerzyk. Na tę samą patelnię położyć nieco masła, mocno rozgrzać, wrzucić pokrojone i rozbite lekko pięścią lub tłuczkiem (bardzo delikatnie) polędwiczki. Obsmażyć po minucie z każdej strony. Dodać odłożone wcześniej grzyby z cebulą i czosnkiem, wszystko zalać śmietanką. Odparować chwilę, by sos zgęstniał, doprawić solą i pierzem do smaku.
Mówię Wam – niebo na talerzu:)
Ale smaczne kąski:)
ooo.. uwielbiam je w takim sosie <3 aleś mi smaka narobiła!
A twoje ostatnie ciasta, pieczesz je super, właśnie przeglądam blog do tyłu i dostaje ślinotoku!
Dzięki:)
Mniam:) Super blog!
http://freshisyummy.blogspot.com/2013/09/work.html
Moje smaki, lubię takie obiadki 🙂
A jak zrobić żeby śmietana się nie zwazyla? U mnie prawie zawsze się waży jak gotuję sos….
Waży się najczęściej kwaśna i mniej procentowa, np. 12 czy 18%. Słodka – 30 – 36% nie zdarzyło mi się. W obu przypadkach można zapobiec temu mieszając ją przed dolaniem do mięsa z łyżeczką mąki.
Kwaśną śmietanę mieszamy z zimną wodą i dodajemy do sosu, zupy… Proszę spróbować?
Witam,czy mozna uzyc mrozonych grzybow lub suszonych?