Polędwiczki z grzybami, pyszne i łatwe

Dostałam garstkę grzybów od przyjaciół. Dalej pracowicie i dość nerwowo u mnie, na czasochłonne obiady okoliczności brak. Ale takie polędwiczki z grzybami, mimo, że krótko robione i nieskomplikowane zupełnie, nawet kiedy wjadą na przyjęciowy stół, furorę zrobią na pewno. Baaardzo smaczne, delikatne i bardzo proste w przygotowaniu.

 

Polędwiczki z grzybami

składniki (na dwie głodne osoby) :

– polędwiczka wieprzowa
– garść świeżych grzybów
– 2 małe cebule dymki lub zwykła większa
– 200 ml słodkiej śmietanki 30-36%
– ząbek czosnku
– sól, pieprz do smaku
– masło do smażenia (najlepiej klarowane)

Grzyby i cebulę pokroić niezbyt drobno i podsmażyć na rozgrzanym maśle. Kiedy cebula lekko zmięknie, dodać rozgnieciony czosnek i zaraz przełożyć wszystko na talerzyk. Na tę samą patelnię położyć nieco masła, mocno rozgrzać, wrzucić pokrojone i rozbite lekko pięścią lub tłuczkiem (bardzo delikatnie) polędwiczki. Obsmażyć po minucie z każdej strony. Dodać odłożone wcześniej grzyby z cebulą i czosnkiem, wszystko zalać śmietanką. Odparować chwilę, by sos zgęstniał, doprawić solą i pierzem do smaku.

 

Polędwiczki z grzybami

Mówię Wam – niebo na talerzu:)

Zapisz



  1. Aguś kulinarnie
    4 września, 2013, 8:25 am

    Ale smaczne kąski:)

  2. Salvador Dali
    6 września, 2013, 8:24 am

    ooo.. uwielbiam je w takim sosie <3 aleś mi smaka narobiła!
    A twoje ostatnie ciasta, pieczesz je super, właśnie przeglądam blog do tyłu i dostaje ślinotoku!

  3. opalanka
    7 września, 2013, 8:06 am

    Dzięki:)

  4. FreshIsYummy
    7 września, 2013, 9:58 am
  5. cook and look
    7 września, 2013, 4:41 pm

    Moje smaki, lubię takie obiadki 🙂

  6. Anonimowy
    27 marca, 2015, 9:49 am

    A jak zrobić żeby śmietana się nie zwazyla? U mnie prawie zawsze się waży jak gotuję sos….

    1. opalanka
      27 marca, 2015, 10:01 am

      Waży się najczęściej kwaśna i mniej procentowa, np. 12 czy 18%. Słodka – 30 – 36% nie zdarzyło mi się. W obu przypadkach można zapobiec temu mieszając ją przed dolaniem do mięsa z łyżeczką mąki.

    2. Iwona
      4 października, 2020, 11:47 am

      Kwaśną śmietanę mieszamy z zimną wodą i dodajemy do sosu, zupy… Proszę spróbować👍

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Administratorem danych pozyskanych za pośrednictwem formularza jest Fundacja Rozwoju Przedsiębiorczości „Twój StartUP”, dane będą upublicznione w serwisie w celu wyrażenia opinii na podst. wyrażonej zgody do czasu jej wycofania. Pełne informacje są dostępne tutaj.

Optionally add an image (JPEG only)

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Optionally add an image (JPEG only)