Najłatwiejszy chleb

Nie wymaga żadnych specjalnych zabiegów, zwykły chleb, który rośnie dzięki drożdżom. Nie mam wyhodowanego zakwasu, póki co w okolicy nie znalazłam też żadnej porządnej gospodyni, która o niego dba. Zatem upiekłam chleb łatwy, bezwysiłkowy, nawet ugniatać go nie trzeba, a podczas pieczenia pachnie cały dom. Można do niego użyć zwykłej mąki pszennej, ja wymieszałam różne rodzaje, by chlebek był nieco ciemniejszy i mniej bułkowy. Dodatek żytniej mąki powoduje lekko kwaśnawy smak pieczywa, bliższy temu na zakwasie.Ciasto odstawia się do rośnięcia w ciepłe miejsce. Nastawiam piekarnik na najmniejszą z możliwych temperatur, przykrywam ściereczką miskę , wkładam do środka i w ciągu godziny – dwóch, ciasto rośnie. Nie należy zrażać się tym, że po godzinie wszystko wygląda jak na początku, może potrzeba mu więcej czasu. Ilość drożdży wydaje się mała – tak ma być. Jeśli drożdże były świeże, ciasto wyrośnie bezproblemowo.

chlebchleb

 

chleb

Na dwa małe bochenki : 

– 1 kg mąki pszennej (lub wymieszanych różnych, np. pszennej razowej, czy graham,  żytniej nie może być więcej niż 20 %)
– 10- 12 g świeżych drożdży
– łyżka cukru
– 3 szklanki letniej wody
– 4 łyżki oleju
– dwie i pół łyżeczki soli
– ulubione ziarna (słonecznik, siemię lniane, dynia, w jednym z bochenków nie dałam)
– ew. pół szklanki płatków owsianych (u mnie brak)

W dużej misce rozetrzeć drożdże z cukrem i niewielka ilością wody. Dodać resztę składników i mieszać wszystko drewnianą lub plastikową łyżką do połączenia ciasta. Oprószyć lekko mąką, przykryć ściereczką i odstawić na godzinę – dwie do wyrośnięcia. Dwie nieduże foremki ( u mnie mała keksówka 30 cm i naczynie żaroodporne, ok. 20 cm średnicy) wysmarować tłuszczem i posypać mąką. Wyrośnięte ciasto nacisnąć ręką, przemieszać krotko i przełożyć do foremek. Pozostawić by podrosło jeszcze nieco. Piekarnik rozgrzać do 180 st.  Piec chlebki ok. 40 – 45 minut. Dla bardziej chrupiącej skórki można po upieczeniu posmarować wierzch chleba łyżką wody i zostawić w piekarniku jeszcze 5 minut. Wyjąć i studzić na kratce. Należy go kroić dopiero kiedy wystygnie, inaczej może stać się zakalcem. Przechowywać pod lnianą lub bawełnianą ściereczką.

 

chleb

Mówię Wam – niebo na talerzu:)

Zapisz



  1. Magda
    17 września, 2013, 7:36 am

    wygląda pięknie! nie ma to jak domowe pieczywo 🙂

  2. Angie
    17 września, 2013, 9:56 am

    Jaki ma śliczny kolor! Przez chwilę myślałam, że dodałaś do niego puree z dyni dla koloru; D

  3. opalanka
    17 września, 2013, 10:11 am

    Nie, chyba ta mieszanka mąki graham dała taki efekt:)

  4. ugotujmyto.pl
    17 września, 2013, 4:21 pm

    Uwielbiam domowe pieczywo:)! Kilka razy robiłam podobne chlebki a teraz zaczynam również moją przygodę z chlebami na zakwasie..:)

    1. opalanka
      17 września, 2013, 4:44 pm

      Szykuję się, może się znajdzie w okolicy:)

  5. Aguś kulinarnie
    17 września, 2013, 5:46 pm

    Chyba mam podobny przepis-chlebuś pyszny z tego przepisu:)

  6. Anonimowy
    5 listopada, 2014, 4:58 pm

    Na którym poziomie piekarnika piekła pani chlebek? i funkcja góra dół czy termoobieg?

    1. opalanka
      5 listopada, 2014, 8:37 pm

      druga półka od dołu, góra- dól.

  7. OooAngeluSsOoo
    9 sierpnia, 2015, 2:17 pm

    hej masz jakis przepis na chleb z drozdzami instant ???

    1. opalanka
      9 sierpnia, 2015, 5:51 pm

      Zrób z tego przepisu i dodaj dwie łyżeczki instant.

  8. ewunia
    4 lipca, 2016, 5:32 pm

    hej dlaczego lepiej piec chleb półka góra dół aniżeli termoobieg

  9. opalanka
    4 lipca, 2016, 8:29 pm

    By skórka pozostała mokra i miękka na początku, kiedy chleb jeszcze rośnie. Jak się szybko wysuszy od termoobiegu, zasklepi się na amen i nie pozwoli ciastu rosnąć i mieć dziurawego miąższu.

  10. k1616k
    23 stycznia, 2017, 8:08 pm

    Bardzo smaczny chleb a do tego bardzo prosty w przygotowaniu 🙂

  11. Anonimowy
    20 marca, 2017, 12:29 pm

    Bardzo prosty przepis 🙂 użyłam mąki pszennej i jako dodatku ziarna słonecznika 🙂

  12. Ela
    6 maja, 2017, 12:21 pm

    Można go upiec w garnku żeliwnym?

    1. opalanka
      6 maja, 2017, 8:39 pm

      Tak.

  13. Anonimowy
    7 maja, 2017, 11:23 am

    Robię chlebek, zobaczymy co wyjdzie. Od 3 lat piekę na zakwasie chleb. Jasny i na drożdżach dzisiaj debiutuje 😉

  14. Anonimowy
    26 maja, 2017, 8:30 pm

    Ostatnio robiłam chleb ale z innego przepisu i był strasznie suchy w środku a na drugi dzień cały się poruszył. Czy ten jest wilgotny w środku bo tak wygląda?

    1. opalanka
      27 maja, 2017, 9:50 am

      Tak, jest wilgotny.

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Administratorem danych pozyskanych za pośrednictwem formularza jest Fundacja Rozwoju Przedsiębiorczości „Twój StartUP”, dane będą upublicznione w serwisie w celu wyrażenia opinii na podst. wyrażonej zgody do czasu jej wycofania. Pełne informacje są dostępne tutaj.

Optionally add an image (JPEG only)

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Optionally add an image (JPEG only)