Najłatwiejszy chleb

Nie wymaga żadnych specjalnych zabiegów, zwykły chleb, który rośnie dzięki drożdżom. Nie mam wyhodowanego zakwasu, póki co w okolicy nie znalazłam też żadnej porządnej gospodyni, która o niego dba. Zatem upiekłam chleb łatwy, bezwysiłkowy, nawet ugniatać go nie trzeba, a podczas pieczenia pachnie cały dom. Można do niego użyć zwykłej mąki pszennej, ja wymieszałam różne rodzaje, by chlebek był nieco ciemniejszy i mniej bułkowy. Dodatek żytniej mąki powoduje lekko kwaśnawy smak pieczywa, bliższy temu na zakwasie.
Ciasto odstawia się do rośnięcia w ciepłe miejsce. Nastawiam piekarnik na najmniejszą z możliwych temperatur, przykrywam ściereczką miskę , wkładam do środka i w ciągu godziny – dwóch, ciasto rośnie. Nie należy zrażać się tym, że po godzinie wszystko wygląda jak na początku, może potrzeba mu więcej czasu. Ilość drożdży wydaje się mała – tak ma być. Jeśli drożdże były świeże, ciasto wyrośnie bezproblemowo.

chlebchleb

 

chleb

Na dwa małe bochenki : 

– 1 kg mąki pszennej (lub wymieszanych różnych, np. pszennej razowej, czy graham, żytniej nie może być więcej niż 20 %)
– 10- 12 g świeżych drożdży
– łyżka cukru
– 3 szklanki letniej wody
– 4 łyżki oleju
– dwie i pół łyżeczki soli
– ulubione ziarna (słonecznik, siemię lniane, dynia, w jednym z bochenków nie dałam)
– ew. pół szklanki płatków owsianych (u mnie brak)

W dużej misce rozetrzeć drożdże z cukrem i niewielka ilością wody. Dodać resztę składników i mieszać wszystko drewnianą lub plastikową łyżką do połączenia ciasta. Oprószyć lekko mąką, przykryć ściereczką i odstawić na godzinę – dwie do wyrośnięcia. Dwie nieduże foremki ( u mnie mała keksówka 30 cm i naczynie żaroodporne, ok. 20 cm średnicy) wysmarować tłuszczem i posypać mąką. Wyrośnięte ciasto nacisnąć ręką, przemieszać krotko i przełożyć do foremek. Pozostawić by podrosło jeszcze nieco. Piekarnik rozgrzać do 180 st.  Piec chlebki ok. 40 – 45 minut. Dla bardziej chrupiącej skórki można po upieczeniu posmarować wierzch chleba łyżką wody i zostawić w piekarniku jeszcze 5 minut. Wyjąć i studzić na kratce. Należy go kroić dopiero kiedy wystygnie, inaczej może stać się zakalcem. Przechowywać pod lnianą lub bawełnianą ściereczką.

 

chleb

Mówię Wam – niebo na talerzu:)

Zapisz



  1. Magda
    17 września, 2013, 7:36 am

    wygląda pięknie! nie ma to jak domowe pieczywo 🙂

  2. Angie
    17 września, 2013, 9:56 am

    Jaki ma śliczny kolor! Przez chwilę myślałam, że dodałaś do niego puree z dyni dla koloru; D

  3. opalanka
    17 września, 2013, 10:11 am

    Nie, chyba ta mieszanka mąki graham dała taki efekt:)

  4. ugotujmyto.pl
    17 września, 2013, 4:21 pm

    Uwielbiam domowe pieczywo:)! Kilka razy robiłam podobne chlebki a teraz zaczynam również moją przygodę z chlebami na zakwasie..:)

    1. opalanka
      17 września, 2013, 4:44 pm

      Szykuję się, może się znajdzie w okolicy:)

  5. Aguś kulinarnie
    17 września, 2013, 5:46 pm

    Chyba mam podobny przepis-chlebuś pyszny z tego przepisu:)

  6. Anonimowy
    5 listopada, 2014, 4:58 pm

    Na którym poziomie piekarnika piekła pani chlebek? i funkcja góra dół czy termoobieg?

    1. opalanka
      5 listopada, 2014, 8:37 pm

      druga półka od dołu, góra- dól.

  7. OooAngeluSsOoo
    9 sierpnia, 2015, 2:17 pm

    hej masz jakis przepis na chleb z drozdzami instant ???

    1. opalanka
      9 sierpnia, 2015, 5:51 pm

      Zrób z tego przepisu i dodaj dwie łyżeczki instant.

  8. ewunia
    4 lipca, 2016, 5:32 pm

    hej dlaczego lepiej piec chleb półka góra dół aniżeli termoobieg

  9. opalanka
    4 lipca, 2016, 8:29 pm

    By skórka pozostała mokra i miękka na początku, kiedy chleb jeszcze rośnie. Jak się szybko wysuszy od termoobiegu, zasklepi się na amen i nie pozwoli ciastu rosnąć i mieć dziurawego miąższu.

  10. k1616k
    23 stycznia, 2017, 8:08 pm

    Bardzo smaczny chleb a do tego bardzo prosty w przygotowaniu 🙂

  11. Anonimowy
    20 marca, 2017, 12:29 pm

    Bardzo prosty przepis 🙂 użyłam mąki pszennej i jako dodatku ziarna słonecznika 🙂

  12. Ela
    6 maja, 2017, 12:21 pm

    Można go upiec w garnku żeliwnym?

    1. opalanka
      6 maja, 2017, 8:39 pm

      Tak.

  13. Anonimowy
    7 maja, 2017, 11:23 am

    Robię chlebek, zobaczymy co wyjdzie. Od 3 lat piekę na zakwasie chleb. Jasny i na drożdżach dzisiaj debiutuje 😉

  14. Anonimowy
    26 maja, 2017, 8:30 pm

    Ostatnio robiłam chleb ale z innego przepisu i był strasznie suchy w środku a na drugi dzień cały się poruszył. Czy ten jest wilgotny w środku bo tak wygląda?

    1. opalanka
      27 maja, 2017, 9:50 am

      Tak, jest wilgotny.

  15. Dorota
    27 stycznia, 2021, 11:25 am

    Dzień dobry. Piekę ten chlebek od kilku miesiecy i za każdym razem jest coraz lepszy 🙂
    Jednak mam pytanie czy można z tego przepisu uformować bułki ?

    1. Beata Królikiewicz
      28 stycznia, 2021, 7:57 am

      Można. Zajrzyj też do przepisu https://niebonatalerzu.pl/2014/10/najlepsze-domowe-bueczki.html, są tu lepsze dla bułeczek proporcje.

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Twoje dane będą przetwarzane zgodnie z polityką prywatności.

Optionally add an image (JPEG only)

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Optionally add an image (JPEG only)