Makaron z krewetkami
Danie w sam raz na upał, nie wymaga włączania piekarnika i skomplikowanych operacji kuchennych. Wystarczy przygotować makaron według instrukcji na opakowaniu (zwykle zalewa się go gorącą wodą i koniec filozofii) a na patelnię powrzucać co jest w lodówce. U mnie – w zamrażarce, w lodówce nie było zbyt wiele. Wyszło bardzo przyjemne, azjatyckopodobne, pyszne w smaku danie.
makaron z krewetkami składniki:
– paczka makaronu z rodzaju chińskich, jajecznych
– 250 g małych krewetek koktajlowych
– 250 g mrożonego groszku ( można użyć również mieszanki dowolnych warzyw)
– trzy łyżki sosu sojowego
– pół łyżki sosu ostrygowego lub rybnego
– dwa ząbki czosnku
– 2 cm startego, świeżego imbiru lub spora szczypta sproszkowanego
– szczypta curry
– szczypta chilli lub pół pokrojonej, świeżej papryczki
– sok z limonki lub cytryny ( 2 łyżki)
– posiekany szczypiorek lub natka pietruszki do posypania
– olej sezamowy lub klarowane masło do smażenia (ostatecznie może być olej słonecznikowy)
-sól do smaku
Makaron przyrządzić wg. przepisu na opakowaniu. Krewetki przelać wrzątkiem na sicie, osuszyć papierowym ręcznikiem. Na patelni rozgrzać tłuszcz, wrzucić starty imbir i czosnek, po chwili wsypać krewetki. Smażyć 2-3 minuty, dodać pokrojoną papryczkę, wlać sosy, dodać makaron, skropić go sokiem z cytryny. Wymieszać wszystko, w razie potrzeby doprawić solą, posypać posiekaną zieleniną.
Mówię Wam – niebo na talerzu 🙂
Muszę się w końcu zabrać za krewetki i odpowiednio je przygotować.Zazwyczaj za długo smażę i wychodzą gumiaste dlatego nie sięgam po nie często.Twoje danie super!
Uwielbiam takie smaki :)!
Moje smaki! Uwielbiam takie dania 😉 Przepyszne połączenie i bardzo apetyczne zdjęcia!