Tort orzechowo- czekoladowy

Zapach mieszkania kiedy piecze się biszkopt orzechowy jest obłędny. Pieczone orzechy wydzielają tyle olejków, że… no pachnie niesamowicie. Tort orzechowo- czekoladowy jest intensywny i wyraźny w smaku, nasączony alkoholowym ponczem, mocno czekoladowy.

 

Tort orzechowo- czekoladowy

składniki ( biszkopt na tortownicę 22 cm) :

– 15 dag posiekanych drobno orzechów włoskich
– 3 łyżki tartej bułki
– łyżka kaszy manny
– 6 jajek
– pół szklanki cukru pudru

Rozgrzej piekarnik do 170 st. Oddziel żółtka od białek. W dużej misce ubij białka na sztywną pianę,  żółtka z cukrem osobno na jasny kogel- mogel. Zmieszaj orzechy z tartą bułką i kaszą manną. Dodaj do ubitych żołtek, delikatnie wymieszaj. Po jednej łyżce dodawaj jajeczno – orzechową masę do piany, wmieszaj delikatnie łopatką, by masa nie
opadła. Dno tortownicy wyłóż papierem do pieczenia. Przelej masę do formy i piecz ok. 30 – 40 minut. Jeśli patyczek włożony pod koniec pieczenia do ciasta jest suchy – można wyłączyć piekarnik. Pozostaw w nim biszkopt do ostudzenia. Brzegi ciasta przed wyjęciem z formy obkrój dookoła ostrym nożem.

Krem: 

-dwie kostki dobrego masła
-dwa żółtka i całe jajko
– 3/4szklanki cukru ( dałam nieco mniej)
-0,50 g spirytusu
– dwie czubate łyżki kakao

Ubij żółtka i jajko z cukrem w rondelku nad gotującą się wodą. Cukier musi się całkowicie rozpuścić. Ostudź nieco masę w garnku z zimną wodą.  Masło rozetrzyj w misce na puch płaską końcówką miksera (najczęściej plastikowe kółko ze spiralką). Ucierając, dodawaj stopniowo ubite jajka, kakao i spirytus. Powstanie gładki, jednolity krem. Przemieszaj całość łyżką i ucieraj jeszcze chwilę. Gdyby masa się warzyła – dodaj łyżkę kakao.

Do nasączenia: 

– dwie szklanki przegotowanej wody
– cztery łyżki cukru
– sok z dwóch cytryn
– 0,50g spirytusu ( może nieco więcej)

Składniki wymieszaj.

Biszkopt przekrój ostrym, długim nożem na trzy możliwie równe części. Na paterze lub talerzu, na którym ostatecznie będzie tort, połóż pierwszy krążek biszkoptu. Wsuń pod jego brzegi cztery paski papieru (szerokości ok. 4 cm, użyłam zwykłego szarego). Paski wyciągniesz po wysmarowaniu tortu, powinno to zapobiec ubrudzeniu patery. Obręcz od tortownicy, w której piekł się biszkopt zakładam na krążek, będzie służyła jako foremka, by uzyskać równy kształt tortu. Nasącz pierwszy blat 1/3 ilości ponczu i posmaruj krążek połową kremu. Powtórz z  drugim krążkiem, nasącz, posmaruj kremem i przykryj trzecim krążkiem, nasącz go z wierzchu. Dłonią wyrównaj powierzchnię tortu lekko ją dociskając. Nożem zanurzonym w gorącej wodzie „obkrój” tort wokół obręczy. Zdejmij ją.

Polewa:

– półtorej tabliczki dobrej, gorzkiej czekolady (użyłam Wedla)
– pół szklanki gorącego mleka
– 100 g masła
– dwie łyżki cukru

Czekoladę połam i zalej w rondelku gorącym mlekiem. Dodaj cukier i masło, rondelek ustaw nad gotującą się w większym naczyniu wodą i mieszając doprowadź do rozpuszczenia składników. Powstałą masą polej ciasto, brzegi i boki wyrównując nożem zanurzonym w gorącej wodzie. Delikatnie wyjmij paski papieru spod tortu. Odstaw w chłodne miejsce do stężenia. Godzinę przed podaniem pozostaw tort w temperaturze pokojowej.

Mówię Wam – niebo na talerzu!

 

 

Zapisz



  1. Roz Airad
    30 marca, 2013, 3:27 pm

    Wygląda bajecznie ;D

  2. Miss Oatmeal
    30 marca, 2013, 6:09 pm

    o kurcze, niesamowity!

  3. opalanka
    30 marca, 2013, 7:38 pm

    Dziękuję:)

  4. Krystyna, bój się Boga!!
    5 lutego, 2014, 11:07 am

    Robiłam na imprezę urodzinową mojego chłopaka, goście się rozpływali z zachwytu, tak jak i luby 🙂 Dziękuję za przepis 🙂

  5. opalanka
    5 lutego, 2014, 5:42 pm

    Cieszę się, na zdrowie:)

  6. Aniaaa
    24 lutego, 2017, 7:07 pm

    Zrobiłam…lepszego przepisu nie znam!!!! Mistrzostwo świata!

  7. Anonimowy
    15 kwietnia, 2017, 7:43 pm

    Zrobiłam, jak dla mnie za dużo spirytusu i za bardzo nasączony aż mokry. Niestety nie smakuje mojej rodzince.

    1. opalanka
      16 kwietnia, 2017, 1:37 pm

      Przeczytaj może tu – http://niebonatalerzu.blogspot.com/p/czytelniku-bloga.html.
      A następnym razem zmniejsz ilość spirytusu i ponczu.

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Administratorem danych pozyskanych za pośrednictwem formularza jest Fundacja Rozwoju Przedsiębiorczości „Twój StartUP”, dane będą upublicznione w serwisie w celu wyrażenia opinii na podst. wyrażonej zgody do czasu jej wycofania. Pełne informacje są dostępne tutaj.

Optionally add an image (JPEG only)

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Optionally add an image (JPEG only)