Tort bezowy kawowy

Do dekoracji można użyć dowolnych, ulubionych owoców, np. borówek, brzoskwiń, czy malin. Najlepiej upiec ją poprzedniego dnia, a można jeszcze wcześniej, wtedy krem najlepiej wykonać tuż przed podaniem. Zajmuje to chwilkę. Tort bezowy kawowy przechowa się dłużej i może postać kilka dni, jeśli krem będzie na bazie masła, np. taki jak w przepisie  na tort orzechowo-kawowy. Jeśli przewidujemy, że zostanie zjedzony od razu, krem śmietanowy będzie równie odpowiedni. Beza nie lubi wilgoci, dlatego wstawianie jej do lodówki razem z wypełnieniem ze zbyt małą ilością tłuszczu może spowodować jej rozpuszczenie. Ten tu, z dodatkiem kawy- pycha!

Tort bezowy kawowy

 

Tort bezowy kawowy

składniki (na bezę ok. 24 cm): 

– 6 białek wybitych do szklanki
– tyle samo cukru ile zajęły w szklance białka
– trzy czubate łyżki rozpuszczalnej kawy

krem :

– 400 ml słodkiej, zimnej śmietanki  30 – 36%
– 250 ml zimnego sera mascarpone
– pół szklanki cukru

do dekoracji:

– owoce-  tu trzy mandarynki i dwa owoce kiwi
– nieco startej, gorzkiej czekolady do posypania


Kawę rozpuścić w ok. dwóch łyżkach wrzątku. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Ubijając dalej, po łyżce dodawać cukier. Miksować aż masa będzie lśniąca i bardzo sztywna. Dodać napar z kawy i mieszać łyżką delikatnie, niedokładnie, niech zostaną smugi. Na papierze do pieczenia odrysować od talerza albo tortownicy kółko. Piekarnik rozgrzać do 150 st. Wyłożyć połowę masy na papier, rozsmarować równe koło. Resztę piany nałożyć łyżką kleksami na jego brzegi, by powstał rant. Wypukłą stroną łyżki formować bezę przez wyciąganie piany pionowo w górę. Nie poprawiać zbytnio, wystarczy jedno pociągnięcie. Piana lubi opadać i traci sztywność. Będzie dość nierówno i tak ma być. Wstawić ciasto do piekarnika ( na środkową półkę)  i zmniejszyć temperaturę do 120 st. Suszyć ok. dwóch godzin. Pozostawić w uchylonym piekarniku do całkowitego ostygnięcia.

Ubić śmietankę. Pod koniec ubijania dodawać po łyżce cukier, na końcu wmieszać ser mascarpone.
Wypełnić kremem bezę, ułożyć pokrojone i obrane owoce, posypać startą czekoladą.

Tort bezowy kawowy

Mówię Wam – niebo na talerzu:)

Zapisz



  1. kuchenny bałagan
    30 września, 2013, 12:01 pm

    Nie lubię tortów, ale takie bezowe cudo bym chętnie zjadła 🙂

  2. Cztery Pory Roku i Ja
    30 września, 2013, 1:03 pm

    a czym zastapić kawę? chyba jako jedyna na tym świecie nie lubie kawy ale za to kocham bezy!!

    1. opalanka
      30 września, 2013, 3:45 pm

      Nie zastępować niczym i zrobić bez niej, albo mocne kakao tez się nada, tylko trzeba porządnie je rozpuścić.

    2. Cztery Pory Roku i Ja
      1 października, 2013, 9:04 am

      Dzięki 🙂 juz mi slinka leci na samą myśl o tym torciku :):)

  3. Shiral Kucharzy
    30 września, 2013, 3:21 pm

    Jak kawy w żadnych innych ciastach nie lubię, tak w bezowcach jak najbardziej!

  4. ugotujmyto.pl
    30 września, 2013, 3:52 pm

    Ale pyszna rozpusta ;)!

  5. Salvador Dali
    30 września, 2013, 5:16 pm

    aj,aj-właśnie się rozpłynęłam.. gdybym tylko umiała się teleportować, już byłabym u Ciebie <3

    1. opalanka
      30 września, 2013, 5:43 pm

      Przybywaj:)

  6. beti
    30 września, 2013, 5:27 pm

    Uwielbiam ciasta z kawą. Beza z jej dodatkiem musi smakować nieziemsko 🙂

  7. Aguś kulinarnie
    30 września, 2013, 5:44 pm

    Wypasione torcicho!!!Częstuję się bez pytania o pozwolenie jednocześnie karcąc się za swoje zachowanie:)

    1. opalanka
      30 września, 2013, 5:44 pm

      A prosszszsz! 🙂

  8. Anette
    1 października, 2013, 3:42 pm

    Witam 🙂 Serdecznie zapraszam na mojego bloga o gotowaniu 🙂 http://kulinarnerewolucjeanette.blogspot.com/

    Pozdrawiam 🙂

  9. pola
    2 października, 2013, 6:31 am

    beza + smak kawy = rozpusta 🙂

  10. Alina Waliczek
    3 października, 2013, 7:29 pm

    bezowy tort to ja zawsze i wszędzie, wiem że wysokokaloryczny ale smak niebiański

  11. Sosna
    11 października, 2013, 6:15 pm

    Na bogato, uwielbiam! 🙂

  12. Barbara
    14 stycznia, 2020, 7:58 pm

    Ojej, dlaczego trafiłam tu tak późno ? 🙁 Ale dobre jest to, że trafiłam 😀 W sobotę będę próbowała zrobić tę bezę… 🙂

    1. Beata Królikiewicz
      15 stycznia, 2020, 8:04 am

      napisz jak poszło:)

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Administratorem danych pozyskanych za pośrednictwem formularza jest Fundacja Rozwoju Przedsiębiorczości „Twój StartUP”, dane będą upublicznione w serwisie w celu wyrażenia opinii na podst. wyrażonej zgody do czasu jej wycofania. Pełne informacje są dostępne tutaj.

Optionally add an image (JPEG only)

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Optionally add an image (JPEG only)